Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Byg det ultimative mediecenter - del 2

Vi fortsætter vores miniserie med at bygge det ultimative mediecenter. Denne gang sættes de sidste brikker på plads.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sidste gang fik vi sat ram og cpu i bundkortet, og vi fik monteret bundkortet i kabinettet. Denne gang skal vi så have de sidste dimser på plads, vi skal have installeret den nødvendige software, og vi skal have sat strøm på det hele.

11. Varmebrønd på processoren

Vi sætter processor-varmebrønden, på mens der stadig er plads i kassen. Skru den på oven på plastikholderen, vi satte i, i sjette trin, og pas på du ikke rører ved kølepastaen.

12. Start venligst blæserne

Sæt blæserens strømforsyning til processorblæserens strømstik og gå så videre til harddiskene – du kan finde en adapter til slimline ssd-drevet i kabinettets tilbehør. Drevet skal sidde indeni og bliver låst i position med små skruer.

13. Riv harddiskholderen ud

Fjern nu kabinettets harddiskholder ved at løsne de store fingerskruer. Der er plads til tre almindelige drev – flere hvis du bruger sdd’er. Foreløbig sætter du ssd’en ind i dens adapter og putter den ind i en af de aftagelige skuffer, før du sætter holderen tilbage på dens plads.

14. Swapbar og shopbar

Vores største drev, Samsung Spinpoint 1,5TB, skal være i hotswap-dok foran på kassen. Luk den nedre dør foran op og træk plastikskuffen ud for at sætte disken i. Harddisken skulle passe helt tæt i holderne. Bemærk: Vi skal montere blu-ray-drevet, før vi sætter skuffen tilbage.

15. Blu-ray me fa so

Fjern det optiske drev og hotswap-dokken ved at løsne fingerskruerne inde i forsiden af kabinettet og bolten på toppen. Som med harddiskholderen kan den løftes ud for nemmere adgang. Skub blu-ray-drevet ind i den øverste skuffe til den klikker og skru den så i position.

16. Udblæsningsport

Nu harddiskholderen er af vejen, så fjern den side af kabinettet, der er nærmest processoren, ved at udløse plasticklipsene på indersiden og skrue bagsiden af, og skub 12 cm-blæseren på plads bag risten. Vær sikker på, at blæseren er vendt, så den blæser luft ud af kassen og ikke, så den suger luft ind (ellers kan du godt vente dig en overraskelse) og skru den fast fra ydersiden.

17. Forbind og luk af

Du kan tilslutte blæserens strømkabel op til kabinet-blæserens tilkobling på bundkortet eller de kontroller, der sidder bag på hotswap-skuffen – det er op til dig. Skub nu kabinettets side tilbage på plads.

18. Spænd det fast, kammerat

Efter du har sat holderen tilbage, kan du skubbe hotswap-drevet tilbage gennem fronten og begynde at kable alle tre drev. Bare tag et sata-kabel til hver og sæt det ind i portene på bundkortet. Hotswap-drevporten er på bagsiden af holderen.

19. Så skal pci’en placeres

Du er nødt til at fjerne to af de sølvfarvede udvidelsesdæksler fra kabinettets bagside for at montere gpu-kortet og tv-tuneren. Tag det dæksel af, der er ud for den øverste 16-spors pci-e port og den, som passer ud for et mindre slot længere nede.

20. Tv og video ind

Skub med fast hånd de to kort ind i udvidelsesport på bundkortet og sikr dem med skruer ved kabinettets bagside. Du skal ikke bekymre dig om de halv-højde adaptere, der følger med dem begge. Du har ikke brug for dem til denne opstilling.

21. Sæt strøm på

Den sidste komponent er strømforsyningen. Denne passer ind lige under bundkortet stikket til strømkablet vender bagud. Juster den, så hullerne bagi matcher mønsteret rundt om slot’et, og skru den i position fra kabinettets yderside.

22. Pin strømforsyningen

Du skal forbinde bundkortets to-pins atx-strømforsyning som en ekstra fire-pins adapter nær processorsoklen. Forbind nu et sata-kabel til de optiske drev og ssd-drevene – hot-swap-drevene og blæserne skal bruge fire-pins Molex-connectorer forbundet bag på skuffen.

23. Frontpanelsjov

Nu mangler du kun at forbinde frontpanel-connectorerne. Dette kan være noget pillearbejde, men hvis du følger guiden i bundkortets manual, burde du være i stand til at forbinde strøm til afbryderknappen, indikationslys, lyd og sub-connectorer uden alt for mange problemer.

