Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan bygger vi AODs nye reference-pc trin for trin

Efter et MobilePay-dræn på det meste af 20.000 kroner er tiden nu inde til at skrue alle de dyre komponenter i AODs nye testcomputer sammen til en fungerende computer. Det kræver ikke særligt værktøj, men dog et robust bord med god plads.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.


Dette er anden del af to i AODs nye byg selv-projekt, hvor vi bygger en reference-pc. Første del kan du læse her.


I AOD har vi i årenes løb bragt adskillige artikler om computer-selvbyg. Den seneste i nummer nr. 2 beskrev og viste flowet for samling af to maskiner med processorer fra både AMD og Intel. På vores hjemmeside er der også masser af læsestof. Prøv at søge efter ”Byg din egen pc”.

Apropos læsestof er det ikke for sjov, at Asus, Corsair og Intel m.fl. har brugt ressourcer på trykte manualer, instruktionsvideoer og online-guider. Selvfølgelig kan man bare være superoptimist og hoppe fra 10-meter vippen, men det er stadig klogt at tjekke, om der er vand i bassinet.

Endnu en forholdsregel vedrører statisk elektricitet. Det er mit indtryk, at bundkort og andre elektroniske enheder ikke er så hysterisk sarte, som de har været, men hvorfor løbe nogen risiko?

I denne skribents kontor/testlab er der mange forskellige enheder i metalkabinetter, som er tilsluttet et strømnet med jord, og i en periode var jeg ofte plaget af rap over nallerne, når jeg berørte knapper og stik. Det klarede jeg ved at udskifte mine standard-Birkenstock-sko til en version med elektrisk ledende såler. Et antistatisk armbånd bør også være obligatorisk, når man håndterer elektroniske komponenter.

Alt dette sagt, så er vi nu klar til at bygge AODs nye testcomputer.

Trin 1: Klargøring af kabinettet

Det store Corsair-kabinet er tungt og temmelig uhåndterligt, men ellers er det lige til at gå til. Når de to glaslåger hægtes af, er der fri adgang til chassiset, bundkortet og bagsiden, hvor nogle solide metalholdere til diskdrev på 3,5” og 2,5” er placeret. Disse drevtyper har jeg foreløbig fravalgt, men hvem ved, hvad fremtiden kan bringe?

Tip: Fra fabrikken er glaslågerne sikret med en skrue i det øverste hængsel i hver side. Disse skruer fjernes med en Phillips PH2-stjerneskruetrækker. Husk at stille lågerne et sted, hvor de hverken er i vejen eller kan tage skade.

Fjern kabinetventilatoren i bagpanelet midlertidigt. Den sidder i vejen, når bundkortet skal installeres.

Intet projekt uden modifikationer. Et nyt hul på cirka 40 x 100 mm i stålpladen bag strømforsyningen gør det meget nemmere at få de stive kabler ud til bundkortet og bundte dem med stærke strips.

Trin 2: Forbered installation af strømforsyningen

Bliv fortrolig med strømforsyningen, og sammenhold de medleverede kabler med tilslutningerne på bundkortet. Vent med at skrue strømforsyningen fast, før der er styr på kablerne.

Tip: Hvis kablerne føres ud fra strømforsyningen gennem gummimanchetten på oversiden af kammeret, kommer de nemt i konflikt med flere af kontakterne på det store ATX-bundkort. Jeg har haft stålpladen i enden af kammeret ude, så jeg med et såkaldt lokkeværktøj kunne lave en ca. 40 x 100 mm åbning i den. Alternativt kan man simpelthen undvære denne plade.

For en gangs skyld en fornuftig placering – i retriever-nussehøjde – af en computers tænd/sluk-knap og ekstra tilslutninger. Under den perforerede topplade er der plads til en såkaldt radiator til vandkøling.

Trin 3: Klargøring af bundkortet

Det anbefales at montere processor, hukommelsesklodser, NVMe-drev og cpu-køler – i den rækkefølge – inden bundkortet sættes i kabinettet.

Start med at finde et robust underlag, f.eks. et skæreunderlag af plast eller en stump hård masonitplade, til bundkortet, for der skal bruges relativt meget kraft til at låse processoren på plads og trykke hukommelsesklodserne ned i soklerne.

Husk også det lille TPM-modul, hvis maskinen skal køre Windows 11.

Tip: Med det meste af 10.000 kr. på højkant er det vigtigt at studere den detaljerede manual til Asus-bundkortet og de mere primitive anvisninger til Intel-processoren. Der er ydermere flere glimrende instruktionsvideoer på nettet om korrekt håndtering og installation af processoren. Anbefales stærkt!

