Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

CeBIT: Trends og tendenser

Digitalisering, droner og d!conomy.

Af Mette Eklund Andersen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Har man som undertegnede i et årti været trofast besøgende på den store IFA-messe i Berlin i Tyskland, der de sidste år er vokset til Messegeländes bristepunkt, så er det første indtryk af den moderne og mere specialiserede version af CeBIT i Hannover, at messen er overordentligt civiliseret og fremme på beatet.

Som vi tidligere har nævnt i Alt om DATA, har folkene bag CeBIT foretaget en opstramning af messen, så den i sin nuværende form er skarpt rettet mod erhvervslivet og ikke menigmands hungren efter ny teknologi til hjemmet. Det har dog gjort messen så meget mere spændende at besøge, og det var tydeligt, at den fremadstormende digitalisering af alle aspekter af vores samfund gennemsyrede de mange messehaller.

Robotter
Særligt populær var robotten Pepper fra firmaet Softbank (til venstre). Pepper bruger IBM’s Watson-teknologi, og den kunne svare på næsten alt mellem himmel og jord. Selvom den nægtede at svare på vores spørgsmål om, hvem den næste præsident i USA bliver, så var det et spændende møde, og en teknologi vi helt sikkert kommer til at møde i flere produkter og virksomheder i fremtiden.

AOD07_Cebit01

Big Data
Det er helt enorme mængder af data, der bliver genereret af alle de mange målinger fra sensorer og forbundne gadgets i nutidens og særligt fremtidens gadebilleder, og her var der også masser af virksomheder, der stod klar til at præsentere deres skyløsninger – herunder Microsoft og Deutche Telekom. Microsoft fremviste deres Azure Internet of Things-teknologi, der skal sørge for at bringe sensordata fra masser af enheder på dig, dit hjem og hele din by sammen og handle efter det. Også Software AG fremviste deres løsninger til administrering af digitale løsninger.
Det skaber naturligvis også fokus på sikkerhed i skyen, og Kaspersky, Fraunhofer Institute og mange andre viste henholdsvis deres ”Anti Targeted Attack Platform” og ”People Encryption-system” frem, der skal hjælpe med at bevare sikkerhed og privatliv for vores mange data.

Big Data, Smart Citys og lignende var også et stort fokuspunkt for de mere end 400 start-up-firmaer, som CeBIT havde trukket til messen.

AOD07_Cebit02

Droner
Vi har tidligere i Alt om DATA vist eksempler på danske firmaer, der bruger droner i deres arbejde, og det er tydeligt, at der er store forventninger til erhvervslivet på dette punkt. CeBIT havde afsat et stort område dedikeret til droner komplet med en stor indendørs flyvearena. Nogle af dronerne var mest til skue til underholdningsformål, men der var masser af droner, der viste potentialet for mere end bare en halv times flyvning i baghaven. Forskellige firmaer viste droner til nød- og redningsaktioner til vands, en kinesisk stand (se foto) viste droner, der lidt skræmmende kunne identificere nummerplader på en fyldt motorvej, og der var droner til at overvåge el-ledninger og meget mere. En særlig drone ved navn Multicopter X6 fra firmaet Aibot kunne scanne stregkoder, og det kan være særligt smart til store lagre og butikker. Derudover er firmaer som Parrot klar med droner til ejendomsmarkedet.

AOD07_Cebit03

3D-printere, scannere og meget mere
3D-æraen er langt fra død, og på CeBIT var der også utallige eksempler på 3D-printere og scannere, og særligt scanneren BigRep ONE (se foto til højre) vagte opmærksomhed, da den var i stand til at printe større genstande såsom stole.

Virksomheden KDX kunne også fremvise brillefri 3D, som jo ikke er en decideret nyhed, men tjente alligevel til at vise, at 3D uden briller stadig kan være en teknologi, vi kommer til at se på reklamestandere og til andre formål.

Alt i alt var den moderne CeBIT en god afspejling på, hvordan erhvervslivet og teknologien bevæger sig hen i disse år.

AOD07_Cebit04

Virtual reality og augmented reality
Der bliver for tiden investeret mange milliarder dollars af store virksomheder som Microsoft, Apple og Google  på virtual reality, og interessen for både virtual reality og augmented reality var også tydelig på årets CeBIT. Via appen Shoutr til smartphones og tablets kunne man på messen møde den virtuelle T-Rex-dinosaur Tristan, og det fungerede overordentligt godt.

AOD07_Cebit05

Internet of Things
Temaet på årets CeBIT-messe var ”D!conomy: join – create – succeed”, og hvordan firmaer kan udnytte de mange nye digitale muligheder. Og med over 50 millioner gadgets, der er forbundet til internettet i 2020, er der så rigeligt af potentielle muligheder – og konkurrence.

Masser af stande stod på nakken af hinanden for at vise deres versioner af IoT-teknologi. Intel havde sammen med virksomheden MyOmega lavet en stor opstilling med et eksempel på vingård, og flankeret af et glas vin viste firmaerne de besøgende, hvordan en vingård ved hjælp af sensorer kunne styres og overvåges fra vinbondens smartphone.
Huawei var også en af de mange udstillere, der på deres stand viste, hvordan de som firmaer kan hjælpe virksomheder og regeringer med at bygge en bedre forbundet verden både indenfor energi, transport, uddannelse og meget mere.

Bag et blikfang af dansende robotter (se foto ovenfor) kunne man på det kinesiske firma ZTE Corporations stand se deres vision på en smart city. Løsningen på deres smart city havde et krisehåndteringssystem baseret på IoT-systemer, en Big Data sikkerhedsplatform, smart-uddannelse, smart-transportering, smarte wearables og meget meget mere. Vi taler om teknologi, der er eksisterende, og som alle gætter på (og håber på) bliver implementeret indenfor de næste år.

Derudover var der et væld af stande fra ikke mindst Kinas ”Silicon Valley”-område Shenzen, hvor du kunne købe diverse sensorer, overvågningskameraer, lamper med Bluetooth til armbånd til at overvåge dine børn eller hund, elektroniske løbehjul med mere – alt sammen forbundet til nettet.

The Internet of Us
På messen så vi også et startskud for, hvad der kan betegnes som ”the Internet of Us”. For de besøgende, der havde mod på det, var det nemlig muligt på Digiwells stand at få skudt en NFC-chip på størrelse med et riskorn ind under huden på hånden. Med chippen ville du kunne åbne døre og foretage dig andre ting næsten helt automatisk. Et spændende potentiale der skulle vise, hvordan implantater kan tilføre ekstra værdi til vores hverdag.

AOD07_Cebit065