Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Byg din egen multimedieserver - del 4

Medieserveren er snart færdig, og i dette afsnit vil du se, hvordan du kan bygge din egen optager som oven i købet kan springe reklamerne over.

Af Kenneth Geisshirt, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I første afsnit af denne serie om at bygge en multimedie-server i hjemmet installerede du en Linux-baseret server. I dette afsnit kommer denne server til at fungere som tv-backend, og resten af din husstand vil bruge den til at zappe mellem kanaler og se optagede programmer.

Serveren fra første afsnit er baseret på Ubuntu Linux 9.10, og kommandoer, som vises i denne artikel, tager udgangspunkt i denne Ubuntu-version.

Der findes flere open source software-pakker, som kan bruges til at optage og vise tv. Hvis du har en husstand, hvor du gerne vil centralisere tv-tunerne og de optagne programmer, så alle i husstanden kan få glæde af dem, er MythTV at foretrække. Tilbage i 2004 bragte Alt om DATA to artikler om Myth-TV, og siden har mange af os fået fladskærme og en masse andet elektronik i huset.

MythTV har en klar adskillelse mellem backend og frontend. Arkitekturen er ganske avanceret. Backenden består af to komponenter: En master-backend og en eller flere slave-backend. Ideen er, at du kan have flere slave-backend, og masteren får dem til at arbejde sammen.

En mulighed er, at du og dine venner har en backend hver, og I lader jeres MythTV-systemer snakke sammen, så du kan se, hvad dine venner har optaget.

Det bliver rigtig sjovt, hvis en af dine venner bor i USA, og du gerne vil se baseball – det er i princippet muligt med MythTV. Om det er praktisk med dagens netforbindelser, og om det ikke er på kant med op til flere love, må du selv overveje.

Opgaverne for backend er at holde styr på, hvad der skal optages – og gøre det når tiden er inde til det. Under optagelse springer Myth-TV reklamerne over. Tv-stationer ændrer på tv-signalet ved reklameblokken, og MythTV-udviklerne har afluret det. MythTV-backenden er altid tændt, mens frontenden kun er tændt, når du har brug for den.

Det elegante ved MythTV er, at du kan have flere frontends. På den måde kan du have flere tv-apparater koblet til din backend. Endvidere kan MythTV-backend fint håndtere flere tv-tunere (også af forskellig slags). Så kan du både optage og se tv fra to kanaler samtidig.

Valg af hardware

Når du skal se tv på en computer, kræver det, at du har en tv-tuner tilsluttet computeren. Efter 1. november 2009 har det kun været muligt at se digitalt tv i Danmark.

Digitalt tv kaldes også for dvb-t (Digital Video Broadcasting – Terrestial). T står for det jord-baserede mastesystem. Der findes også dvb-s og dvb-c til henholdsvis satellit-tv og kabel-tv. I denne artikel er fokus på dvb-t, men du kan bruge langt det meste, hvis du har kabel-tv eller en parabol på gavlen.

Der findes mange tv-tunere på det danske marked, men desværre er det kun et meget lille antal, som virker under Linux. Det betyder, at du bliver nødt til at gå meget systematisk frem, inden du køber hardware.

Det kan være et trick at købe i en netbutik, idet du har 14 dages returret (hvilket du ikke har, hvis du køber i en fysisk butik). I de 14 dage kan du nå at teste om tv-tuneren virker med Linux og returnere den, hvis den ikke gør.

Der findes tunere, som virker godt sammen med Linux. Generelt virker tunere fra Anysee, for eksempel Anysee E30 Combo Plus. Det er en tuner, som du tilslutter usb-porten, og det er muligt at se betalingskanaler med den, idet tuneren har kortlæser.

Den understøtter både dvb-t og dvb-c (Combo kommer fra denne funktionalitet). En anden fornuftig dvb-t tuner er Cinergy DT USB XS Diversity.

Der er tale om en usb-stick, som har hele to tv-tunere med to tilhørende antenne-indgange. Den er ikke særlig følsom, så du kan enten bruge den sammen med en forstærker eller i et område med gode modtageforhold. Denne Cinergy-tuner har ikke kortlæser, så du må nøjes med de gratis kanaler.