Trin 4: Montering af bundkortet i kabinettet

Noget sparet?

Man kan købe rigtig meget stationær computer for mit budget, men kan man få en stang-pc i samme vægtklasse for de samme penge – eller en skræddersyet maskine med den samme hardwarekonfiguration og til hvilken pris?

Uden at bruge så meget tid på research af dette emne, som jeg har hygget med at finde de – i min optik bedste komponenter – er det min vurdering, at jeg er landet på en nogenlunde stærk pris, i hvert fald uden uventede og ikke-indregnede ekstraomkostninger. Det er mit indtryk, at spillerne på det danske marked stadig holder fast ved Intel-processorer af 10. og 11. generation med tilhørende bundkort og er stærkere orienteret mod gaming-segmentet. Det gør mine præferencer mindre interessante, og så kan det få ekstra mening at gøre det hele selv.

Med alle disse usikkerheder siger min mavefornemmelse, at en sammenlignelig stang-pc kan koste fra nogle tusinde til måske 10.000 kr. mere, men så ville grafikken normalt være outsourcet til et separat udvidelseskort, og det er heller ikke gratis. Se statusartiklen om grafikkort i nr. 11.

I det store Corsair-kabinet er det intet problem at placere bundkortet korrekt. Tilslutningspanelet på bundkortet skal simpelthen stikkes gennem den tilhørende udskæring på bagpanelet, hvorefter bundkortets monteringshuller skal matches med kabinettets otte gevindstag og enlige tap.

Tag otte korte skruer i den pose, som følger med kabinettet, og skru dem løst i. Tryk bundkortet op mod bagpanelet, og stram skruerne én for én med en ikke for hård hånd.

Sæt kabinetventilatoren (se trin 1) på plads i bagpanelet igen.

Tip: Sørg for at bruge en magnetisk skruetrækker, så det bliver nemmere at få skruerne til at ramme hullerne i bundkortet. Der findes særlige magneter til formålet, men en magnet på en løs højttalerenhed har samme virkning.

Trin 5: Elektrisk tilslutning af bundkortet

Start med strømforsyningen. I Asus’ manual til bundkortet er det nogenlunde tydeligt tegnet og fortalt, hvordan der grundlæggende skal bruges tre kabler fra strømforsyningen til selve kortet. Find disse kabler og sæt dem i henholdsvis bundkortet og strømforsyningen. Et separat grafikkort kræver normalt endnu et strømkabel.

Tilslutningerne og knapperne på kabinettets frontpanel skal også kommunikere med bundkortet. Se manualen til kabinettet. Den medfølgende Q-connector til bundkortet gør det nemmere at håndtere de små stik til kontakter og indikatorer.

Glem ikke ventilatorerne. De to i kabinettet og den på processoren skal alle sættes til små udtag mærket henholdsvis CHA_FAN og CPU_FAN på bundkortet.

Mange vil sikkert installere et ”rigtigt” grafikkort. Vent med det, til bundkortet fungerer korrekt, og brug HDMI-terminalen til en skærm.

Tip: Vær opmærksom på, at kun det ene ende af strømkablerne passer ind i strømforsyningens tilslutningspanel.

Bundkortet har også en tilslutning til en lille højttaler (bipper/buzzer), som skal afgive ét enkelt bip og intet andet, når maskinen booter korrekt. Den er rar at have og koster ikke alverden. Anbefales!

Her er det værktøj, du skal bruge: Det kræver ingen kæmpe værktøjskasse at skrue en avanceret computer sammen. De tre skruetrækkere er faktisk nok, men en lang spidstang er god til at fange vildfarne dele med. Den blå tang er en kombineret strammer og cutter til kabelstrips, som gør det nemmere at få kabelføringen til at se pæn ud.

 

App kontrol-lerer pc’en: Hvordan kører computeren, dens ventilatorer og dens strømforsyning lige nu? Corsair tilbyder en app med denne information. Selv i lavt gear er effektiviteten så høj som 86 procent.
Når du booter uden Windows: Når en computer booter uden Windows installeret, kvitterer den med en skærm som denne, der viser status og giver adgang til et væld af indstillinger. Her bør man være forsigtig med at pille!

 

Vi kom dårligt fra start: Surt show! Sådan ser processorsoklen på det oprindeligt indkøbte bundkort ud. De små uregelmæssigheder er ikke støvpartikler, men defekte, mikroskopiske kontaktstifter. Hvad der er sket, vil ingen tage ansvaret for.

Trin 6: Første opstart

Nu starter nedtællingen til sandhedens øjeblik. Det er blevet tid til at tjekke kabelforbindelserne og se, om der skulle flyde herreløse komponenter, stik eller skruer rundt i computeren.

