Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Cat S61: Mobilen er din værktøjskasse

Cat S61 er ikke bare en ualmindelig hårdfør smartphone, den er også udstyret med unikke features, der gør den anvendelig som et seriøst arbejdsværktøj.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Smartphones ligner efterhånden rigtig meget hinanden. Det er sjældent, man støder på nogen, der virkelig skiller sig ud. Men det gør Cat S61. Den har egenskaber som ingen andre mobiler på markedet.

Bygget som en tank

Der er tale om en smartphone i den helt hårdføre ende af skalaen. Den tåler fald fra 1,8 meters højde, høj varme og kulde samt en dukkert i saltvand. Skærmen er ligeledes stærk, udført i Corning Gorilla 5.

Målgruppen er især håndværkere, men private brugere vil også kunne drage nytte af nogle af dens særlige funktioner.

Billede af temperaturen

Cat S61 er forsynet med et termisk kamera. Det er skabt i samarbejde med Flir, som er blandt de ledende på markedet. Kameraet viser temperaturforhold, der hvor du peger det hen. De vises som et lag af varierende farver henover billedet.

Kameraet kan registrere varme helt op til 400 grader, hvilket giver mulighed for eksempelvis at finde fejl i motoren på en bil. Det vil dog typisk være de mere subtile forskelle, som er relevant at måle. Eksempelvis en utæthed i loftet, pulsåren på et dyr, der skal bedøves eller en defekt elinstallation. Kameraet kan også måle i mørke eller tæt røg.

Informationerne gemmes, hvis du tager et billede eller en video. Du kan så gå tilbage og se temperaturer specifikt for enhver del af billedet.

Måler afstande

Mobilen har også en laserbaseret afstandsmåler. Den gør det muligt at foretage opmålinger af rum og flader. Vil du have en ide om, hvor mange fliser, der skal købes til badeværelset, eller er du indretningsarkitekt og vil have overblik over dimensionerne i et rum, så kan du hurtigt få det.

Måleren kræver lidt kalibrering, men når det er klaret, så måler den faktisk ret præcist. Ikke så præcist at du kan stole blindt på resultatet, ned til de mindste millimeter, men nok til at du får en god fornemmelse af afstandene.

Er der noget i luften?

Luftkvalitet er værd at være opmærksom på, ikke blot som privatperson, men især også som maler, møbelsnedker eller anden håndværker, der har med materialer at gøre, som afgiver skadelige partikler. Cat S61 har luftmåler indbygget. Den kan fortælle dig, når luften overskrider den anbefalede mængde mikropartikler.

Den kan desuden vise temperatur og luftfugtighed, og samler det hele i en historik, så du kan gå tilbage og se, hvordan luftkvaliteten omkring dig har udviklet sig.

Luftmåleren giver rigtig nyttig indsigt, som kan bruges til aktivt at forbedre luften, hvad enten det blot handler om at udlufte oftere eller tager mere drastiske forhåndsregler for at skåne dit helbred. Det er en feature, som burde være i enhver smartphone.

Film under vandet

En sidste ting, der adskiller Cat S61 fra de fleste andre mobiler, er dens evne til at filme under vand. Selvom skærmen låser, når mobilen er i vand, kan du få kameraet frem med et dobbelttryk på powerknappen og så anvende volumeknapperne til at skyde foto og video.

Det fungerede dog ikke helt stabilt. Kameraet crashede under vores første par forsøg, men det lykkedes til sidst at få fine billeder i kassen.

Gigantisk batteri

Udover de nævnte features, så er Cat S61 sådan set en ganske almindelig Android-mobil. Processorkræfterne er ikke imponerende, og skærmen kunne godt være mere lysstærk, især i betragtning af, at det er en mobil, der i høj grad henvender sig til mennesker, der arbejder udendørs.

Features som fingeraftrykslæser og især ansigtsgenkeldelse, som gør det nemt at åbne mobilen, når hænderne er optaget, havde også været nyttige, men de er der ikke.

Bagkameraet tager nogenlunde billeder, men frontkameraet lever langt fra op til, hvad man forventer af en nyere smartphone. Til gengæld har Cat forsynet mobilen med et af de største batterier, vi har set. Med 4500 mAh løber du ikke tør de første tre-fire dage, og hvis du ikke bruger mobilen for heftigt, kan du strække det til næsten en uge.