Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Byg selv en 4K-computer

Er det muligt at skabe en mini-computer, der kan både kan game og vise film i 4K i løbet af en eftermiddag? Det satte vi os for at finde ud af ... .

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Konceptet:

Der er visse ting i denne verden, som må vedblive at være absolutte sandheder. Intet kan overgå lysets hastighed, Vesterhavsost er den bedste opfindelse i nyere tid, og pc-gaming skal finde sted ved 60 fps. Hvad bliver der af civilisationen, hvis disse søjler falder? Hermed er vi kommet ind på et aspekt af pc-byggeriet. Vi ved, at 4K-skærme har eksisteret i et stykke tid. Det større skærmareal peger i retning af en bedre oplevelse. Det har imidlertid været hartad komplet umuligt af finde grafikopsætninger, der kan håndtere alle disse 8.294.000 pixel mere end 60 gange i sekundet. Indtil nu, i hvert fald.

Til sagen. Denne bestemte maskine er blevet til på grund af en udfordring fra en af jer. Vi har nemlig modtaget et brev fra en læser, der spurgte til muligheden for en 4K-kapabel microATX-gaming-pc. Spørgsmålet var: Er det muligt med nutidens 16 nm FinFET-grafikprocessorer at bygge et system, der kan klare disse vigtige 60 frames i sekundet ved 4K i AAA-spil, og som kan gøre det i et format, der ikke rager ud over skrivebordet? Giver SLI mening i denne sammenhæng, og hvad skal man tage i betragtning, når man vælger sit microATX-kabinet?

Destination: 4K-Gaming

hvor begynder man med et så enestående projekt? Man har to muligheder: Enten sprænger man banken og anskaffer en Intel Core i7-6950X, to GTX 1080, et Samsung 950 Pro, en 1000 W strømforsyning og et ordentligt kabinet. Resultatet bliver høje framerates og tomme lommer. Man kan også vælge den mere logiske rute, nemlig noget med bedre balance mellem pris og ydelse – en Intel Core i7-6800K/5820K og to GTX 1070 eller GTX 980 Ti. Vi tænkte os længe om – i mindst fem minutter – før vi traf beslutningen: Pyt med logikken. Det bliver en Intel Core i7-6950X og to GTX 1080.

Hvordan rummer man al denne hardware i et kabinet, der kan stå på skrivebordet? Valget stod mellem et Corsair Carbide Air 240 med et opdelt indre og brugervenlige egenskaber og det mere kompakte og fikse BitFenix Phenom M-ATX. Phenom vandt. Intel Core i7-6950X er ikke nogen kølig chip, uanset om man overclocker eller ej, og med to Founder’s Edition-kort indeni er der ikke megen plads til at trække vejret. Phenom understøtter en 230 mm BitFenix-ventilator i gulvet og en 120 mm ventilator bagtil, og vi kan derfor bruge al den hardware, vi vil, uden at få det for varmt.

 

ingre

1. Ghetto-modifikationer 

Der er ikke noget som god, gammel amerikansk opfindsomhed til at løse problemer. Hvad er problemet her? Da vi byggede vores maskine, så vi, at så snart bundkortet og psu’en var installeret, var det ikke muligt at installere en gpu i det øverste pci-e-slot, for der var konflikt med psu’en. Den var for lang. Derfor prøvede vi at fjerne psu’ens monteringsbøjle og geninstallerede halvdelen af den ved at ghetto-montere den på bunden af kabinettet og køre gennemgangskablet under den, hvorefter vi monterede psu’en på resten af bøjlen. Selvom det ikke ser kønt ud, løste det et akut problem. En langsigtet løsning kunne være at bruge en Dremel til at montere den på kabinettet og derefter skære et stykke ud, så psu’ens kabel kunne sidde godt fast.

