Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Canon EOS RP: Professionelt kamera til spotpris

Full frame-kameraer var for ikke så længe siden uopnåeligt dyre. Men dette nye systemkamera, Canon EOS RP, kan du være heldig at finde til knap 10.000 kroner – dog uden objektiv.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et full frame-systemkamera til 10.000 kroner – hvorfor er det interessant? Jo, af to grunde. For det første er der det med full frame. Betegnelsen dækker en billedsensor, som er langt større end på almindelige digitalkameraer af spejlreflekstypen. Den ”fulde ramme” henviser til, at sensoren har samme størrelse som fortidens analoge 24 x 36 mm-film, hvilket giver bedre muligheder for at indfange det perfekte motiv.

For det andet er der det med prisen. Full frame-teknologien har tidligere været forbeholdt professionelt udstyr. Og ”storebroderen” til Canon EOS RP – den hedder Canon EOS R – koster næsten det dobbelte. En pris på 10.000 kroner (du kan måske finde det en snert billigere) er opsigtsvækkende. Du får godt nok ikke et objektiv med, men alligevel.

Kompakt med godt greb

Der følger dog en adapter med, så du kan benytte Canons eksisterende EF-objektiver, hvis du skulle have sådan et liggende. Ellers sælges kameraet flere steder som et kit med et 24-105mm f/4 L USM-objektiv. Prisen for EOS RP og objektivet ligger på samlet 17.000 kroner.

Når man tager i betragtning, at EOS RP har en full frame-billedsensor, er det faktisk ganske kompakt udført – der er også en touchskærm i fuld størrelse bagpå. Med en vægt på 440 gram for huset er det mindre og lettere end EOS R. For de mere garvede fotografer vil det gøre EOS RP til et fint backup- eller rejsekamera. Nye fotografer vil nyde, at kameraet er håndterbart og nemt at overskue. Du skal dog huske på, at objektiverne stadig er ganske store. De har den størrelse, som den slags har.

Det ret fyldige greb gør det behageligt at bruge kameraet. Knapdesignet bagpå er ganske fornuftigt. Oven på kameraet er der en drejeknap, hvor man kan vælge de forskellige programmer og en knap mere, hvor man kan justere forskellige parametre afhængigt af, hvilket program du har valgt. Til gengæld må du undvære blandt andet den ekstra lille LCD-skærm oven på kameraet, hvor du i EOS R hurtigt kan få overblik over dine indstillinger.

Den elektroniske søger er også mindre og har lavere opløsning. I EOS RP er opløsningen 2,36 millioner pixel (mod 3,69 millioner) på OLED-skærmen, som er 0,39” stor (mod 0,5”), men det betyder ikke det helt store.

Den trykfølsomme, 2,95” store skærm bagpå kan også indfange motivet selvfølgelig, men kan tillige bruges til at komponere billedet; især fra skæve vinkler er det et plus. Med et klik på skærmen kan du vælge autofokuspunktet, og du kan på skærmen foretage ændringer i kvikmenuen eller den fulde menu.

Plus og minus ved full frame

Full frame-kameraer indfanger en større del af moti-vet end andre kameraer med en fysisk mindre billedsensor. Dynamik og farvedybde er større, og billeder under dårlige lysforhold bliver bedre. Til gengæld er det mindre velegnet til billeder med action, og hvis du skyder mange billeder hurtigt.

Godt med billedpunkter

Billedsensoren tilbyder en opløsning på 26,2 MP. Der er selvfølgelig også video. I full HD er hastigheden op til 60 fps, men i 4K må du nøjes med 25 fps.

Billederne er lyse og med god fylde. Eksponeringerne er fint afbalancerede, og du kan tage billeder under forskellige lysforhold. Den automatiske hvidbalance klarer også varierende betingelser og sikrer præcise farver uden mange manuelle indgreb.

Det er måske ikke et kamera til sportsfotografen, men autofokussystemet rammer hurtigt og præcist plet. Under dårlige lysforhold er der ikke meget støj i billedet, medmindre du skyder med meget lave ISO-hastigheder.

Du kan selvfølgelig få bedre kameraer end Canon EOS RP, men til prisen og med full frame står det stærkt i konkurrencen, hvis du går efter gode billeder, men kun lejlighedsvis optræder som fotoamatør, eller hvis du som professionel vil have et let alternativ til sociale medier eller mindre kritiske optagelser. Desuden er EOS RP et godt sted at starte, hvis man bevæger sig ud i seriøs fotografering.