Home » Erhverv » Certificering i udlandet
Certificering i udlandet

Certificering i udlandet

Share

Argumenterne for at tage til Indien og få min SharePoint 2010 MCITP-certificering stod ligefrem i kø: Spar penge på at få certificering og træning! Få arbejdsro, mens du gør det! Og hold varmen langt væk fra det vinterkolde Danmark. Hm! Mange er interesserede, men få har prøvet det.

Har du tænkt på at blive certificeret i f.eks. de Microsoft-teknologier, du bruger på dit arbejde? Altså tage en eksamen, der dokumenterer din viden om et bestemt emne?

Flere og flere it-medarbejdere ser certificering som en metode til at forbedre deres karrieremuligheder, få højere løn eller stå stærkere i ansøgerfeltet til drømmejobbet.

Men at få taget den certifikat-givende eksamen kan være en dyr og tidskrævende fornøjelse. Er man heldig kan man få arbejdsgiveren til at betale, men mange arbejdsgivere synes, at 30.000-40.000 kroner er mange penge at spendere på en enkelt medarbejders dygtiggørelse.

Noget andet er selve træningsbranchens ry og succesrate. Træningsfirmaer skyder op og forsvinder oftest lige så hurtigt igen, fordi de ligesom mange andre brancher er presset på indtjeningen. En del udbydere lover beståelsesgaranti, men deres uddannelsesforløb er oftest de dyreste – men uden beståelsesgaranti skal du betale nyt eksamensgebyr, hver gang du skal gå om, hvis du ikke består.

Men der findes et alternativ, der er både billigere og meget mere behageligt, hvis du har tiden og muligheden for det: Tag certificeringsuddannelsen og den tilhørende eksamen i udlandet. Det er der mange fordele ved, som du kan læse i denne artikel, og der findes en del udbydere på markedet, der har specialiseret sig i at sende europæere til uddannelsescentre i Indien og Thailand.

Offshore training

“Offshore training”, kalder Koenig Solutions fænomenet. De er en af de største udbydere på markedet og har arbejdet målrettet med det i de seneste 10 år, efter at de fandt ud af, at deres træning over længere perioder tiltrak enkelte udlændinge.

Andre kalder det cert-turisme. Begge dele har en lidt trist smag, og det kan være årsagen til, at jeg kender ret få it-uddannede, der har været i Indien for at blive dygtiggjort i deres foretrukne emne.

Efter at have undersøgt markedet, valgte jeg et to uger langt forløb hos Koenig Solutions. Her skulle jeg trænes i SharePoint 2010, først som Administrator (Del 1) og siden som Architect (Del 2). Kurset begyndte 10. januar og sluttede 22. januar med to prøver undervejs.

Består man én af dem, bliver man MCTS, Microsoft Certified Technology Specialist. Består man begge forløb, er man IT Professional eller MCITP.
Da jeg nævnte i netværket, at jeg pønsede på at drage til de varme lande for at tage et kursus, var interessen utrolig stor.

Stort set alle havde hørt om det eller læst om det, men ingen havde prøvet det af den ene eller den anden årsag: Det er langt væk! Er det ikke umuligt at finde rundt dernede? Hvad vil konen sige? Skal man ikke vaccineres? Er det ikke for dyrt? Kan de overhovedet lære mig noget?

Prisen betyder meget

Det lokale kursus, jeg havde set på hos en nordisk udbyder, ville løbe op i 35.000-40.000 kroner for 7 dages intensiv træning og certificering. Et par klik på Koenig Solutions’ hjemmeside tilbød 13 dages knap så intensiv træning, men samme curriculum, for 13.500 kroner. Hvis jeg var interesseret i den intensive træning, kunne det klares på 9 dage til 9.250 kroner.

Nu er Indien langt væk, og det er ikke gratis at komme dertil. Til gengæld tilbyder man træning på fire forskellige spændende destinationer: Goa, som er varm og behagelig i vinteren, men tager lang tid at komme til. Delhi, som ligger centralt og er billigst.