Digitalt tv udsendes i to forskellige formater: Mpeg-2 og mpeg-4. Men det er de anvendte codecs, og ikke hvordan data sendes frem til dig. En dvb-t tuner vil kunne bruges til både mpeg-2 og mpeg-4. Hvis der står på pakken, at tuneren understøtter mpeg-4, er det mere et spørgsmål om den medfølgende software (til Windows) kan afkode mpeg-4.

Led efter kanaler

Har du valgt en tv-tuner, skal du have den til at virke, inden du kan installere software til håndtering af tv-signaler. Det første, du skal gøre er, at lade din tv-tuner finde så mange kanaler som muligt.

En kanal-søgning er en meget enkel måde at tjekke om dine modtageforhold er i orden. Hvis enten din tv-tuner, din tv-antenne eller antennekablet ikke er orden, finder du ingen kanaler. Til Linux findes der en lille kommando-linje program, som kan udføre kanalsøgningen.

Du skal installere pakken w-scan. Det gør du med kommandoen sudo apt-get install w-scan. Med pakken installeret kan du begynde din kanalsøgning med kommandoen w_scan -X -c dk > channels.conf. Du er nødt til at angive hvilket land, du er i under søgningen med -c dk. Grunden er, at hvert land implementerer dvb-t en smule forskelligt, og w_scan har en lille database med detaljerne om landede.

Kanalsøgningen kan godt tage lang tid, 10-14 minutter er ikke helt urealistisk. Du kan på Boxer TV’s hjemmeside se, hvilke kanaler det er muligt at se i Danmark. Ender din kanalsøgning med et mindre antal, betyder det sandsynligvis, at dine modtageforhold ikke er optimale. Måske skal du sætte en forstærker på antenne.

En kanalsøgning i København (Amager) finder omkring 70 kanaler. Mange af dem er betalingskanaler. Endvidere er der også kanaler/tjenester, som bruges til at opgradere modtagere med.

Test tuner

Med nogle kanaler fundet kan du se, hvordan billedet ser ud. Programmet VLC (VideoLAN Client) er det af de bedre bud på et testprogram. Du skifter til en kanal ved at vælge Media / Open Capture Device. Du skal sætte Capture mode til dvb og dvb-typen til dvb-t. I Københavnsområdet kan du vælge Transponder frequence til 770 og Bandwidth til 8.

Efter et klik på Play får du DR1 frem på skærmen. Alternativt kan du bruge filen channels.conf, som du genererede tidligere med w_scan. Starter du VLC op med kommandoen vlc channels.conf, vil du finde en kanaloversigt under View / Playlist.

Du kan slå underteksterne til under menupunktet Video / Subtitles. Det virker fint, men det er ikke altid, at de danske bogstaver vises rigtigt. Ofte vælges for eksempel ö frem for ø. Men har du et stabilt billede uden pixelering, fin lyd og undertekster, ved du dine modtageforhold er i orden, og at din tv-tuner er understøttet af Linux.

MythTV – backend

Når du har fået din tv-tuner til at virke, kan du komme i gang med MythTV. Eftersom MythTV-backend bruger MySQL til at gemme data i, skal du begynde med at installere MySQL.

Det gør du med kommandoen sudo apt-get install mysql-server. Du kan godt bruge MySQL-serveren til andet end MythTV, hvis du har brug for en database andre formål.

Master-backend skal installeres lige efter MySQL. I Ubuntu Linux er kommandoen meget enkel: sudo apt-get install mythtv-backend-master. Slave-backenden skal på plads derefter. Du installerer MythTV-backenden med kommandoen sudo apt-get install mythtv-backend, i slutningen af installationen vil du få et kodeord til den relevante MySQL-database.

Opsætningen af MythTV sker ved hjælp af et lille værktøj, som du starter med kommandoen sudo mythtv-setup. Du vil blive bedt om at vælge sprog. Desværre er oversættelse af dansk stadig ikke helt fuldstændig, selvom en gruppe danske MythTV-brugere arbejder hårdt på sagen (næste version skulle få meget bedre dansk oversættelse).

Det er især punkterne tv-kort, videokilder og indgange, som du skal tage dig af. MythTV kan bruge epg (Elektronisk Program Guide), som udsendes sammen med tv-signalet. Det gør, at MythTV kan fortælle dig, hvad der kommer i fjernsynet. Du skal være opmærksom på, at MythTV bruger et andet ord for epg, nemlig eit. Storage Groups kan drille lidt.

