Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Byg din egen Ryzen-pc

Billig? Det ville være synd at sige. Her er vores AMD-drevne renderings-titan.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi går lidt amd-amok denne gang. Den tapre underhund har virkelig lavet rav i den. Med AMD’s nye række af 7-serie-chips har vi fået et sandt væld af nye muligheder til dem, der tager deres maskineri alvorligt. Bevares, der er stadig svagheder, men de bliver langsomt fjernet af udviklere og ingeniører.
Lad os lige få noget på det rene. Her er der ikke tale om en billig løsning.

Til en pris på lige over 45.000 kroner er her intet sparet, navnlig ikke på lagerområdet. Ved at tilføje 64 GB ddr4-ram, 21 TB lager og et eksternt NAS bankede vi prisen yderligere op. Disse dele udgør ikke mindre end 59 procent af den samlede udgift. Hvis vi i stedet havde valgt 32 GB ddr4, et pci-e-ssd på 250 GB og to harddiske på hver 2 TB, havde vi halveret udgifterne for vores højtydende renderingstation.

Når vi imidlertid ser på computerkraft og valuta for pengene, er specifikationerne for denne maskine mildt sagt imponerende. Den smadrer næsten alle vores system-benchmarks. Ryzens ottekerne-processorer er nu billigere end nogle af Intels Kaby Lake-chips med fire kerner, og det kan vise sig at være begyndelsen på enden for mainstream-quadcore-systemer.

AMD Ryzen 7 1800X 3900 kr.

Det er sært igen at kunne vælge, nu da Ryzen 7-cpu’er er på gaden. Hvis man vil have mest valuta for pengene, er der tre muligheder: 1700, 1700X og 1800X.

I teorien burde de bedste chips til overclocking være 1700X og 1800X, men vi har hørt rygter om, at nogle 1700-chips faktisk kan udkonkurrere selv de dyreste 95W-dele på dette område. Men hvad angår standardfrekvenser og driftssikkerhed, er 1800X kongen, og selvom prisen ikke er billig, ligger den dog under sin Intel-ækvivalent.

Gigabyte Aorus GA-X370-Gaming 5 1800 kr.

Gigabytes beslutning om at migrere sit Aorus-varemærke fra gaming-laptops til bundkort virker indlysende. Kombinationen af den klassiske Aorus-stil med en delikat hvid finish gør dette kort meget elegant. Føj hertil et sæt Trident Z-hukommelse og et par LED-lys her og der, og indtrykket er bedårende. Hertil kommer et væld af forbindelsesmuligheder og effektiv køling. Der er ikke et øje tørt.

EVGA GeForce GTX 1080 Ti 6800 kr.

Er det den sande hersker over 4K-gaming? Det er i hvert fald det tætteste, man kommer med et enkelt kort. 1080 Ti har ganske vist underlige specifikationer (11 GB vram?), men det er afgjort det rette kort, hvis man spiller AAA-spil ved 4K. Takket være kortets CUDA-kernearkitektur, samarbejder det ualmindelig godt med for eksempel Adobes Creative Suite – navnlig Premiere Pro – og håndterer suverænt alle HDR 4K-renderingsopgaver. Den eneste ulempe? Vi ville ønske, at det var os, der havde sådan et.

Cooler Master MasterCase Maker 5T 1900 kr.

Ved første blik opfylder det indtagende MasterCase Maker 5t mange af vores ønsker. Det er et modulært mirakel, der understøtter kølere på op til 280 mm fortil og foroven. Der er mulighed for talrige konfigurationer via Cooler Masters netbutik. Desværre viste det sig at være mere besværligt, end vi havde ønsket os, da vi først begyndte at bygge maskinen op, men der er ingen diskussion om kabinettets samlekvalitet. De skarpe linjer og den kække røde farve appellerer måske ikke til alle, men det er et kabinet af topkvalitet, der henvender sig til folk med meget specifikke behov.

Så skal der bygges - Trin for trin: Sådan samler du din egen Ryzen-renderings-pc

1 Strip kabinettet

Nu har vi styr på delene, og vi har et arbejdsområde, der ikke omfatter materiale, som producerer statisk elektricitet. Vi har et fornuftigt udvalg af værktøj, herunder et par stjerneskruetrækkere, og en bunke kabelbånd. Skal vi så se at komme i gang? Vi begynder med at strippe kabinettet til det absolut minimale.

Det giver dig bedre plads til at manøvrere i, men det inspirerer dig også til at slippe af med unødvendigt rod og dermed reducere potentielle problemer med luftstrøm og turbulente hotspots.
Hærdet glas og akrylvinduer har det bedst i papæsken mellem den polystyren, der skal beskytte dem.

Det er som regel relativt enkelt at skille kabinetter ad, men det er anderledes med 5t. Der er et mylder af skruer, som knytter toppanelet til selve kabinettet, og de antager alle mulige faconer. Som man kan se på billedet, er der også et monteringspanel til køler/ventilator, der bliver holdt fast af fire fingerskruer.

2 Installer strømforsyningen

Tak herren for en modulær strømforsyning. Corsairs RM-strømforsyninger er prismæssigt til at komme i nærheden af. De er gennemgående lidt længere end deres ikkemodulære slægtninge, men muligheden for at fjerne unødvendige kabler gør ens liv meget nemmere.

Med MasterCase Maker 5t kan man installere den bageste psu-bøjle, før man skubber selve strømforsyningen ind i kabinettet. Man skal blot løsne de fire fingerskruer, der holder bøjlen fast på kabinettet, og derefter bruge psu’ens skruer til at montere bøjlen på dens bagside. Husk, at ventilatoren skal vende nedad, fordi 5t ikke har nogen ventilation foroven. Skub blot strømforsyningen ind fra kabinettets bagside, og fastgør den ved igen at bruge de fire fingerskruer.

3 Udskift ventilatorerne

Det er ikke tvingende nødvendigt, men hvis man udskifter standardventilatorerne med noget, der er lidt bedre, kan det øge den generelle ydelse. Som standard omfatter 5t tre Cooler Master-ventilatorer på 140 mm, men vi har udskiftet dem med tre EK Vardar-ventilatorer på 120 mm for at reducere støjen og forbedre luftstrømmen og det statiske tryk.

Den oprindelige plan var at have de to Vardar-ventilatorer ved kabinettets forside, mens vi ville bruge en AIO EK Predator til at trække luft ud foroven. Men da vi nærmede os slutningen på projektet, havde denne plan ændret sig markant på grund af selve kabinettets begrænsninger. Det vender vi tilbage til om lidt.

4 Installer Ryzen

installation af LGA-processorer plejer at være noget af et mareridt. Der er rige muligheder for at bøje de skrøbelige pins, og det kan være fatalt. Med PGA-processorer, derimod, er det en langt mindre farefyldt affære. Løft blot bærearmen op, placer den gyldne trekant på processorens hjørne på soklens trekant, og skub forsigtigt processoren på plads. Sørg for, at den sidder godt, og før så bærearmen tilbage på plads.

Det siger sig selv, at man kan gøre det, før bundkortet sættes ind i kabinettet, og det er også det ideelle tidspunkt at installere AIO’ens bagplade på bundkortet. Med netop denne køler skal man løsne AMD-søjlen, indsætte EK-bagpladen midtimellem og føre de rigtige skruer igennem den og stramme dem.

5 Bundkort og AIO-Installation

Nu skal vi gang med at installere bundkortet i kabinettet. Læg kabinettet på siden, installer den bageste I/O-plade, så den sidder korrekt, og skru så bundkortet fast ved alle de tilgængelige huller. Med et kabinet som 5t skal man selv tilføje afstandsstykkerne afhængig af det bundkort, man bruger.

Det er her, det begyndte at blive interessant for os. På grund af manglen på åbninger foroven kunne vi ikke montere EK Predator ovenfra. Efter en masse bakseri valgte vi at tage de to 10 TB-harddiske ud af kabinettet, fjerne harddiskskuffen og installere Predator der, således at ventilatorerne sendte luften ud gennem kabinettes forside.

Under installation af EK skal man blot smøre en smule varmepasta midt på processoren, placere de fire fjedre på hver monteringsskrue, føre blokken forsigtigt over toppen af skruerne, indtil den glider ned over processoren og derefter skrue AIO ned ved hjælp af de medfølgende fingerskruer.

6 Monter dit PCI-e-M.2-SSD

at gå fra et ssd til et pci-e-ssd svarer til at gå fra en gammeldags harddisk til et ssd for første gang. Den ekstra hastighed er måske ikke så markant i begyndelsen, men den er astronomisk på desktoppen. Kopiering og overførsel af filer på et pci-e-ssd som for eksempel Samsungs 960 Pro foregår næsten uden ventetid med alt under 5 GB.

Installationen er meget nem. Find frem til M.2-porten på dit kort, find skruen overfor porten, og frigør den lillebitte skrue på kortet øverst på monteringspunktet. Nu skal du sikre dig, at afstandsstykket er i den rigtige position i forhold til størrelsen på dit M.2-ssd. Hvis det sidder forkert, kan du bruge en fladtang til at løsne det og dernæst skrue det fast på den korrekte position. Anbring dit ssd i forhold til hakket på både blokken og forbindelsen og skub det på plads, før du sikrer det med M.2-skruen.

7 GPU og hukommelse

Nu er vi snart færdige. Når du skal installere grafikkortet, fjerner du de to pci-e-dæksler på kabinettets bagside, hvor kortet skal placeres. De har sandsynligvis to fingerskruer, der holder dem på plads. Placer grafikkortet ud for slottet, og skub det forsigtigt på plads, indtil du hører et klik. Brug så de samme fingerskruer, som du fjernede tidligere, til at sikre dig, at grafikkortet er på plads.

Fremgangsmåden er meget tilsvarende for hukommelse. Sørg for, at hakket på blokken stemmer med kortet, løft de to clips på hver sin side af hukommelsesslottet, og skub forsigtigt ram-blokken på plads, indtil du hører de to clips falde på plads. Brug de korrekte farvekodede slots, hvis du kun bruger to blokke.

8 Lys, mere lys

når du er færdig med kabelføringen i dit system og har puttet alting nydeligt af vejen (ifølge manualen), er tiden inde til at lave lys, hvis du ønsker det. For os er lyset med til at kaste glans over et kabinet med vinduer.

Der er i forvejen masser af LED-lys i MasterCase Maker 5t. Der er en lang stribe på psu-dækslet, og vores Aorus har også masser af det. Vi ville vældig gerne have suppleret med et par ekstra LED-strips i loftet og langs bag- eller forsiden for virkelig at gøre opmærksom på det hvide bundkort. Vi ville måske også have frakoblet den røde bjælke i bunden for at undgå, at det hvide farvetema drukner i en dunkel rød farve.

9 Migrer en Windows-Installation

Nu har du friske harddiske, alt er parat, der er strøm på systemet, alt kører, og du har ingen problemer med hukommelsen. Hvad nu? Nu skal du installere operativsystemet. For os gælder det Windows 10’s Technical Preview. Du kan bruge en laptop eller dit gamle system.

Tag en USB-nøgle på 8 GB, tag backup af dine data, og download Windows Media Creation Tool fra http://bit.ly/Win10MediaTool. Kør programmet, og bed det om at “Create installation media for another PC”. Vælg, hvilken version du vil oprette en USB-installer til, og tryk “Næste”.

Nu downloader værktøjet operativsystemet og opretter en bootbar USB-nøgle, der er klar til at finde din aktiveringsnøgle – enten i en e-mail, hvis du har købt installationen direkte fra Microsoft, eller på din nyeste Windows-cd.

10 Operativsystem og Drivere

sæt usb-nøglen i din nye maskine. Tænd for pc’en, og tamp løs på Delete-tasten for at komme ind i BIOS. Gå til “Boot”-menuen, og sørg for, at “UEFI [indsæt navnet på din USB-nøgle]” er dit første bootvalg. Tryk så F10, gem, og vent på, at Windows-installationen begynder.