Dehradun og Shimla som ligger nordpå og er køligere, så de er bedre egnet om sommeren. Valget faldt på Goa. Et tjek på rejsesitet Momondo viste mellem 6.500 og 7.000 kroner med British Airways eller SAS med mellemlandinger. Et i Heathrow eller Frankfurt og et i Delhi. Dertil nok en tussebasse ekstra i andre omkostninger til transport.

Hvad er et certifikat godt for?

I bund og grund beviser det, at du er i stand til at bestå en prøve som Microsoft, Adobe, Sun, Cisco eller en af de andre it-organisationer stiller op.
I Microsofts tilfælde er det multiple-choice-test, mens det i Ciscos tilfælde er en blanding af laboratorieprøver og multiple-choice-test.

Der er mange arbejdsgivere, som forlanger disse papirer. At du har taget en certificering er ingen garanti for, at du er særlig god til området. Det kan kun arbejdserfaring gøre dig.

Hvad med selvstudium?

Det er absolut muligt at læse op til og bestå en Microsoft-eksamen uden kurset. Du kan bare ikke købe kursusmaterialet, for det sælger Microsoft kun gennem trænere. Ja, det er naturligvis for at få dig til at tage et kursus også, før du tager din eksamen.

Bortset fra det økonomiske aspekt i at læse op selv, så er der motivationen. Når du har et begrænset tidsrum med en klar deadline – din eksamen – så er du motiveret.

Træningen var også god, og det er i de allerfleste menneskers tilfælde altid bedst at have en god lærer frem for at sidde alene med det.

Velkommen til Goa

En tur på lidt over et døgn skal der til, før man ankommer i Goa. Men så har man også forladt snedriver og frost til gengæld for sol og sommer – og benhård træning!

Efter et langt døgn med en overnatning i Delhi var jeg endelig ankommet til Panaji, hovedstaden i delstaten Goa. I lufthavnen blev jeg hentet af Koenig Solutions’ chauffør, som kørte mig til lejligheden i Panaji – en tur på godt en time.

Vel ankommet fik jeg overrakt den officielle Koenig Solutions ”Welcome Pack” med bl.a. lidt penge til at komme gennem første døgn uden kontante problemer.

Lejligheden

Koenig Solutions har nogle lejligheder i et boligkompleks i midten af Panaji i et hr. og fru Middelklasse-kvarter, hvor børnene leger med elevatoren, og vagten holder øje med, hvem der kommer og går. De studerende bliver indkvarteret i lejligheder, hvor op til tre deler lejlighed, men med hver sit værelse.

Se også:  Microsoft skaber ny platform som gør det nemmere arbejde hjemme

Stedet er enkelt og rent, og selvom jeg skulle dele lejligheden med nogle stykker – folk rejser til og fra hele tiden – så kunne jeg mærke, at det her ville jeg sagtens kunne holde ud i noget nær 14 dage. Værelset så ikke ud af alverden, men til formålet – studium og ikke ferieafslapning – var det noget nær perfekt. Opholdet er med fuld forplejning, så madlavning og indkøb er ikke noget, man skal bruge tid og kræfter på.

[pt id=’2015108′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Undervisningsmateriale kan være svært at få fat på uden et kursus.”‘]

Undervisningsmateriale kan være svært at få fat på uden et kursus.

Undervisningen

Koenig Solutions har deres kursuscenter fem minutters spadseretur fra boligkomplekset. Første dag bliver jeg og min medkursist, Tony fra England, introduceret til SharePoint 2010 Administrator-kurset af instruktøren, Kawaljit Singh eller mr. Singh som vi kalder ham. En midaldrende herre, netværksingeniør og mangeårig it-underviser for blandt andet Microsoft. Han liner studieplanen op for os, og vi går i gang.

Vi sidder i laboratorier, som kan rumme 2-5 studerende. Der er meget at holde styr på, fordi SharePoint 2010 peger i mange retninger. Vi benytter Windows Server 2008 R2, hvor vi roder med DNS’en, AD-optegnelserne og sætter Policies. På SQL Server 2008 opretter vi databaser, og vi scripter med Windows PowerShell 2.0. Konfigurerer på udmærkede quad-core-maskiner via Hyper-V.

I løbet af seks dage skal vi nå gennem de 15 kapitler i første bind, tage en test, og derefter skal vi gennem modul 2 og have en test igen. Øvelserne er udmærkede og giver mening, men mange af dem forstår man først den rigtige brug for, som kurset nærmer sig sin afslutning.