byg-4k-computer-6

2. SLI-Bridges med høj båndbredde

vi har endnu ikke haft anledning til at tale om Nvidias seneste SLI-bridge med høj båndbredde, men bortset fra at den ser ualmindelig godt ud, har vi ikke set nogen mærkbar forskel i framerate udenfor en fejlmargen, selv ikke ved 4K. Men der er én ting, som denne vældig kønne SLI-bridge gør: Den sikrer, at ens gpu’er ikke har samme strukturelle integritet som en soufflé. Når installationen er overstået, er de to kort klippesolide, og i et projekt som dette kan det være utrolig praktisk, navnlig hvis man transporterer maskinen rundt. På den anden side er de ret dyre, de tilføjer meget lidt til ydelsen, og – da kabinettet er vinduesløst – kan det være en ide at droppe denne bridge og i stedet bruge pengene andre steder.

byg-4k-computer-5

3. alt i en-kølere og hukommelse

Selvom Phenoms specifikationer hævder, at det understøtter en ventilator på 140 mm bagtil, betyder det ikke nødvendigvis, at der er plads til en væskekøler. Det skyldes, at køleren er større end ventilatoren, især det reservoir, som man kan se under den. Hvis man prøver at satse på en køler på 140 mm såsom NZXT Kraken X41 (vores første valg), får man problemer med at montere den i kabinettet. Hertil kommer spørgsmålet om ventilator. I dette tilfælde valgte vi at installere den i en pull-konfiguration for at opretholde et positivt tryksystem. Det gav samtidig en meget lettere montering. Det er også værd at bemærke, at vi brugte lavprofil-hukommelse. Hvis vi var gået højere op, havde vi haft svært ved at installere I/O-køleren. Og hvis du bruger et air-tower, kan du ende med at kvæle dine gpu’er ved at blokere luftstrømmen.

byg-4k-computer-4

4. Ekstra indtag

Her er endnu et godt eksempel på en chance for at modificere sagerne. Det ideelle her ville være to ekstra ventilatorer på 120 mm, der blæste kølig luft på de to gpu’er. Desværre er der lidt for snævert til at installere to ventilatorer på 120 mm, fordi de fleste er for dybe til at kunne være sammen med støvfilteret. Man kan i stedet satse på to slanke ventilatorer på 120 mm (Silverstones Tek Professional Slims er nærliggende) eller hæve et nyt topdæksel med knap halvanden centimeter eller så og dermed kompensere på ventilatorer af normal størrelse. På den måde kan man føre endnu mere luft ind i kabinettet, holde de to kølere beskæftiget og forbedre muligheden for overclocking.

byg-4k-computer-2

5. Kabelføring? hvad er det?

Hvis du har kigget på det seneste billede, synes du sikkert, at vi er virkelig dovne og ikke orker at rydde op i vores kabler. Det forholder sig stik modsat: På grund af psu’ens placering i kabinettet er der meget lidt plads til at føre disse kabler rundt. Det er muligt at føre nogle af kablerne bag bundkortet ved snedig planlægning, men langt de fleste af dem skal sidde ovenpå psu’en. Det er heldigvis ikke noget større problem, fordi dette er et vinduesløst kabinet, og så længe man ikke blokerer sin 230 mm-indgangsventilator forneden, fungerer kølingen fint.

byg-4k-computer-3

6. Sidepanel I/O

BitFenix har valgt en usædvanlig vej, når det gælder det forreste I/O-panel. I stedet for at indlejre det ovenpå kabinettet har man anbragt det på det sidepanel, der vender mod bundkortet. Problemet med det er, at de fleste forside-I/O-stik på bundkort befinder sig lige under den øverste gpu. Det er der heldigvis en løsning på. Hvis du ser på sidepanelet, vil du bemærke, at forside-I/O HD-audio er tilsluttet via en hvid plastikport. Træk dem ud af soklen her, sæt stikkene ind i kontakterne på bundkortet, installer din gpu, pak systemet ind, slut dem igen til sidepanelet, og luk det hele. Det var det.

Byg en 4K-computer. Byg en 4K-computer.

