Home » AOD Pro » Chip-krise: Nu skal der gang i den europæiske halvleder-produktion
Chip-krise: Nu skal der gang i den europæiske halvleder-produktion

Chip-krise: Nu skal der gang i den europæiske halvleder-produktion

Share

EU reagerer på den globale mangel på chips og tager initiativ til et milliardprogram. Hvilken betydning får det, og hvordan er det skruet sammen? Her får du nogle svar

Ikke mindre end 320 milliarder kroner er EU parat til at kaste efter europæisk produktion af halvledere, dvs. chips til computere, mobiltelefoner, biler og mange andre formål.

Beløbet svarer til 43 milliarder euro. 11 af millarder euro skal komme fra EU-kommissionen og EU-landene, og de skal bruges til at bygge tre fabrikker, som alle virksomheder, der ønsker det, kan bruge til at få fremstille chips. De resterende penge er allerede budgetteret, skriver Berlingske, så kun de 11 milliarder euro er reelt nye penge.

Den såkaldte “EU Chips Act” skal ifølge Bloomberg føre til, at EU i 2030 vil kunne stå for 20 procent af verdens chip-produktion. I dag er EU’s globale andel på 9 procent.

Ikke en løsning på nuværende krise

Man kan se initiativet som en reaktion på det faktuelle monopol, Østen har på chip-produktion i stor skala og på den voldsomme, aktuelle chip-mangel. Men det vil ikke løse den nuværende krise. De første nye fabrikker vil tidligst stå klar i 2023 eller 2024 – og selv det vil kræve hurtige ansøgninger og godkendelser. Inden da er den aktuelle chip-krise formentlig en saga blot.

Se også:  Superchip bliver 18 procent hurtigere – nu kan du få den i nye MacBooks

De nye 11 milliarder euro skal tilføres et nyt program, “Chips for Europa”. Med dette ønsker EU-Kommissionen at fremme pilotprojekter, design af avancerede chips og kvantechips eller oprettelse af testcentre. En yderligere fond oprettet sammen med Den Europæiske Investeringsbank skal også støtte nystartede virksomheder. Pengene fra medlemslandene skal til gengæld bruges til at fremme opførelsen af topmoderne chipfabrikker, såkaldte mega-fabs. EU’s kommissær for det indre marked, Thierry Breton, håber at kunne bygge to til fire af dem, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Statshjælp uden effekt?

Vil det føre til flere europæiske chips, eller vil det blot give eksisterende tech-virksomheder en chance for at tiltuske sig lidt statshjælp?

Virksomheders anmodninger om subsidier vil sandsynligvis blive udsat for hård kontrol fra EU-Kommissionen, skriver Bloomberg. De skal bevise, at deres planer virkelig er de første af slagsen i Europa, og at der er et reelt behov for finansiering til ny chip-produktion.

Se også:  Asus Rog Maximus Z690 Apex [TEST]: Bundkort til proffe overclockere

EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager sagde på et pressemøde, at statsstøtte vil være “målrettet og proportional. Kun det, der er nødvendigt og intet mere.”

Men Margrethe Vestager vil næppe være lige så hård i filten, som hun har været over for globale giganter som Google og Facebook.

“Sådanne fabrikker (til chip-produktion i stor skala, red.) vil ikke eksistere i Europa, hvis vi ikke gør noget. Det kan blive nødvendigt at dække det noterede hul i finansieringen op til 100 procent med offentlige midler,” siger hun ifølge Berlingske.

Europa-Parlamentet skal godkende

Europas største chipproducent, tyske Infineon, åbnede allerede for nogle måneder siden en ny chipfabrik i den østrigske by Villach for at hjælpe elektronik- og bilproducenter. Og amerikanske Intel planlægger ifølge Berlingske at investere 20 milliarder euro i to chipfabrikker i Tyskland. Så allerede nu er der ustøttede initiativer i gang.

De mange penge til europæisk fremstillede chips fra EU er endnu ikke en realitet. Initiativet afventer en godkendelse fra EU-landene og Europa-Parlamentet.


TAGS
chip
chips
halvleder
infinion
intel
processor

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S