Så mangler der blot en HDMI-skærm, et tastatur, en mus og et LAN-kabel. Til situationer som disse har jeg gemt et mekanisk tastatur og en primitiv mus, begge med USB-kabel, som blot skal sættes til bundkortet. Trådløse inputenheder kræver drivere, og de kan som regel først installeres, når et operativsystem er indlæst.

Sæt strøm til computerens strømforsyning, og tænd på dens afbryder. Nu skal der gerne komme liv i indikatorerne ved LAN-porten (2.5G). Tag en dyb indånding, og tryk på tænd/sluk-knappen øverst på frontpanelet. Hvis alt er godt, begynder ventilatorerne at køre, og de fire mikroskopiske Q-LED-lys på bundkortet lyser kortvarigt efter hinanden. Hvis en af disse indikatorer bliver ved med at lyse, er der noget galt, og i bundkortets manual kan man se hvad. Ellers lyder der et enkelt bip, og bundkortets startmenu vises på skærmen. Det er tid til at fejre succesen, men lad nu være med at smadre en flaske champagne mod kabinettet!

Trin 7: Installation af Windows

For at den hjemmestrikkede maskine kan blive en computer, skal den have installeret et operativsystem. Som tidligere nævnt har jeg købt Windows 10 Pro på dvd. Hvordan kommer det over på maskinen?

Microsoft har en lang, kringlet vejledning på nettet. Her kommer min opskrift: Start med at sætte et eksternt dvd-drev til en USB-port på maskinen, når den har UEFI BIOS Utility på skærmen. Tænd for drevet, og ilæg disken. Klik på ”Boot Priority”, og få det eksterne drev op på skærmen. Genstart maskinen, og tryk som gal på en vilkårlig tast på tastaturet, når denne mulighed vises med små bogstaver på skærmen. Det kan kræve et par forsøg, men før eller siden vises et Windows-logo, og maskinen begynder at læse diskens indhold. Følg vejledningen på skærmen.

Tip: Jeg lagde ud med et lille bærbart drev fra 2014. Det egnede sig ikke til at læse data, og laser-pickuppen kartede rundt med lyde som en arrig hveps i et syltetøjsglas, mens skærmen blev ved med at vise ”1 %”. Et nyere drev i fuldt 5,25”-format løste opgaven.

Trin 8: Opdateringer

Da jeg havde fået Windows i gang, kunne jeg ikke komme på nettet, og der var flere andre mærkværdigheder. Under ”Kontrolpanel” er der en ”Enhedshåndtering”-menu, og på den var der adskillige punkter med ukendte enheder, som manglede drivere. Dem kunne jeg med en enkelt undtagelse finde på Asus’ vedlagte ”Intel Z690 Chipset Support DVD”. Wi-Fi 6E-sektionen er baseret på et Intel AX210-modul, som altid skal have særbehandling. Denne består i at downloade den seneste driver fra Intels hjemmeside.

Da jeg havde det hele kørende under Windows 10, kunne jeg lige så godt opgradere operativsystemet til Windows 11 i samme ombæring. Det er noget af det mest enkle og smertefri, man kan gøre ved en computer, og det giver en beskeden forbedring af maskinens PassMark-præstationer – fra 9540 til 9647.

Endnu en opdatering, som man kan overveje, er af det såkaldte BIOS (Basic Input and Output System), som styrer bundkortets avancerede indstillinger. Normalt bør dette ikke være nødvendigt, og det er almindeligt, at it-firmaer stærkt advarer mod at gøre sådan noget selv. Mit bundkort kom med BIOS version 1304, og da jeg kunne se på nettet, at der var en frisk version 1601, downloadede jeg den og installerede den ved hjælp af Asus’ manual. Umiddelbart har det ikke gjort nogen forskel – eller skade.

Trin 9: Defekt bundkort

Til min kolossale ærgrelse lykkedes det mig ikke at få gang i maskinen i første forsøg. En rød indikator på bundkortet markerede fejl i processoren. Ventilatorerne kørte, men ellers skete der intet. Det hjalp ikke at tage Intel-chippen ud og montere den igen. Årsagen var ved nærmere eftersyn klar nok: Nogle af de 1700 kontaktstifter i LGA 1700-soklen så mærkelige ud, som om de havde fået et forkert tryk.

For at komme hurtigt i mål med et projekt, som allerede havde varet længe nok, købte jeg endnu et bundkort – hos en anden forhandler – og installerede det med om muligt endnu større omhu end det første. Så kørte det hele bare som beskrevet herover i punkt 6.