Home » Byg selv » Byg det ultimative mediecenter – del 1
Byg det ultimative mediecenter – del 1

Byg det ultimative mediecenter – del 1

Share

Sammensæt en computer, der er dedikeret til at optage og afspille dine
medier, og du vil ikke kunne forstå, at du har kunnet leve uden. Alt om
DATA viser dig hvordan

Der er skræmmende mange måder at afspille dit bibliotek af film og musik gennem en tv-skærm. Du kan streame over dit lokale net via en spilkonsol, afspille dem direkte fra skyen på et internet-parat tv eller ganske enkelt sætte din bærbare computer til via et hdmi-kabel. Du kan endda afspille direkte fra din iPod.

Mange springer over, hvor gærdet er lavest og vælger en klar-det-hele underholdning-på-forlangende set-top boks, hvor de betaler en månedlig abonnementspris, og på den måde aldrig er nødt til at få den mindste smule beskidte hænder med et ekstra kabel eller to.

Der er dog intet, som endnu har erstattet dét at bygge sit eget mediecenter til at stå ved siden af fjernsynet, som det ultimative symbol på hjemme-hackeri.

Siden dengang hvor udtryk som ’digitalt hjem’ stadig lød langt ude, er vi blevet oversvømmet med enheder, som angiveligt gør medie-streaming nemmere, men de tilføjer alle et ekstra lag af kompleksitet eller tvinger dig til at opgive et vigtigt niveau af kontrol.

Når det kommer til en set-top streamer, for eksempel, har du stadig brug for en separat server, som hiver dit strømforbrug i vejret og udgør en mellemstor brandfare et eller andet sted i huset eller haven. Set-top medieoptagere, såsom Virgins V-Box, er fede, men de har begrænset lagringsplads, og der er ikke meget, du kan gøre med optagelserne, når de først er lavet.

Nej, den eneste rigtigt effektive, fleksible måde at få den rigtige opsætning på, er at samle en lillebitte computer til at stå ved siden af dit fjernsyn og gøre den til midtpunktet af en opsætning med lyd og billeder i høj opløsning, der giver dig fuld kontrol over, hvad du kigger på og lytter til.

Bliv bare ikke overrasket, hvis dine venner kalder dig en nørd, fordi du er nødt til at vente på, at den starter op, før du kan se fodboldkampen.

Så du har besluttet dig for at bygge et mediecenter? Hvor skal du begynde? Det er rimeligt åbenlyst, at din første beslutning er kassen.

Der er få stuer, der har plads til et computertårn, selv et lille et af slagsen, og ethvert stort chassis, der kører stille nok, kommer til at være enormt.

I den anden ende af skalaen er små Mini-ITX kasser ikke kun til via processorer (en chip med lavt strømforbrug) længere, du kan mase et rigtig godt system ned i en, hvis du prøver.

Se også:  Guide: Sådan får du pc’en hurtigere i gang

Gigabyte har endda et kort baseret på Intels H55 chipsæt til Core i3/i5/i7 processorer, der inkluderer usb 3.0 understøttelse. Den er knapt samme størrelse som en Nintendo Wii, og den giver dig muligheden for at putte en supercomputer ned i en tændstikæske.

Desværre har du stadig brug for en ATX strømforsyning i fuld størrelse til desktop-chippen, og der er ikke meget plads inde i en Mini-ITX til et grafikkort og interne tv-tunere.

Vi vil undgå dem alene på grund af varmeproblemerne. I stedet vil vi holde fast ved en ATX-kasse i fuld størrelse, men en af de mange der er blevet designet til brug i dagligstuen (i dette tilfælde af Zalman).

Det betyder, at den ser godt ud, og at der er blevet tænkt på, at den også skal være lidt stille – selvom vi vil forbedre dens akustik ved at erstatte de to små kasse-blæsere med en på 12 cm.

Udstyret med enheder

Zalman-kassen betyder, at vi har masser af plads til ekstra lagring, et dobbelt tv-tuner kort og en separat grafikprocesser til at øge videokrypteringshastigheden.

Selv med quad-kerne Intel i5 750 cpu’en, som vi har valgt som vores processor, kan det tage lang tid at rippe en dvd til fil ved hjælp af Handbrake.

