Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Camatasia: Bliv YouTube-helt med bedre skærmoptagelse

Camatasia er alletiders til præsentationer, til instruktionsvideoer og optagelse af klip fra computerspil.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Programmerne er ofte gratis, de er nemme at arbejde med, og du kan tilføje effekter og derefter lægge dem på din YouTube kanal.

Nogle gange er ord ikke nok, når du vil forklare, hvad andre skal gøre i bestemte situationer. Det kan være at gøre et billede sort/hvidt i Photoshop, opsætte en hjemmeside i WordPress eller gennemføre en hård bane i et computerspil. Heldigvis findes der en spændende måde at vise det på: Brug en skærmoptager.

[irp]

En skærmoptager er, som navnet antyder, et program, der optager, hvad der sker på hele eller dele af din computerskærm. I nogle programmer kan du også med skærmens indbyggede kamera indlejre et sekundært vindue i bunden af din video, hvilket er smart til for eksempel online-kurser og seminarer, de såkaldte webinarer.

At bruge en skærmoptager kræver ingen viden om instruktion eller tekniske kompetencer, men det er en fordel at forberede sig lidt. Gerne i form af nogle punkter, som du skal igennem i løbet af din video og eventuelt en afprøvning af det, du gerne vil vise, før optagelsen går i gang. Det kan for eksempel være gennemgangen af, hvordan et foto gøres sort/hvidt.

Publikum på for eksempel YouTube gider næppe sidde og se på, at du klumrer rundt i menuerne i Photoshop, men en præcis instruktion vil de elske.

Andre programmer til skærmoptagelse

Camtasia er populært, men der findes gode alternativer til det markedsførende program.

[su_row]

[su_column size="1/3"]

Screen Recorder 


I gratisudgaven optages i formatet webm, men betaler du 30 dollar, får du også mkv og mp4 samt standarderne mpeg4 og H264, som giver god kvalitet i lyd og billede.

Du slipper også for vandmærke og begrænsningen på 10 minutters optagetid. Menuerne er overskuelige og på dansk.
http://icecreamapps.com/dk
[/su_column]

[su_column size="1/3"]

Ezvid


Dette gratis program er designet til videoer, som skal kunne deles på YouTube. Skærmvideoerne optages i opløsningen 1280 x 720 pixel optimeret til YouTube, og programmet har en indbygget upload-funktion.

Du kan også lave slideshows. Programmet kan maksimalt optage videoer på 45 minutter.
www.ezvid.com/download

[/su_column]

[su_column size="1/3"]

Screenpresso


Programmet er gratis, hvis du bare vil optage videoer og kan leve med vandmærket.

For 29 euro kan du optage i HD, gemme på blandt andet Google Docs, Evernote og Dropbox, offentliggøre videoer på YouTube, lave avancerede lydoptagelser og få flere muligheder for klipning og redigering.
www.screenpresso.com

[/su_column]

[/su_row]

Med Camtasia kan du optage alt, som foregår på din computers skrivebord. Bagefter kan du lægge effekter på videoen og lægge den på for eksempel YouTube. Med Camtasia kan du optage alt, som foregår på din computers skrivebord. Bagefter kan du lægge effekter på videoen og lægge den på for eksempel YouTube.

I kontakt med dit publikum

Første gang du åbner et skærmoptager-program, kan det se uoverskueligt ud, men i blandt andet programmet Camtasia, som vi har leget med de seneste uger, finder du en række instruktionsvideoer, som viser, hvordan du kommer i gang. Når du er klar til optagelse, klikker du blot på ”New Project” i Camtasias startvindue.

Optagerfunktionen i Camtasia er markeret med en rød prik i øverste venstre hjørne. I et andet gratis program som Screen Recorder er prikken orange.

Før optagelsen i Camtasia går i gang, dukker en række pop up-vinduer frem. Vinduerne giver dig en række muligheder. Blandt andet kan du bestemme, hvor stort dit ”lærred” skal være, altså hvor meget af din skærm, der skal være med i videoen. Det gør du ved at trække et felt hen over skærmen med musen.

[irp]

Du skal også beslutte, om du vil bruge mikrofon til at optage tale, hvad enten det er den indbyggede mikrofon eller en tilsluttet, og om skærmens indbyggede kamera skal være tændt og optage en miniskærm med dit ansigt på.

