Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

CeBIT version 2: Verdens største enterprise-event

Den globale digitalisering og nye forretningsmodeller bliver det helt store mantra på årets CeBIT-messe, der bliver verdens største it-event for virksomheder i såvel den private som den offentlige sektor.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For år tilbage var CeBIT både berømt og berygtet. Berømt som computernørdernes paradis og berygtet som stedet, der kunne tappe de besøgende for al energi og i bogstaveligste forstand slide sålerne af selv de mest solide travesko. For CeBit var enorm og fyldte det gigantiske messeområde i Hannover til sidste kvadratcentimeter.

Sådan er det ikke mere. Messen er barberet markant ned i størrelse, men er til gengæld blevet både mere fokuseret og mere rettet mod erhvervslivet. Faktisk gør arrangørerne alt, hvad de kan for at slippe af med imaget som computernørdernes paradis. Nu er det beslutningstagerne, der er målgruppen, og dagsordenen handler i langt højere grad om, hvorledes it kan være med til at støtte samt udvikle virksomhedernes forretning.

d!conomy – et helt nyt begreb
Således også i år, hvor messen finder sted fra den 14. til den 18. marts, og hvor det helt store buzzword er digitalisering. Det blev blandt andet understreget af Oliver Frese, der er bestyrelsesmedlem i Deutsche Messe og ansvarlig for CeBIT, da den europæiske fagpresse i slutningen af januar var inviteret til pressemøde i Hannover.

”Hele verdensøkonomien undergår voldsomme forandringer i disse år, og ingen branche lades urørt af den digitale transformation. Se bare, hvorledes teknologier som Big Data, Cloud Computing, Mobile Applications, Internet of Things, e-business og ikke mindst anvendelsen af de sociale netværk så at sige redefinerer forretningspotentialet”, sagde Oliver Frese i sin keynote.

Her lancerede han så også en helt ny overskrift for CeBIT, nemlig sloganet ”d!conomy – Join, Create, Succeed”, der skal være med til at understrege, at kun de virksomheder, der både aktivt deltager i og ikke mindst er med til at skabe vor fælles, digitale fremtid, vil klare skærene og være til stede i morgen.

For virksomheder i alle størrelser
”Man kan næsten sige, at CeBIT er blevet genfødt. CeBIT er ikke længere et computershow, men Europas største scene for beslutningstagere med fokus skarpt rettet mod den markante rolle, digitaliseringen spiller for erhvervslivet – uanset branche og størrelse af virksomhed”, sagde Oliver Frese.

Dermed understregede han også, at der på årets messe ikke kun vil være fokus på enterprise-segmentet, men så sandelig også på løsninger til de mindre og mellemstore virksomheder – det sker blandt andet i Hal 5. Han føjede således også til, at der i år vil være mulighed for så at sige at se og røre endnu flere applikationer end tidligere.

Med det mente han, at der på mange stande reelt vil være mulighed for at få hands-on på løsningerne og dermed prøve dem i praksis. Så jo, CeBIT har ændret karakter til det bedre. Formentlig ud fra devisen om, at kvalitet er bedre end kvantitet. Messen åbner mandag den 14. marts og lukker igen fredag den 18. Der er åbent alle dage fra 9.00 til 16.00, og en 5-dages entrebillet koster 55 euro i forsalg. Ellers er prisen 60 euro.

Fokus på innovation
Scale 11, som afvikles i Hal 11, vil være samlingssted for innovation. Her vil omkring 250 internationale startup virksomheder præsentere deres bud på nye, digitale forretningsmodeller, og det innovative økosystem i denne hal vil blive bakket op af konferencer, keynotes samt workshops.

Det vil helt sikkert blive en hal, som de etablerede spillere i branchen og ikke mindst investorer også vil holde øje med. Den bliver opdelt i 15 temaområder, og man vil ligeledes finde en boksering, hvor startup virksomhederne skal kæmpe om at gøre deres forretningsideer interessante for såvel messegæster som investorer. Dog kun på ord…!

Omfattende konferenceprogram
Et af de helt store omdrejningspunkter på 2016-udgaven af messen bliver CeBIT Global Conferences med mere end 200 talere, som finder sted i Hal 8. Over fire dage vil beslutningstagere i såvel den private som den offentlige sektor få mulighed for at diskutere og ikke mindst forholde sig til, hvorledes de digitale strategier både nu og i fremtiden vil ændre verdensøkonomien på stort set alle planer.

Temaerne er d!conomy, Internet of Things, sikkerhed samt ikke mindst det man på engelsk kalder for Disruptive Technologies. Der findes ikke noget godt dansk ord for dette begreb, men det kan vel nærmest defineres som det faktum, at man er nødt til at bryde ud af de vante rammer og se på verdenen med helt nye øjne. Bryde tingene op og starte forfra så at sige. På talerlisten er blandt andre navne som Konica Minoltas administrerende direktør Shoei Yamana og den administrerende direktør i Ericsson, Hans Vestberg,

Sikkerhed
Teknologier som blandt andre Internet of Things, Big Data og cloudbaserede tjenester byder på især én stor udfordring, nemlig hvordan man håndterer sikkerheden og beskytter de mange data, der suser rundt i den digitale sfære.

I Hal 6 vil man under CeBIT 2016 derfor finde temaet Business Security, hvor omkring 500 virksomheder vil vise deres bud på forskellige former for sikkerhed og infrastruktur – såvel i den fysiske form som i cyberspace udgaven. Her vil der altså være rig mulighed for en snak med kompetente eksperter med henblik på at få et par gode råd om datasikkerhed.