Hvis du er ude efter at spare penge, så vil en dual-kerne i3 cpu og integreret grafik stadig yde bedre end mange mediecentre fra i fjor, og den er fuldt ud i stand til at pause direkte fjernsyn og optage to strømme samtidig.

I vores ekstravagance tilføjede vi et lille ssd-drev til at fungere som vores systemdisk. Det skulle hjælpe vores mediecenter til at starte op eller vågne fra dvale hurtigt, og at have et separat drev til vores optagelser gør det nemt at skifte ud eller tilføje ekstra kapacitet senere. Der er halvanden terabyte til at begynde med, monteret i en stille harddisk fra Quiet PC.

En alternativ mulighed ville være helt at undlade et stort internt drev og dumpe alle dine lyd- og videofiler i en NAS-boks for at få nemmere streaming hvor som helst fra. Du vil stadig have brug for noget plads til at arbejde med videofiler lokalt, bare ikke så meget.

Du har også brug for et optisk drev inde i mediemaskinen. Vi har valgt en kombineret dvd-og blu-ray-brænder, hvilket betyder hd-film og masser af backup plads. Her kan du kappe et hjørne blot ved at bruge et almindelig dvd-rw-drev, hvis det er det, du vil.

Se også:  Guide: Sådan gør du Windows 11 mere personligt

Dæmp din støj

Den sidste interne enhed, der er værd at bemærke, er strømforsyningen. I de sidste par maskiner, vi har samlet, har strømforsyningen konsekvent været den mest støjende enhed, mens den på samme tid er den, du ikke kan gøre noget for at dæmpe (vi er ikke modige nok til at rode rundt inde omkring kondensatorerne i en 700 til 1.000W strømforsyning).

Stille strømforsyninger, på den anden side, er berygtede for at være upålidelige. Der er ikke nogen måde at køre en stor transformer på uden at udvikle varme – så vi valgte en intelligent kølet Zalman model, som skulle have nok mad til de andre komponenter uden at overdøve dem.

Uden for kassen er Logitech den ubestridte konge af de ydre enheder i dagligstuen med dens formidable, men dog relativt billige, Z5500 surround sound system og den fortræffelige Dinovo Mini tastatur-controller.

Den åbenbare fristelse er at gå efter en traditionelt udseende fjernbetjening, snarere end dette lillebitte bluetooth tastatur med integreret mousepad, men tanken her er, at hvis du planlægger at bruge dit mediecenter til at gøre noget som helst andet end at se tv – såsom at surfe på nettet eller læse en email – så er en fjernbetjening ikke nok.

Dinovo Mini er et pragtfuldt kompromis, der gør det ud for tastatur, mus og fjernbetjening i et, og det kan foldes til en diskret kompakt stil, når det ikke er i brug. Igen, det er dyrt, og hvis du vil barbere 500 kroner eller lignende af vores konstruktionspris, så kan ethvert trådløst tastatur og mus bruges.

Når det kommer til software, så er det største spørgsmål hvilket operativsystem, du skal bruge. Windows 7 er fremragende til en mediecenterboks, ikke bare fordi det har god driverunderstøttelse og en tv-agtig indbygget menu-skærm, men også fordi det er sådan omtrent det eneste operativsystem, der har effektiv dpi-skalering.

At have en ’tremeters grænseflade’ så hovedmediemenuen er brugbar fra sofaen er en ting, men i Windows Skærmkontrolpanel kan du kompensere for manglen på pixels på en stor fjernsynsskærm ved at skalere skrivebordopløsningen op, så internetsider og dialogbokse også er synlige.

1. Pak bundkortet ud

Vi vil samle nogle grundlæggende enheder, før vi sætter dem ind i computerkassen, da det er rigtig meget nemmere at gøre nu, før det begynder at blive trangt.

[pt id=’2012532′ size=’large’ link=’file’]

 

2. Sæt processoren i

Åben processorsoklen ved at løfte metalarmen og trække den firkantede metalramme tilbage. Hold processoren på kanterne, der er to hakker på siderne.

[pt id=’2012530′ size=’large’ link=’file’]

 

3. Rolig, mester, tving den ikke

Hakkerne på processoren passer med formen på plastiksoklen. Sæt chippen forsigtigt ned på dens pins (vær forsigtig med ikke at bøje nogen) så hakkerne på soklen og processoren passer sammen. Den skulle kunne lempes pænt på plads, og tillade dig at trække metalrammen over og skubbe metalarmen tilbage uden at udøve noget tryk.