Vil du lave en video, som viser, hvordan man laver en hjemmeside i WordPress, er det en god idé at have tale med. Så kan du uddybe, hvad der sker på billedet, og når dit ansigt er med i en del af videoens skærmbillede, giver det en god kontakt til publikum.


Mange, som optager fra computerspil, bruger denne funktion, så seerne kan følge med, når spilleren bliver forskrækket eller stærkt optaget af det, som foregår inde i spillet. Computerspilleren PewDiePie er verdensberømt for at bruge en miniskærm i sine videoer til at skære ansigter og få publikum til at grine.

Del din video med andre

Når du er tilfreds, kan din video deles.

Alt efter det valgte program, kan du dele din video på en hjemmeside, Facebook og YouTube.

I Screenpresso kan du også sende videoen til en kollega via tjenester som Dropbox og Evernote. For eksempel, hvis I er i gang med et arbejdsprojekt. Nogle programmer, blandt andet Ezvid, er udviklet til optagelse og deling i YouTube.

Programmet optager automatisk i et format, som YouTube accepterer, og det har en indbygget funktion, som hurtigt og enkelt lægger dine videoer på delingstjenesten.

Vil du lave videoer med flere effekter, længere tid og i HD-kvalitet, skal du gå efter professionelle programmer såsom Screen Recorder og Screenpresso.

Vær opmærksom på, at mange af disse muligheder er begrænsede, hvis du har valgt at bruge programmet i en gratis version eller i en prøveperiode.

Effekter og talebobler

Når din video er i kassen, skal den redigeres. I Camtasia henter du den ind ved at klikke på fanen ”Media”. Mange programmer lægger optagelserne i en mappe, som automatisk åbner, når du vil importere en fil. Du skal altså ikke lede hele din computer igennem.
I Camtasia lægger videoerne sig som ikoner.

Med musen trækker du dem ned i ”klipperummet” i bunden af programmets skærmbillede. Ved hjælp af mulighederne i menuen til venstre kan du klippe og lægge effekter på. For eksempel kan du lægge spotlys på cursor-pilen, så den er nemmere at se. Effekten vises som et ikon, der trækkes ned over videoen, og programmet registrerer selv, hvor cursoren befinder sig inde i selve videoen.

Mange programmer gør det også muligt at lægge tekst på billedet. Det kan være i form af ord, som svæver og drejer eller i form af talebobler.

Bruger du Camtasia vil du lægge mærke til, at lydsporet lægger sig separat, og det kan derfor også redigeres separat. I mere avancerede programmer, ofte betalingsudgaven, kan du optage lyd og tale for sig og lægge effekter på, for eksempel udtoning af lydstyrken. Den slags finesser er også med i Camtasia, hvor lydsporet bogstaveligt talt lægges oven på videosporet.

Sådan arbejder du med Camtasia

[su_row]

[su_column size="1/3"]

1 Start programmet

Download Camtasia fra techsmith.com.

Du har 30 dage til at prøve det gratis. Ellers koster det cirka 1280 kroner for en licens til to maskiner. Når du åbner programmet, skal du vælge en ny optagelse eller projekt. Eller arbejde videre med et. I bunden af pop up-vinduet finder du instruktionsvideoer til at komme i gang

[/su_column]

[su_column size="1/3"]

2 Klar til optagelse

Den røde prik øverst i venstre hjørne er optageknappen. Tryk på den, og hele computerskærmen markeres med et stiplet felt. I bunden vises et programvindue, hvor du kan vælge skærmudsnit, opløsning og for eksempel slå lyd fra. Når du vælger udsnit, vises også placeringen af den lille firkant, hvor din kameraoptagelse bliver vist.

[/su_column]

[su_column size="1/3"]

3 Redigering og effekter

Efter optagelse åbner programvinduet. Klik på ”Media” for at importere videoen. Den dukker op i området ”Media Bin”. Læg nu effekter på. Vi vælger under ”Cursor Effects” at forstørre markøren, så den er nem at se i vores video om sort/hvide billeder i Photoshop. Ved at betale for programmet slipper du for vandmærke.

[/su_column]

[/su_row]