Opretter du en fælles folder til det hele, skal du huske at sætte rettighederne læst nok. Har du valgt folderen /storage/mythtv til at lade MythTV gennem data i, skal du oprette det med kommandoen sudo mkdir -p /storage/mythtv – og husk at opdatere adgangsrettighederne med sudo chmod -R 777 /storage/mythtv.

Der er en web-applikation, som du kan afvikle sammen med backenden. Den giver dig adgang til store dele af MythTV gennem en web-browser. Du kan for eksempel bede MythTV om at optage programmer. Det er smart, hvis du kommer i tanke om, at du gerne vil optage et eller andet, men du er ikke hjemme. En netforbindelse og en browser – og du har sat optagelsen i gang.

MythTV – frontend

Når du har fået både en master og slave backend op og køre, er det tid til at installere en frontend. Du skal huske, at frontend ikke nødvendigvis kører på samme maskine som backend. Med andre ord, du kan godt have en server med backend og tv-tuneren i, men frontend er en lille, pæn maskine, som står sammen med dit fjernsyn.

MythTV-front-end er et stykke avanceret stykke software. Du kan naturligvis bruge den til at se tv med, men der er også en uPnP-klient indbygget. Har du – som forklaret i et tidligere afsnit – installeret en uPnP-server, kan du se på billeder og lytte til musik over nettet på den måde.

Der er skrevet mange plugins til MythTV. Rigtig mange af dem er pakket til Ubuntu Linux. Du kan installere dem alle med kommandoen sudo apt-get install mythplugins.

Første gang du skal prøve frontend, er det nok en god idé at starte den op manuelt. Det gør du med kommandoen mythfrontend. Du skal sætte frontenden op, så den ved, hvor backenden er. Hvis du bruger samme maskine, kan du vælge localhost som navn, men ellers skal du bruge serverens ip-adresse (eller navn hvis du har sat en navneserver op på dit netværk).

Der er en række plugins, som handler om informationer – dem finder du i Informationscenteret. Her kan du se nyheder og vejret. Nyhederne hentes fra websites ved hjælp af RSS. Det vil sige, at du kan bruge MythTV som RSS reader til dit fjernsyn og ikke nøjes med de korte historier, som tekst-tv giver dig. Vejrudsigter og lignende hentes fra officielle kilder.

Optage-funktionerne i MythTV er helt utrolige. Du kan optage et enkelt program, eventuelt det du er i gang med at se. Egentlig optager MythTV altid, så du kan beslutte at lade MythTV fortsætte med at optage og gemme udsendelsen til senere og selv gå i seng.

I den mere avancerede ende kan du opstille regler så MythTV optager dine favorit-serier. MythTV vil så læse programoversigten (samtlige kanaler) og optage for eksempel Venner lige meget om det kommer på TV2 eller en svensk kanal.

Naturligvis kan du specificere, at du kun ønsker at optage Venner fra en bestemt kanal. På den måde kan du flytte dit tv-forbrug fra programplanlæggernes tidsskemaer til dine egne tidsskemaer.

XMBC som frontend

Du kan tidligere i denne serie set, hvordan du kan bruge XBMC til at gøre dit fjernsyn lækkert. Det er muligt at bruge XBMC som frontend til MythTV. I nyere udgaver af XBMC findes er nemlig understøttelse for den kommunikationsprotokol, som MythTV frontend og backend bruger til at udveksle data. Du kan med andre ord se XBMC som en alternativ frontend i forhold til den frontend, som er beskrevet tidligere i denne artikel.

Under Video skal du tilføje en ny kilde, som skal have følgende udseende: mythtv://navn:kodeord@din-server. Navn og kodeord er henholdsvis det brugernavn og kodeord, som giver dig adgang til MySQL-databasen - især den database som MythTV gemmer data i.

Afslutning

MythTV er i nuværende stund i version 0.22, men version 0.23 er meget tæt på frigivelse. Selv om projektet har eksisteret i mange år, føler de sig ikke presset til at rykke for hurtigt frem i versionnumrene. Generelt er Myth- TV et glimrende stykke software til at se tv med.

Denne artikel afslutter serien om dine digitale medier og om, hvordan du kan bruge dem i din husstand. Med Linux og meget andet open source software kan du bygge en medie-infrastruktur op i dit hjem.