Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Byg din egen multimedie-server - del 3

I første afsnit af denne serie fik du centraliseret dine film, musik og billeder med en Linux-server. Denne gang vil du se, hvordan du får adgang til dine multi-medier fra alle dine elektroniske apparater.

Af Kenneth Geisshirt, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der findes en standard for deling af indhold over dit hjemmenetværk. Den omtales som ’universal Plug’n’Play’ eller blot uPnP. Det er en officiel iso-standard og kan bruges ovenpå ip-netværk – som vi alle har derhjemme.

Du finder uPnP i mange apparater og implementationer. Mange mobiltelefoner (især smartphones) understøtter uPnP, og spillekonsollen Sony PS3 kan du også bruge sammen med uPnP. Der findes naturligvis også klienter til Windows og Linux.

Din Linux-server fra første afsnit i denne serie kan uden problemer bruges som uPnP-server. Der findes flere open source implementationer af uPnP, og til denne artikel er valget faldet på ’mediatomb’. Installationen er ganske let – kommandoen ’sudo apt-get install mediatomb’ på din server vil downloade og installere mediatomb.

Programmet mediatomb har en masse spændende features ud over at sætte dig i stand til at lytte til musik, som er gemt på serveren. Du kan for eksempel se videoer fra YouTube på dine uPnP-apparater – selv om de måske ikke har adgang til flash. Det er også muligt at få konverteret automatisk mellem diverse formater.

Konfigurationen af mediatomb finder du i filen ’/etc/mediatomb/config.xml’. Har du en PS3, er der én linje, som du skal rette til: ’<protocolInfo extend=”yes”/>’ (default er »no«). Du skal blot genstarte mediatomb efter ændringen: ’sudo /etc/init.d/mediatomb restart’.

YouTube er som default slået fra. Du skal slå det til ved at finde et xml-tag ved navn You- Tube. Attributten ’enabled’ skal sættes til ’yes’.

Med mediatomb installeret, skal du have importeret musik, film og billeder. Du kan bruge det web-interface, som følger med mediatomb. Du skal pege din web-browser mod ’http://din-server:49152’ hvor din-server er navnet eller ip-adressen på din server.

Du vil nu blive præsenteret for en næsten tom side, men der er to links oppe til venstre: ’Database’ og ’Filesystem’. I Filesystem kan du bladre rundt i et træ og finde den folder, hvor du har placeret din musik eller dine billeder.

Når du har fundet den rette folder, kan du klikke på plus-ikonet oppe til højre. Alle filer- ne i folderen – og dens underfoldere – vil blive importeret i mediatomb, og dine uPnP-klienter vil nu være i stand til at hente filerne.

XBMC

I sidste afsnit viste vi dig, hvordan du kan afspille film på dit fjernsyn med XBMC. Med den rette boks kan du have en stor del filer på maskinen, som er sluttet til dit tv. På den anden side er det rart at have alle filerne på din server.

Som du kan se på billederne nedenfor, giver XBMC dig nem adgang til uPnP-servere. Du skal tilføje uPnP som kilde under musik, billeder og video. Derved har du adgang til det hele på serveren.

Det er naturligvis også muligt at bruge NFS (Network File System). Ved at mounte folderne fra serveren på din XBMC-maskine, ser det ud som almindelige filer for XBMC. Har du filer på en Windows-maskine, kan du bruge Samba til at mounte et Windows-share og bruge filerne på din XBMC-maskine.

Linux som klient

Der findes flere måder, du kan bruge dine filer på serveren på, hvis du bruger Linux på din desktop-maskine. Den lette måde er at mounte din server ved hjælp af NFS og på den måde få adgang til filerne.

Det er også den bedste måde, når det er billeder fra et kamera, som du ønsker at se. Men ønsker du at se en film i dvd-kvalitet (eller højere), vil det ikke være den optimale løsning. NFS vil sandsynligvis ikke kunne håndtere så store datamængder så hurtigt.

En anden måde er at bruge uPnP, og du har allerede en uPnP-server kørende. En glimrende klient til at se film og lytte til musik, er VLC (VideoLan Client). Den understøtter uPnP, og du kan derfor bruge den.

Du installerer VLC på en kommandolinje med kommandoen ’sudo apt-get install vlc’. Muligvis har din distribution en række valgfrie plugins, og det er nok en god idé at se nærmere på dem ved lejlighed.

Vil du bruge uPnP i VLC, skal du først slå det til. Det gør du i ’Tools / Preferences’. Du bliver nødt til at gå over i at se alle konfigurationsmuligheder, da uPnP betragtes som avanceret (du ændrer det ved at klikke ’All’ i ’Show Settings’). Du finder uPnP under ’Playlist / Service discovery’.

Med uPnP slået til i VLC, kan du nu bladre rundt i din musik- og film-samling. Du finder uPnP-serveren under ’View / Playlists / Universal Plug’n’Play’.

Windows som klient

I langt de fleste husstande i Danmark findes der mindst én computer som har et styresystem af Windows-familien installeret. Brugerne af Windows-maskiner skal ikke snydes for at lytte til musik og se film på linje med Linux-brugerne.

Den lette løsning er at bruge din Linux-server som filserver for Windows-maskiner. Da du installerede Linux-serveren (i første afsnit i serien), installerede du Samba til dette formål.