[pt id=’2012529′ size=’large’ link=’file’]

 

4. Ram rigtigt (og forsigtigt)

Hukommelsesmoduler bruger den samme metode til at matche hakker for at sikre, at chips ikke kan blive sat i den forkerte vej rundt. Ret ind efter hakkerne og åbn klemmen på kanten af porten.

[pt id=’2012528′ size=’large’ link=’file’]

 

5. Den anden kanal

Når du forsigtigt skubber hukommelsesmodulet på plads, burde klemmen langsomt låse sikkert ned om sig selv, og holde chippen nede. For at sikre at du får dobbeltkanal ydelse, skal du bruge to ram-klodser. I denne kasse sættes de ind i to porte med samme farve – men vær dog opmærksom på, at ikke alle bundkort bruger samme farvekodning.

[pt id=’2012527′ size=’large’ link=’file’]

 

6. Gør klar til varmebrønden

Før vi kan sætte bundkortet ind i kassen, er vi nødt til at sætte plastik-monteringsholderen til varmebrønden på. Brug en fladtang, hvis du har den, da du skal skubbe de hvide stifter ned i midterhullerne og låse dem fast med de sorte pinde.

[pt id=’2012536′ size=’large’ link=’file’]

 

7. To blæsere – skidt, en stor en – godt

Nu skal du åbne kassen. Vær sikker på, at du lægger låget lidt til side, hvor det ikke vil blive ridset. Vi skal fjerne de to små blæsere bagest i kassen. Vi vil derefter placere en meget større 12 cm blæser i siden over processoren, som vil give lige så meget luftstrøm men langt mindre støj.

[pt id=’2012535′ size=’large’ link=’file’]

 

8. Op med skjoldet, d’herrer

Nu blæserne er af vejen, tager du RF-skjoldet (det skulle være i bundkortboksen) og skubber det gennem det smalle firkantede hul under hullerne til kassens blæsere. Skjoldet er metalstrimlen, som er gennemhullet med udstansninger til de bageste porte. Forvis dig om, at den går ind med den rigtige side opad…

[pt id=’2012534′ size=’large’ link=’file’]

 

9. Sæt bundkortet i

Når RF-skjoldet er sat i den rigtige vej rundt, er det nu du skal til at glide bundkortet på plads. Kortet må ikke røre kassen, ellers vil du kortslutte og ødelægge det, så du er nødt til at flytte messingdimserne ind i de huller i bakken, som matcher op med mønstret af for-borede huller i bundkortet.

[pt id=’2012533′ size=’large’ link=’file’]

 

10. Stop! Hammer time

Hvis alt er rettet rigtigt ind, skulle bundkortet ganske enkelt falde på plads og glide ind i hullerne i RF-skjoldet. Tjek en sidste gang, at alle messingdimserne matcher og skru bundkortet på plads med de store skruer, som er med i kassen.

[pt id=’2012531′ size=’large’ link=’file’]

 

Kort eller kontakt?

Zalman HD501 (www.zalman.com): 1.200 kroner (købt online)

Asus P7P55-M
(www.asus.dk): 800 kroner

Intel Core i5 750
(www.intel.com): 1.400 kroner

Arctic Cooling Freezer Pro 7
(www.arctic-cooling.com): 220 kroner (købt online)

4GB Patriot DDR3
(www.patriotmemory.com): 1.000 kroner

Zalman ZM500-HP
(www.zalman.com): 650 kroner (købt online)

Kingston SSDNow V+ 128GB
(www.kingston.com): 2.000 kroner

Samsung Spinpoint Eco Green F2 1,5TB
(www.samsung.dk): 550 kroner

Plextor PXB940
(www.plextor-europe.com): 1.700 kroner

HIS HD5550 Silence
(www.hisdigital.com): 550 kroner

KWorld PCI-E PE355-2T
(www.kworlduk.com): 500 kroner (købt online)

Logitech Dinovo Mini
(www.logitech.dk): 950 kroner

Logitech Z 5500 Digital
(www.logitech.dk): 2.300 kroner

I alt 13.820 kroner

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Top tip

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Andre afsnit i serien

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
atx
Guide
medie-pc
Mediecenter
Mini-ITX
Systemoptimering

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S