Home » AOD Pro » Chip-manglen fortsætter – vi skal langt ind i 2023 før bedring
Chip-manglen fortsætter – vi skal langt ind i 2023 før bedring

Chip-manglen fortsætter – vi skal langt ind i 2023 før bedring

Share

Positive røster vil afblæse manglen på elektroniske komponenter. Men den aktuelle optimisme skydes i sænk af analysebureauer og kilder i branchen

Efter flere år med en markant mangel på chips til it-branchen og andre industrier, har der på det sidste været optimistiske meldinger fra virksomheder – de ser en ende på teknologitørken. Blandt de positive stemmer er bilproducenten Hyundai Motors, robotudvikleren ABB og hvidevareproducenten Electrolux.

Men industrieksperter og producenter advarer mod at tro, at man kan afblæse chipmanglen. Flere af dem forudser, at vi skal langt ind i 2023, før vi kommer til at se en bedring i situationen.

Der mangler også råvarer

”Vi ser stadig en stor mangel på chips til vores produkter. Producenterne i Kina er stadig ramt af corona-pandemien og nedlukninger. Samtidig oplever de også, at det er svært at få råvarer frem, og det giver problemer med produktionen af de chips, vi alle skal bruge,” fortæller en repræsentant for en større global it-virksomhed til AOD PRO. Kilden ønsker at være anonym, men redaktionen kender kildens identitet.

Se også:  Når sky-gpu’en tager over

Kilden er på linje med Gaurav Gupta, vice president for semiconductors and electronics hos analysevirksomheden Gartner. Han udtaler til mediet TechRepublic, at forsyningskæden for halvledere forventeligt vil komme tilbage til den ”normale zone” i tredje kvartal af 2022, og at lagerbeholdninger på tværs af alle chip-kategorier vil være normale igen i løbet af anden kvartal i 2023.

Samme konklusion kommer Paul Silverglate fra konsulentvirksomheden Deloittes US-teknologisektor til. Han vurderer, at udfordringerne i forsyningskæden vil lette i den sidste del af 2023, men også, at situationen ikke forværres inden da.

Farvel til covid – goddag til chips

Når der trods alt forventes en bedring af chip-udbuddet i løbet af 2023, hænger det, ifølge Gartner, tæt sammen med, at den globale Covid-19-pandemi er ved at slippe taget i verdenen. Ikke mindst i de lande, der er storproducenter af halvledere.

Se også:  Ram [STORTEST]: Så god er den nye DDR5-ram

Det er ikke første gang, verden har stået i en situation, hvor der pludselig ikke kunne skaffes chips nok til elektronikproduktionen. Både i 1988 og 2000 oplevede det globale maked en pludselig mangel på chips, ikke mindst fra producenten Intel, og det skete igen i 2011, da en serie af jordskælv i Japan forårsagede en stor mangen på NAND-hukommelseskredsløb.

For at undgå at vi kommer til at stå i lignende situationer fremover, har virksomheder som Samsung planer om at åbne nye produktionsfabrikker i Texas, og Intel vil åbne fabrikker i Ohio.

Vi skal altså ikke forvente, at den aktuelle chipmangel er overstået i år. Men til næste år er skulle der være lys for enden af tunnelen.


TAGS
chip
chipmangel
chips
cpu
gpu
Ram

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S