Droner i virksomhedernes tjeneste
Dronemasters Summit @CeBIT er et nyt tiltag, og formålet med dette er at være med til at facilitere den kommercielle udnyttelse af droner. Det, der startede som en forlystelse for såvel store som små legebørn, er nemlig godt på vej til at blive et arbejdsredskab inden for en række brancher i såvel den private som den offentlige sektor.

Den nye event kommer til at bestå af såvel en udstillings- som en konferencedel, lige som der bliver etableret en bane i Hal 16, hvor man vil kunne se nogle af de mange droner i aktion. Blandt de mange aktører på området kan eksempelvis nævnes DHL, der i Tyskland har igangsat et forsøgsprojekt med udbringning af medicin til øen Juist, der ligger i Nordsøen og indgår i den Østfrisiske øgruppe, som hører under delstaten Niedersachsen.

I forbindelse med dette forsøg har det tyske transportministerium, der også har ansvaret for Tysklands digitale infrastruktur, sammen med de tyske lufthavnsmyndigheder etableret en dedikeret luftkorridor til DHL’s pakkedrone. Ligeledes har postvæsenet i Schweiz etableret forsøg med luftbåren levering af pakker til fjernt beliggende landsbyer.
Også store spillere som blandt andre Microsoft samt Intel er på dupperne, når det gælder mulighederne inden for droneteknologi, og for nylig investerede Intel således en større, men ikke offentliggjort sum, med henblik på at opnå kontrollen i virksomheden Ascending Technologies, der arbejder med droneteknologi til overvågning inden for en række sektorer såsom landbrug og olieindustri.

Investeringen blev offentliggjort lige op til CES i Las Vegas, hvor Intels administrerende direktør Brian Krzanich ikke lagde skjul på, at Intel mener det strategisk alvorligt, når man nu går ind i droneindustrien. Det samme gør man i EU Kommisionen, hvor man netop nu arbejder på at udarbejde paneuropæiske retningslinjer for kommerciel brug af droner.

IoT med erhvervslivets briller
Sammen med mere eller mindre kvalificerede forudsigelser vurderer egentlige markedsanalyser, at vi inden 2020 vil runde intet mindre end 50 milliarder enheder, der alle er forbundet til internettet – og dermed også til hinanden. Dertil skal så lægges alle vores smartphones, tablets og computere.
Internet of Things hedder begrebet, og selvom man i første omgang tænker på forskellige gadgets lige fra internetopkoblede badevægte til alskens former for motionsgear, er der langt fra tale om et fænomen, som kun relaterer sig til konsumprodukter.

Således vurderer industrieksperter ifølge arrangørerne af CeBIT, at kun op mod ti procent af salget inden for segmentet Internet of Things vil blive genereret af konsumprodukter. Resten – hvilket altså er langt hovedparten – vil blive generet af salg inden for Business to Business segmentet.

Om det er rigtigt, vil man kunne få en pejling på, hvis man besøger Hal 13, hvor man for første gang på CeBIT finder et dedikeret IoT Solutions område. Lige ved siden af finder man et andet område, der er dedikeret til kommunikation og netværk, så temaet om, at alle ting bliver forbundne, fremstår endnu mere tydeligt. Dette illustreres i øvrigt ved en pavillon, hvor man vil vise mulighederne, når de forskellige enheder kommunikerer direkte med hinanden uden indblanding af mennesker.

CeBIT i noter

Krypteret tale og tekst
Secusmart, der er et BlackBerry datterselskab, vil på CeBIT vise en helt ny løsning – SecuSUITE for Enterprise – der krypterer tale på mobiltelefoner. Løsningen kan fås både til iOS, Android samt BlackBerry 10 og er ren softwarebaseret via Voice over IP. Den kan desuden benyttes via Wi-FI og giver mulighed for sikker tale uanset, hvor man er i verdenen. Tale og tekstbeskeder krypteres med 128-bit Advanced Encryption Standard (AES)

Nem lyd på konferencebordet
Det der med at få god lyd til f.eks. en telefon- eller videokonference kan være lidt teknisk. Men nu er Sennheiser klar med systemet TeamConnect Wireless, der er en løsning til netop dette formål. Der er tale om en mobil løsning, som kan sættes op i løbet af ganske få sekunder og skulle give perfekt lyd. Sættet består af en masterenhed og tre satellitter, der samlet kan dække 24 personer. Enhederne tænder automatisk, når de tages ud af transportkassen og kan både tale trådløst sammen med f.eks. en smartphone eller via kabel fra masterenheden til en computer.

Kritiske succesfaktorer
På CeBIT 2016 finder man naturligvis alle de store aktører, der spiller en markant rolle i den globale digitaliseringsproces. En af dem er Microsoft, der har identificeret syv kritiske succesfaktorer for den digitale transformation. Faktorer, man for alvor vil slå på tromme for på messen. Blandt disse er kravet om en fleksibel infrastruktur i virksomhederne, en aktiv organisation der lever med i og tager stilling til de nye udfordringer samt teams af medarbejdere, der kan arbejde autonomt på egen hånd. Egentlig ret logisk, men desværre ikke altid faktorer, der udleves i praksis. På Microsofts stand kan man således få inspiration til, hvordan man gør det.