Gennemgå Windows-setup. Tag dig ikke af, at du bliver bedt om din aktiveringsnøgle – det kan du ordne senere, hvis du ikke har den lige ved hånden. Vælg, hvilket drev du vil installere operativsystemet på (ideelt set dit M.2-pci-e-ssd), og lad installationen fortsætte. Når maskinen genstarter, tager du USB-nøglen ud. Nu giver Windows dig de sædvanlige privatlivsmuligheder og beder dig om at logge ind eller oprette en Microsoft-konto, og det kan du springe over.

Med Aorus skal du installere de relevante netværks- og chipsætdrivere. Gå til Gigabytes website, led efter dit bundkort, og download de seneste versioner under “Support.” Derefter googler du “AMD Ryzen drivers”, klikker på det øverste link og downloader de seneste AM4-chipsætdrivere.

Ryzing er også en udfordring

Frustrerende er ordet i dette tilfælde. AIO ødelægger det hele halvvejs inde i processen. Vi var nødt til at installere vores AIO fortil, fordi den var over en centimeter længere end den øverste monteringsbakke, og det var ren frustration, navnlig fordi bundkortet og ventilatorerne allerede var blevet installeret.

Hertil kommer, at det at forsiden nu udsender luft, strider mod de fleste konventioner for luftstrøm. Det er muligt at rotere ventilatorerne, men det kræver et specielt sæt af skruetrækkere, som vi ikke havde liggende. For at kompensere for denne mangel på positivt tryk installerede vi alle tre tiloversblevne ventilatorer (to i loftet og en bagtil). Denne løsning burde føre til et stort set balanceret system, og vi har endnu ikke set nogen temperatur-anomalier.

For at bekæmpe vores hardwareproblemer satsede vi på et eksternt NAS. 2 TB ssd-lager burde være nok til kortsigtet indholdsoprettelse og filoverførsler, og de 20 TB harddisklager i WD My Cloud Ex 2 Ultra burde levere passende backup til alle langsigtede projekter.

Til gengæld var det en drøm af få psu’en på skinner. Halvvejs igennem projektet besluttede vi os for at udskifte standardkablerne med nogle sorte båndkabler, og det var blot et spørgsmål om at trække psu’en ud, bytte kablerne rundt og skubbe den tilbage i kabinettet.

Men hvad med ydelsen? Vi valgte at smække en 4 GHz-overclock på alle otte kerner for at give processoren lidt ekstra muskler til renderingsopgaver og enkeltkerne-IPC. Vi var skuffede over overclockingen af hukommelsen. Vi døjede med at få hukommelsen op på 2400 MT/sek. og var nødt til at lade den blive ved standard-indstillingen. Uanset hvilke tider vi legede med, hvilke spændingstal vi brugte, hvilke hukommelsesprofiler – Gigabyte X370 nægtede at lege med.

Imidlertid var det ingen overraskelse, at renderingsydelsen var imponerende med næsten 1700 point i Cinebench R15 i multi-thread og en flot 152 i single-thread. Hjulpet på vej af 64 GB ddr4 og et pci-e-ssd på 2 TB kan denne maskine være flyvende under rendering af dagligdags opgaver.

Og gaming? Det var en blandet fornøjelse. AMD har tydeligvis stadig problemer med nogle få spil, hvor Total War: Attila var det mest afslørende med en score på kun 36,2 fps ved 1080p. Bevares, det er et krævende spil, men det viser, at der er behov for forbedringer. Uanset om det skal ske for operativsystemet eller for AMD’s chipsæt, gør ingen forskel for os.

Konklusionen bliver, at Ryzen er et monster til professionelle arbejdsopgaver. Kortproducenterne skal stadig strenge sig an, når det gælder hukommelseskompatibilitet, og spilydelsen ved lavere opløsninger kunne trænge til en justering. Men når det gælder valuta for pengene, er den meget tæt på at være perfekt. Vi håber, at den også kan udløse en stærk reaktion fra Intel.