Undervisningen varer hver dag fra 8.30 til 17.00, og vi er trætte som to æsler, der har trukket for hele dagen. Man kan ikke mærke på mr. Singh, at han har talt næsten uafbrudt i syv timer, selv efter 11 dage. Søndag er fri, eller rettere vi har skolefri.

Men aftenerne og fritiden går med at studere og forberede sig, for SharePoint 2010 er et enormt og komplekst produkt. Mine forudgående erfaringer med det hjælper en del, men der er meget, jeg ikke har været inde på, som jeg nu lærer.

[pt id=’2015107′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Salgskontoret i hovedkontoret i Delhi. Det er også her kursister ringer til med alle deres spørgsmål inden de ankommer til Indien.”‘]

Salgskontoret i hovedkontoret i Delhi. Det er også her, kursister ringer til med alle deres spørgsmål, inden de ankommer til Indien.

Testen

At tage en Microsoft-eksamen betyder, at man sætter sig ind i et lille lokale og svarer på 50 spørgsmål, såkaldte multiple-choice med fire svarmuligheder. Nogle gange er der mere end ét rigtigt svar, men det ved man ikke. Jeg booker testen en dag i forvejen.

Der er ét forsøg med til hvert kursus. Dumper man, hvilket jeg gør første gang med 69 % ud af de 70 % der skal til, kan man gå op igen 24 timer senere, det koster omkring 300 kroner, hvilket er en femtedel af prisen i forhold til Danmark.

Det lykkes at bestå den første eksamen i andet forsøg. Den efterfølgende eksamen, sidste dag, som afslutter modul to, består jeg første gang. Nogle af spørgsmålene er ret giftige og går langt ud over, hvad pensum dækker. Det er desværre sådan, at Microsoft har indrettet deres kurser.

[pt id=’2015106′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Direktør for Koenig Solutions Mr. Rohit Aggarwal.”‘]

Direktør for Koenig Solutions, Mr. Rohit Aggarwal.

Bedømmelsen

“Pengene værd” er den korte version.
29-30 grader om dagen. 20 om natten. Det eneste, du skal gøre, er at være i din krop. Det gør ikke ondt. Solen skinner skarpt og lyst om dagen, og du er ikke vintertræt eller ved at fryse næsen af hele tiden.

Du har det rigtigt godt, og du bruger alle dine kræfter på ét eneste emne i stort set alle dine vågne timer. Koenig Solutions har ryddet så mange forhindringer af vejen, at du reelt ikke har behov for at tænke på noget fra det sekund, du stiger af flyet, og til du sidder i det igen på vej hjem.

Trænger du til en større gennemhegling, f.eks. at du ønsker en MSCE eller den helt store CISCO-pakke, er det en effektiv og prisbillig måde at gøre det på. Forholdene er ideelle, da du kan fokusere på din træning og dine studier stort set uden distraktioner. Det er guld værd, hvis din tid i forvejen er kostbar.
Instruktøren var kompetent og kunne sit materiale godt.

Boligforholdene er ideelle, hvis man vælger en Student’s Appartment. Man har eget værelse. Rengøring og alle måltider er klaret, og man skal faktisk kun tænke på at vaske sit tøj selv.

Internettet fungerer godt for det meste. Det er ret vigtigt, at man har uhæmmet adgang til nettet fra sin computer, især hvis man skal selvstudere og holde kontakten ved lige med venner og familie.

Hjælpsomheden er høj hos Koenig Solutions-staben. Lige fra chaufføren der henter og bringer dig mellem lufthavnen og Koenig Solutions til undervisere og administrativt personale.

Rejsen er lang, og det er ikke Koenig Solutions problem, men dit. Derfor skal du nok tage mindst to moduler og ditto antal uger, hvis du endelig begiver dig af sted til Koenig Solutions. I løbet af 2011 åbnes et nyt center i Dubai, som er tættere på Europa og ikke kræver visum.

[pt id=’2015110′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Turen til Indien kræver lidt forberedelse med piller pas og visum hvilket kan få nogle til at vælge det fra.”‘]

Turen til Indien kræver lidt forberedelse med piller, pas og visum, hvilket kan få nogle til at vælge det fra.