4K-Gaming: det lykkedes

Ideen var at bygge et system, der kunne klare gaming ved 4K, og som kunne være på skrivebordet, langt fra plagsomme mindreårige og pelsklædte kæledyr. Det er noget af en bedrift. I løbet af de næste to-tre år vil 4K-gaming sandsynligvis blive mere udbredt, ikke mindst med fremkomsten af DisplayPort 1.3 og 1.4. Og med skærme på 120 Hz og derover, som buldrer os i møde med svimlende fart. Forhåbentlig falder 60 Hz-skærme til 1080p-niveauer. Det er i det mindste drømmen, for så kan vi nyde begge disse pixelmættede skærmtyper.

Har vi nået vores mål? Mere eller mindre. To GTX 1080 i SLI gør afgjort 4K-gaming realistisk, men der er forbehold. Det første problem er strømforbruget. Selvom Nvidia bruger 16 nm-FinFET-processen, er det generelle forbrug for begge disse kort stadig markant højere end hos det bedste Maxwell, altså GTX 980. Det næste er SLI-profilerne. Det er ikke alle spil, der understøtter flere gpu’er, for udviklerne skal lave koden. Og selv de af dem, der gør det, har den som regel ikke med ved lanceringen. De vil gerne have deres ting ud til tiden, og da langt hovedparten af gamerne ikke udnytter tovejs-SLI eller CrossFire, har det ikke høj prioritet.

byg-4k-computer-9

Så er der spørgsmålet om temperaturerne. Vi holder dem indenfor fornuftige parametre (kun tre grader højere end vores registrerede maksimum i test) med justering af ventilatorindstillinger og fiks kølefordeling, men det havde måske ikke virket så godt med luftkølere.

Hvad angår ydelsen, klarede den lille skønhed sig beundringsværdigt. Ved 4K så vi et gennemsnit på 71 fps i Far Cry Primal, 64 fps i The Division og 35 fps i Rise of the Tomb Raider, alle med de allerhøjeste grafikindstillinger ved 4K. Men med SLI slået til scorede Far Cry Primal ved 1080p 20 fps mindre, end hvis det var slået fra. Det beviser endnu en gang, at SLI ikke er perfekt. Intel Core i7-6950X skuffede ikke i beregningstestene, men scorede hele 2155 point i Cinebench 8758 i PCMark 8 Creative.

Vi må bekende, at selve byggeprocessen var et mareridt. Men sådan vil det altid være med langt de fleste microATX- og ITX-systemer. Der er ikke megen plads at bevæge sig i med så lille et kabinet, og kabelføringen er et problem. Set i bakspejlet ville det have været langt rarere at arbejde i et Corsair Carbide Air 240, fordi det er rumopdelt, hvilket tager højde for kabelføring og bedre luftstrøm. Imidlertid er Carbide Air 240 relativt nyt i modsætning til Phenom. Med lidt held kommer vi i fremtiden til at se BitFenix producere noget af en tilsvarende kaliber, om ikke bedre.

byg-4k-computer-10 1. Dette var et af vores sværeste projekter, når det gælder kabelføring. Du har måske bemærket, at der bliver særlig trangt, når man installerer både et 8-pin EPS-kabel og et 24-pin-kabel, men kan man nemt ordne det med en nøgle. Kil den ind, tryk nedad, og træk kablet op og ud.                                              2. Der vil være en vis spænding på denne rørføring, når man installerer væskekøleren. Men det er der ingen grund til at bekymre sig meget over. Corsair har forsikret os om, at H80 er beregnet til at klare denne belastning takket være det kabelbånd, der omgiver vandrørene.                                                               3. Fordelen ved at have en stor ventilator som denne er, at den er usædvanlig stille, i hvert fald i sammenligning med ventilatorer på 120 mm og 140 mm. Læg hertil den afsindige mængde luftstrøm, den kan levere, og alt er godt. Husk blot at fjerne det store støvfilter nedenunder, før du installerer den.                                                                                                                                                                                                      4. Vores anbefaling, hvis du vil bygge en 4K-maskine med to grafikkort, er at satse på enten en X99-processor i den billige ende (for eksempel Intel Core i7-5820K eller 6800K) eller en af de nyeste Skylake-processorer.