Det betyder, at det er ikke svært at forbinde dig til Linux-serveren fra dine Windows-maskiner, men du skal rundt til dem alle. Er der tale om bærbare computere, er der en risiko for, at de ikke altid er på lokalnettet, og det kan give problemer med hensyn til shares, som ikke kan nås.

Det kan være mere elegant at bruge uPnP. Du har allerede uPnP kørende på din Linux-server. Fordelen med uPnP er, at eventuelle bærbare Windows-maskiner ikke vil være generet af manglende adgang til musik-filer, når lokalnettet ikke kan nås.

VLC findes til Windows-familien, og du kan installere VLC på alle dine Windows-maskiner. Det giver dig den fordel, at du kan bruge det samme program på flere platforme. Ulempen er, at du er nødt til at installere og opgradere et program på Windows-maskinerne.

Microsoft Media Player har også understøttelse for uPnP. Du kan med andre ord bruge et af Microsofts egne programmer til at afspille musikken (og filmene), som er gemt på din Linux-server.

For at få uPnP-understøttelse, skal du i ’Start / Kontrolpanel / Netværksforbindelser’. Her skal du vælge avancerede indstillinger og finde valgfrie netværkskomponenter. Bagefter kan du i netværkssteder under ’Min Computer’ slå visningen af uPnP-ikoner til – og det vil åbne de rette porte i Windows’ firewall.

Mac OS X

Med iTunes 4.0 har Apple introduceret deres egen protokol til deling af musik på lokalnetværket. Protokollen hedder daap (Digital Audio Access Protocol). Mange Linux-programmer kan fungere som klienter for daap. Det er også muligt at sætte din server op til at fungere som daap (eller iTunes) server.

Har du brug for en »iTunes«-server kørende på din Linux-server, kan du bruge ’FireFly Media Server’. Pakken hedder ’mt-daap’, og du installerer den med kommandoen ’sudo apt-get install mt-daap’.

Som det første bør du rette i konfigurationen, som du finder i filen ’/etc/mt-daap.conf’. Grunden er, at du bør ændre kodeordet for administratoren.

Du kan administrere din daap-server ved at pege din web-browser mod http://din-server:3689. Under menupunktet ’configuration’ (ude til venstre) kan du angive, hvor dine musik-filer er placeret.

iPod

Apples produkter kan være drilske, når du bruger dem sammen med Linux. Grunden er, at Apple ikke ønsker at offentliggøre detaljerne omkring kommunikationen mellem computere og deres produkter. Men heldigvis findes der rundt om i verdenen en række mennesker, som ser det som deres opgave at opklare, hvordan kommunikationen foregår.

Dine mp3-filer skal en tur forbi en desktop-maskine, det vil sige, det er ikke muligt at forbinde din iPod med serveren direkte.

Har du en iPod, kan du godt bruge den sammen med en desktop-maskine, som kører Linux. GNOME-programmet ’Rhythmbox’ er den foretrukne musikafspiller i for eksempel Ubuntu Linux, og Rhythmbox har en god understøttelse.

Første gang, du forbinder din iPod med din Linux-computer, skal du fortælle hvilken model, du har. Har du aldrig brugt din iPod før, bliver den initialiseret.

DSi og aac-formatet

Nintendos DSi er en meget udbredt håndholdt spillekontrol. I Danmark er det primært børn i alderen 6 år og op, som har en DSi og de tidligere udgaver (DS og DSlite). Der er mulighed for at sætte sdhc-kort i konsollen. Kortet kan bruges til at gemme billeder (der er to kameraer i konsollen) og musik!

Desværre understøtter DSi’en kun aac-formatet. Aac-formatet er tænkt at være afløseren for mp3, og det betyder, at mange telefoner og musikafspillere understøtter aac sammen med mp3.

Podcasts findes som regel som mp3. Det gør sig også gældende for Danmarks Radios podcasts for børn (du kan downloade oplæste børnebøger – nogle gange mere end 15 timers oplæsning).

Endvidere har du muligvis rippet hele din cd-samling (inklusive børnenes cd’ere) til mp3. Konvertering af mp3 til aac vil sætte dig i stand til at bruge en DSi som musikafspiller.

GNOME har et program til konvertering mellem lydformater: ’Sound Converter’. Men inden du installerer Sound Converter, skal du installere plugins, som gør det muligt at generere aac-filer.

Sound Converter bruger gstreamer-frameworket (som alle andre GNOME-programmer, som har med lyd at gøre). Aac-formatet betragtes ikke med venlige øjne i open source kredse, og du skal derfor installere Ubuntu-pakken ’gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse’.

Med de rette plugins installeret, kan du installere Sound Converter med ’sudo apt-get install sound-converter’.

Det er klart, at konvertering af mp3-filer til aac-filer er lidt besværligt. Men det vejes op af at du – og dine børn – ikke behøver at medbringe både DSi og musikafspiller med på rejser og udflugter.

Næste gang

Du har i de første tre afsnit i denne serie fået sat en server op, kopieret dit digitale arkiv ind på serveren og gjort det muligt at bruge det sammen med dine mange elektroniske gadgets.

I næste og sidste afsnit rykker fokus tilbage til tv’et. Du skal jo gerne kunne se tv og optage de programmer, som du ønsker. ’MythTV’ er et glimrende open source-projekt til netop dette – og med en server og XBMC kørende, mangler du kun en tv-tuner for at komme videre.