Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Chip-krise: Nu skal der gang i den europæiske halvleder-produktion

EU reagerer på den globale mangel på chips og tager initiativ til et milliardprogram. Hvilken betydning får det, og hvordan er det skruet sammen? Her får du nogle svar.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ikke mindre end 320 milliarder kroner er EU parat til at kaste efter europæisk produktion af halvledere, dvs. chips til computere, mobiltelefoner, biler og mange andre formål.

Beløbet svarer til 43 milliarder euro. 11 af millarder euro skal komme fra EU-kommissionen og EU-landene, og de skal bruges til at bygge tre fabrikker, som alle virksomheder, der ønsker det, kan bruge til at få fremstille chips. De resterende penge er allerede budgetteret, skriver Berlingske, så kun de 11 milliarder euro er reelt nye penge.

Den såkaldte "EU Chips Act" skal ifølge Bloomberg føre til, at EU i 2030 vil kunne stå for 20 procent af verdens chip-produktion. I dag er EU’s globale andel på 9 procent.

Ikke en løsning på nuværende krise

Man kan se initiativet som en reaktion på det faktuelle monopol, Østen har på chip-produktion i stor skala og på den voldsomme, aktuelle chip-mangel. Men det vil ikke løse den nuværende krise. De første nye fabrikker vil tidligst stå klar i 2023 eller 2024 – og selv det vil kræve hurtige ansøgninger og godkendelser. Inden da er den aktuelle chip-krise formentlig en saga blot.

De nye 11 milliarder euro skal tilføres et nyt program, "Chips for Europa". Med dette ønsker EU-Kommissionen at fremme pilotprojekter, design af avancerede chips og kvantechips eller oprettelse af testcentre. En yderligere fond oprettet sammen med Den Europæiske Investeringsbank skal også støtte nystartede virksomheder. Pengene fra medlemslandene skal til gengæld bruges til at fremme opførelsen af topmoderne chipfabrikker, såkaldte mega-fabs. EU's kommissær for det indre marked, Thierry Breton, håber at kunne bygge to til fire af dem, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Statshjælp uden effekt?

Vil det føre til flere europæiske chips, eller vil det blot give eksisterende tech-virksomheder en chance for at tiltuske sig lidt statshjælp?

Virksomheders anmodninger om subsidier vil sandsynligvis blive udsat for hård kontrol fra EU-Kommissionen, skriver Bloomberg. De skal bevise, at deres planer virkelig er de første af slagsen i Europa, og at der er et reelt behov for finansiering til ny chip-produktion.

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager sagde på et pressemøde, at statsstøtte vil være "målrettet og proportional. Kun det, der er nødvendigt og intet mere."

Men Margrethe Vestager vil næppe være lige så hård i filten, som hun har været over for globale giganter som Google og Facebook.

"Sådanne fabrikker (til chip-produktion i stor skala, red.) vil ikke eksistere i Europa, hvis vi ikke gør noget. Det kan blive nødvendigt at dække det noterede hul i finansieringen op til 100 procent med offentlige midler," siger hun ifølge Berlingske.

Europa-Parlamentet skal godkende

Europas største chipproducent, tyske Infineon, åbnede allerede for nogle måneder siden en ny chipfabrik i den østrigske by Villach for at hjælpe elektronik- og bilproducenter. Og amerikanske Intel planlægger ifølge Berlingske at investere 20 milliarder euro i to chipfabrikker i Tyskland. Så allerede nu er der ustøttede initiativer i gang.

De mange penge til europæisk fremstillede chips fra EU er endnu ikke en realitet. Initiativet afventer en godkendelse fra EU-landene og Europa-Parlamentet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere