Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Brug din mobil til at fodre tv’et

Måske har du hørt om casting, hvor man sender trådløst indhold til et tv eller en højttaler fra for eksempel sin smartphone. Det er ganske praktisk. Datatid TechLife fortæller her, hvordan du kommer i gang, og hvilke forskellige muligheder du har.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Casting, streaming og AirPlay er blandt de nyere ord i den digitale ordbog, men selv om de lyder tekniske, dækker mange af dem blot over nye muligheder for at gøre det trådløse liv nemmere. De tre nævnte begreber er værd at kende, hvis du vil i gang med at caste, det vil sige sende indhold trådløst til hjemmets forskellige enheder.

Casting er et slags paraplybegreb, der bruges om videresending af musik, film og fotos. Egentlig betyder det at ”kaste” indhold fra en enhed til en anden ved hjælp af en modtager. For eksempel kan du caste en Netflix-udsendelse fra din mobiltelefon til dit tv.

Google var først på banen med ChromeCast, en lille HDMI-enhed, som sættes i tv’et. Med Googles Home-app installeret på din tablet eller smartphone, er du herefter i stand til at sende indhold fra den mobile enhed op på for eksempel tv-skærmen.

Det er ganske praktisk, som ikke-ejer af et internetforbundet tv (eller kun har et internet-tv med dårlig netfunktion), da du slipper for at have en tv-boks tilsluttet. Det er også en løsning for de sidste af os, der endnu ejer et tv, som ikke kan håndtere MPEG4-signalet. ChromeCast kan erstatte den digitale tv-modtagerboks ved i praksis at håndtere de nyere digitale tv-signaler, så selv ældre tv’er kan være med.

ChromeCast er kun et spejl af indholdet, men du har dog et par muligheder for at forbedre det ved hjælp af den musikdedikerede ChromeCast Audio og den 4K-undstøttede ChromeCast Ultra til indhold i 4K.

ChromeCast Audio forbindes med en trådløs højttaler eller anlæggets receiver. ChromeCast Ultra sættes i en af tv’ets HDMI-porte og henter strøm via en ledning fra en af tv’ets USB-porte. I dag har flere trådløse højttalere fået ChromeCast indbygget, for eksempel Googles egne Home-højttalere.

Hent indhold via apps

Du skal dog stadig have indhold at kaste med, og her kommer streaming ind i billedet. I dag kan du dele indhold hentet lokalt fra en NAS, hvor du har lagret med for eksempel dine rippede cd’er eller din fotosamling. Det kan også være indhold hentet fra eksterne servere hos blandt andre tv-tjenesten HBO, fra DR eller fra Spotify.

Det kræver selvfølgelig abonnement på tjenesten, og at du har den relevante app installeret på afspillerenheden.

Du kan vælge mellem forskellige afspillerenheder. Det kan være en tablet eller en smartphone med appen installeret, eller du kan investere i centrale medieenheder som Nvidia Shield eller Apples lille tv-boks. Installer appen herpå og forbind afspilleren til tv’et.

Fra pc til tv

Miracast er en helt anden metode til at spejle indhold. Overførselsmetoden bruges mellem pc’er og tv-skærme. Det kræver dog, at begge enheder understøtter det.

Du kan tjekke din pc ved at klikke på Meddelelsesområdet i Proceslinjen. Findes der en flise, som hedder ”Projicer”, bør du kunne forbinde med dit tv og kaste/spejle indhold mellem pc’en og dit tv. Med hensyn til tv’et skal du søge på modellens navn på nettet for at få oplyst, om det understøtter MiraCast.

De rigtige standarder

For at få det hele til at spille skal enhederne være på samme netværk og genkende hinanden. Modsat tidligere er det nu blevet temmelig nemt. Specielt fordi de forskellige producenter er blevet bedre til at samarbejde. Du kan således caste indhold fra en iPad (Apple) til en ChromeCast (Google) og sende musik fra en iPhone til en trådløs højttaler som Libratone.

Opsætning og overførsel foregår ved hjælp af standarder, som industrien er blevet enige om at bruge. Det er via dit hjems trådløse netværk, altså Wi-Fi, eller via Bluetooth, en lokal, trådløs overførsel med en rækkevidde på 10 meter. Sidstnævnte er fin til afspilning af musik fra for eksempel din smartphone, men lyden er ikke altid den bedste.

Apple har udviklet en trådløs protokol, Airplay, der anvendes af en lang række enheder, blandt andet højttalere fra Bose, B&O og Libratone. Du kan også bruge den til at spejle indhold mellem en Mac eller iOS-enhed, hvilket fungerer på samme måde som MiraCast og ChromeCast.

Dermed kan du kaste indhold fra en iPad via et Apple TV og op på tv-skærmen. Metoden er brugbar, hvis du har en Apple TV-boks fra de forrige generationer, hvor du ikke kan installere apps, som du har lyst til, eller hvor appen ikke findes i Apples App Store.

Med AirPlay 2 er integrationen mellem understøttede enheder blevet bedre, så du kan dele din streamede musik på flere understøttede enheder rundt om i hjemmet og hurtigt skifte styringen fra en iPhone til en iPad og vice versa.

Apple på Samsung-tv

Fremover bliver casting nemmere, da internet-adgang og apps er indbygget i brugerfladen på moderne tv'er. En del af de trådløse funk-tioner og standarder vil også blive indbygget, så du fremover ikke skal have en tv-boks eller en medieafspiller tilkoblet – eller have en ChromeCast sluttet til din trådløse højttaler.

Her i 2019 får vi endda tv’er fra for eksempel Samsung, hvor iTunes (Apples tjeneste til afspilning, køb og leje af musik, tv-serier og film) er indbygget, og hvor AirPlay 2-protokollen er understøttet. Det er første gang, at Apple indtager et smart-tv direkte i form af en app.

Indtil videre er der stadig et stykke vej til en komplet integration af trådløs deling mellem forskellige enheder fra forskellige producenter, men aftalen mellem Apple og Samsung tyder på, at flere mellemstationer er ved at blive skåret fra.

Forhåbentlig vil det også medføre, at forbrugerne i fremtiden har færre formater at skulle forholde sig til, når de caster indhold fra en enhed – for eksempel en tablet med videoer fra YouTube eller tv-serien The Crown fra Netflix – og op på deres tv-skærm.

3 trådløse muligheder

1 Google ChromeCast

Enheden fra Google spejler trådløst indhold fra internettet eller lokale enheder hentet via for eksempel en smartphone. ChromeCast fås i flere udgaver: en klassisk ChromeCast, ChromeCast Audio til lyd og ChromeCast Ultra til 4K- og HDR-indhold. Prisen for de to første ligger på 320 kroner. Ultra koster 630 kroner.

2 Apple TV

Apples tv- og multimedieenhed kan spejle indhold, afvikle apps, for eksempel spil, og streame indhold fra et lokalt lager eller fra internettet. Apple TV fås i forskellige udgaver med blandt andet understøttelse af 4K og forskellig størrelse lagerplads, for eksempel 32 GB. Prisen begynder ved 1200 kroner.

3 Nvidia Shield

Boksen er tænkt som hjemmets samlede medieenhed. Herfra kan du lagre eller tilgå alt, herunder fotos og dokumenter fra andre enheder på samme netværk. Shield afvikler også apps og kan med en tilkøbt controller fungere som spillekonsol. Shield understøtter 4K og har egen fjernbetjening. Priserne begynder ved 1500 kroner.