Hvem er Koenig Solutions?

Med store vækstplaner og en ambitiøs uddannelsesplan er Koenig Solutions godt på vej til at gøre sig klar til aktiemarkedet og et indtog på det europæiske kontinent. Uddannelse er nemlig Big Business.

På min sidste dag i Indien besøger jeg Koenig Solutions hovedkvarter i Delhi for at se faciliteterne og tale med direktøren, mr. Rohit Aggarwal. Det er en lukrativ branche, han befinder sig i, for hovedkvarteret ser imponerende ud med sine fine, lyse gange og polerede sten.

Se også:  En rejse tilbage til MSX-computerne

”Markedet for certificering og træning er på omkring 25 mia. dollar (godt 135 mia. kr.) på verdensplan”, forklarer Rohit Aggarwal mig på hans kontor. Vi får en kop kaffe af den meget søde slags med mælk, som inderne generelt synes at foretrække.

”Musikbranchen er vel på 20 mia. dollars”, fortæller han. Så allerede nu er der flere penge i uddannelse. Koenig Solutions selv oplever en vækst på 50 % for tiden, selv i kølvandet på finanskrisen, der har ramt hårdt i USA og Europa. Og væksten skal omsættes til ekspansion uden for landets grænser.

Planerne er i nærmeste fremtid at blive noteret på børsen, så firmaet kan skaffe endnu mere kapital. Indtil nu har man klaret sig med at finde investorer helt privat. Snart vil Koenig Solutions også åbne kursuscenter i Dubai, som ligger meget tæt på Europa med gode flyforbindelser. Det vil gøre det endnu mere attraktivt for folk at rejse til Koenig Solutions for at tage kursus og certificering.

[pt id=’2015111′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Vores særdeles kompetente instruktør Mr. Singh i gang med dagens undervisning.”‘]

Vores særdeles kompetente instruktør, Mr. Singh, i gang med dagens undervisning.

Historien

”At Koenig Solutions er blevet en succes skyldes to ting”, mener Aggarwal, ”lave priser og høj kvalitet”. Nu har jeg selv prøvet et kursus og kan konstatere uden tøven, at det er en høj kvalitet, og at prisniveauet er godt det halve af Europa.

Koenig Solutions opdagede umiddelbart efter ”Dot Com-boblens brist” i 2001-2002, at de faktisk havde enkelte udenlandske studerende siddende i deres lokaler, hvor kurserne dengang var rettet mod indiske it-professionelle. Koenig Solutions fik da ideen at udvikle forretningen til at gøre det nemmere for udlændinge at tage kurserne. ”Hvis det kan betale sig for dem at flyve hertil, så kan man måske gøre det nemmere for dem”.

Det førte Koenig Solutions ind på en bane, hvor de i starten begyndte at sørge for, at de studerende blev hentet i lufthavnen og kunne få et hotel. Med tiden fandt man ud af, at kvaliteten af hoteller svinger meget, så de begyndte at køre deres eget hotel. Siden fandt de på at inkludere studielejligheder, som mange kursister foretrækker frem for at bo på hotel.

Målet er at give kursisterne den bedste måde at studere på. Det er ved at sørge for, at der ikke mangler noget i forløbet. Der skal være dygtige og inspirerende lærere, ro om natten så man kan få hvilet ud og et miljø uden forstyrrelser og distraktioner. Det kan jeg konstatere, er lykkedes udmærket.

I dag, i 2011, har de omkring 400 studerende hver måned, og målet er 1.000. Det foregår på engelsk, et sprog som beherskes udmærket af mange uddannede indere, men der skulle gerne også komme fransk og tysk på snart.

Koenig Solutions uddanner selv deres trænere og har en ret stor reserve på omkring 20 % af lærerstaben, som enten selv træner for at blive bedre og forberede nye kurser eller uddanner andre lærere i organisationen. Derfor får ingen studerende en grøn rekrut, fortæller Rohit. Alle lærere har undervist internt som minimum.

