Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Canon EOS R: Spejlløs full frame fra kamerakongen

EOS R er Canons første bud på et spejlløst full frame kamera. En fin debut og et gennemført kamera, men mangler det sidste for at blæse os helt bagover.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi kender historien. Den store gigant ser overbærende til, trygt hvilende på sine traditioner, mens nymodens teknologi pibler frem, indtil den lidt for sent opdager den og faktisk er ved at blive overhalet indenom. Og så er det ellers med at halse efter.
Canon har været sen til at gå helhjertet ind på markedet for spejlløse kameraer, men med EOS R er alt sat ind.

Kraftigt kamera

Kameraet rammer et benhårdt marked, hvor Sony har opbygget en solid dominans. Men ved at drage nytte af sin arv og gøre EOS R kompatibelt med objektiver og tilbehør fra andre EOS-serier kommer Canons kamera ind med et stærkt setup.

Kameraet anvender en ny RF-fatning, hvor der lige nu findes en håndfuld objektiver med flere på vej, men via adaptere kan man få fuldt udbytte af det brede udvalg af EF-og EF-S-optikker fra Canon.

Vi testede kameraet med det nye RF 24-105 mm f/4L IS, der fås som del af et EOS R kit. Et velbygget, men relativt tungt objektiv. Tyngden skyldes bl.a., at stabiliseringen sidder her og ikke i kameraet. Det er ikke umiddelbart et problem, når du som her bruger et RF-objektiv, men man kan måske komme til at savne in-body-stabilisering, hvis man vover sig ud i andre objektiver, der ikke er direkte designet til kameraet.

Knaster i betjeningen

Såvel vægt som størrelse gør, at det næppe bliver førstevalget til ferieturen. Vi nærmer os noget, der minder om et klassisk spejlrefleks i format, men det ligger til gengæld enormt godt i hånden med sit dejligt store greb.

Der er stor vipbar touchskærm på bagsiden, en skarp elektronisk søger og tilmed også en lille infoskærm i toppen. Kameraet er samtidig godt forsynet med hjul og knapper, der til en vis grad kan tilpasses dine personlige præferencer. En ny touchbar giver mulighed for at justere diverse parametre med tommelfingeren, og med RF-objektiver er det også muligt at styre eksempelvis blænde via en kontrolring.

Du er hurtigt fortrolig med kameraet, men alligevel er der ting, der irriterer os lidt i opsætningen. Powerknappen er i venstre side, og du kan derfor ikke bare gribe kameraet med højre og skyde løs. Det er også unødigt besværligt at klikke sig ind i en menu for at skifte ”mode”, og så havde vi gerne set et joystick til at flytte fokus. Et ekstra slot til hukommelseskort havde også klædt et kamera af denne klasse.

Med både Bluetooth og Wi-Fi er der rig mulighed for at fjernstyre kameraet og sende billedet til mobilen, men opsætningen er ikke videre intuitiv, og kameraet var ikke gode venner med vores Android-mobil. Det gik bedre med en iPhone.

Forrygende fotos

Der er mange grunde til at vælge et full frame kamera – større dynamik, lysfølsomhed, dybdeskarphed m.m. – og EOS R er glimrende eksponent for netop de fordele.

Der er et overskud i billedgengivelsen, som du ikke får med de mindre sensorer. Canon har kombineret dette med noget af deres stærkeste billedteknologi, og det gør EOS R til en seriøs skarpskyder. Selv med kit-objektivet får du forrygende dybdeskarphed, fra knivskarpt helt ud i kanterne, til imponerende bokeh, med forgrunden smukt adskilt fra den slørede baggrund. I lav belysning klarer det sig også glimrende. Kameraet er i stand til at fokusere ned til næsten helt bælgmørkt.

Det er i det hele taget en særdeles stærk autofokus. Udover den høje hastighed er den også fremragende til at tracke ansigter og endda øjne, hvilket man især har glæde af i videooptagelser. Et felt som EOS R gør sig glimrende i.

Der kan filmes i 4K, dog ikke uden at croppe en smule, men uanset opløsningen står videoerne med lækker ro samt ubesværede overgange i fokus og justeringer. På kontinuerlige stillbilleder er det langt fra det hurtigste. Det er ikke et kamera, der vinder på alle punkter, men det har bestemt nogle kvaliteter, der er svære at overse.