Koenig Solutions er i øvrigt i dag det eneste firma i Indien, som har tilladelse til at lade udlændinge bestå eksamener fra blandt andet Microsoft. Der var pludselig nogle smarte, men mindre hæderlige forretningsmænd, der fandt en fidus med at lade indiske personer tage eksamen i andres navn.

Det blev opdaget, og der blev slået hårdt ned på det, men Koenig Solutions var blandt de hæderlige og velrenommerede, og de har ikke bare beholdt deres ret til at køre eksamener fra Prometric og Pearson, de har også fået præmieringer.
Efter mødet med Rohit får jeg lov at se faciliteterne og tale med et par kursister.

[pt id=’2015109′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Velkomstpakken med penge bøger og vejledninger til den nyankomne.”‘]

Velkomstpakken med penge, bøger og vejledninger til den nyankomne.

De andre kursister

Naturligvis havde jeg i løbet af mit ophold lejlighed til at tale med de andre studerende i Goa. De kom fra det meste af verden: Afrika, Europa, USA og en hel del der er udsendt til Irak eller Afghanistan, som har lommerne fulde af penge og behov for at opkvalificere sig i et ruf.

Bortset fra én studerende fra Canada, som løb ind i problemer med en lærer, han ikke kom godt ud af det med, var alle andre godt tilfredse. Jay fra Texas fortalte mig om hans benhårde Cisco CCVP-kursus, som han var ved at træne til. 28 dages intensiv træning med meget dyre og vigtige eksamener til sidst.

Han var overbevist om, at det her var bedre end at tage samme kurser i USA. Hans lærer var også i stand til at gå rundt om pensum og i detaljer med ting, som ikke stod i bøgerne.

Det var den generelle enighed hos dem, jeg talte med både i Goa og Delhi: Høj kvalitet, stort udbytte og en fornuftig pris.

Ikke alle var dog overbeviste om værdien af certificeringerne selv for den enkeltes evne til at passe sit arbejde, som George fra Irland formulerede det:
”Enhver kan tage et kursus og sikkert bestå de fleste eksamener, men det betyder ikke, at du er særlig god til det, hvis ikke du i forvejen er en kompetent it-professionel”. Og det har han ret i.

Men både han og alle andre var enige om, at certificeringerne var et must i disse tider. Arbejdsgivere vil se papir, især hvis man er selvstændig eller konsulent.

[pt id=’2015113′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Studenterlejlighederne rummer tre studerende som hver har sit eget værelse. Køkken er fælles men man spiser her sjældent.”‘]

Studenterlejlighederne rummer tre studerende, som hver har sit eget værelse. Køkken er fælles, men man spiser her sjældent.

Career enabler

En anden kursist fra Holland, Vinsent, var i gang med den helt store tur gennem PHP, MySQL og Java. Han ønskede sig en anderledes karriere, og den eneste måde han fik sig selv sat i gang med at lave det, han hellere ville, var gennem Koenig Solutions såkaldte Career Enabler-kurser.

De tager en forholdsvis uerfaren person gennem en række kurser, der gør dem i stand til at gå i gang med f.eks. webadministration og den slags. Forløbet er mellem 30 og 55 dage, afhængig af hvad man vælger. Når man er færdig, er man altså sikret et betydeligt hop i kvalifikationer.

Mere info: www.koenig-solutions.com

[pt id=’2015112′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Sådan et Certified IT Professional-certifikat i SharePoint 2010 kan løbe op i godt 20.000 kroner og 14 dage af dit liv.”‘]

Sådan et Certified IT Professional-certifikat i SharePoint 2010 kan løbe op i godt 20.000 kroner og 14 dage af dit liv.

Koenig Solutions ”Welcome Pack” indeholder følgende:

* Et velkomstbrev med WPA-passkey til WiFi-opkoblingen på stedet.

* En kuvert med 1.000 rupees kontant (svarende til 125 kr. 1 krone er ca. 8 rupees)

* Notesbog og pen

* Regler

* Studenterguide til Goa

* Bøger der hører til kurserne

Du kan blive certificeret inden for teknologier fra:

Cisco
Oracle og Sun
Microsoft
Adobe
VMWare


TAGS
adobe
certificering
Cisco
Microsoft
Novell
Oracle
sun
uddannelse
VMWare

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S