24. Stram skruen

Når al kablingen er færdig og gemt pænt væk, er det tid til at lukke kabinettet ved at skubbe låget på og stramme fingerskruerne på bagsiden. Nu skal du bare sætte dine eksterne enheder, strømkabler og skærm til. Du vil måske få bruge for et gammelt kablet tastatur til den næste til af bygget.

25. Installation af Windows

Det er lige til at installere Windows. Første gang maskinen starter, trykker du [DEL] for at komme ind i bios og så navigerer du til Boot > Boot order. Sæt nu blu-ray-drevet som din første opstartsenhed og læg din Windows 7 dvd i og følg så bare instruktionerne på skærmen. Forvis dig om, at du installerer Windows operativsystemet på det mindre ssd-drev, hvis du bruger det.

26. Installer driverne

Installer driverne til dit keyboard, bundkort og grafikkort. Lad være med at brug Quick Setup programmet til tv-kortet – vi skal bruge Mediecentret, så start ’E:DriverSetup.exe’.

27. Sæt softwaren op

Nu kan du starte Windows Mediecenter. Første gang, du kører det, vil det sætte din hardware op. Dette er en rimeligt ligetil proces, og du er nødt til at give det kontrollen over begge tunere i dit tv-kort. Det kan dog tage lidt tid – lad være med at gå i panik, hvis der ikke ser ud til at ske noget.

28. Tv-narrestreger og luftige krumspring

Ni ud af ti gange vil den første automatiske opsætning, du prøver, ikke virke. Hvis du klikker gennem de manuelle muligheder for tv-opsætning, er der en bedre chance for, at du kan finde kanaler, og ellers er du måske nødt til at investere i en signal-forstærker.

29. Få fat i det rigtige drev

Før du går videre så scroll ned til Mediecentrets hovedmenu til ’Opgaver’ og vælg ’Indstillinger’. Klik så ’TV’, ’Optager’, ’Lager’ og skift fildrevet til dit større data drev.

30. Øjnene, der ser...

Hvis alt er gået efter planen, så skulle du nu have en realtids elektronisk programguide i Mediecentrets tv-skærm, fra hvilken du kan klikke til en aktuel kanal, planlægge optagelser og finde information om programmer.

31. Pause og optage

Fra Mediecentrets skærm kan du skifte til visning i fuld skærm, pause og optage direkte fjernsyn og skifte kanal med piletasterne. Alt, du bestemmer dig for at optage, vil blive gemt i en folder kaldet ’Optaget TV’, som automatisk er forbundet til dine biblioteksmapper i Windows Stifinder.

32. Del dine favoritprogrammer

Fordi alting bliver lagt direkte ind i dine Windows Mediecenterbiblioteker, kan du streame programmer til andre enheder rundt omkring i huset. For at brænde dem til dvd skal du dog først konvertere dem til dvr-ms-filer (højre-klik programfilen) først.

33. Giv mig mere indhold

Du kan tilgå et rimeligt begrænset udvalg af online kanaler og tv-shows fra Microsofts online videoafspiller, men for en større mænge streams er du bedre stillet, hvis du installerer et tredjeparts program, såsom Boxee.

Hvor god er Linux mediecentret egentlig?

Windows 7s indbyggede mediecenter er faktisk helt godt nu om dage. Ud over at det er nemt at navigere rundt i og enkelt at sætte op, så går alt, du optager, direkte til dit mediebibliotek, så du kan dele det med andre computere på dit netværk via ’Hjemmegruppe’-valgmuligheden eller gammeldags uPnP – som er perfekt til at streame musik til en iPod, for eksempel.

Der er en anden måde. En, der koster betragteligt mindre, men som måske vil give dig lidt flere hovedpiner, og det er at bruge Linux. Det bedste mediecentersoftware er MythTV (www.mythtv.org). Boxee og XBMC projektet (xbmc.org) er fikse alternativer, men foreløbig kan ingen af dem håndtere direkte tv-streams fra et dvb-t kort, så de er ikke egnede til vores en-boks-til-dem-alle formål.

Den nemmeste måde at få fat i MythTV er ved at bruge en skræddersyet distribution som for eksempel MythBuntu (www.mythbuntu.org), som bruger Ubuntus veludstyrede programbiblioteker til opdateringer og ekstra software, men som fjerner en masse af skrivebordssoftwaren til fordel for MythTVs tremeters grænseflade.

Opsætningsprocessen er en smule mere kompleks end at bruge Windows, siden du er nødt til at konfigurere back-end serveren, før du kan begynde at bruge MythTV, og irriterende nok virker Live CD muligheden ikke uden at back-end serveren allerede er sat op. For det meste kræver den bare, at du klikker ’Ja’ til flere standardvalg.

Der er dog et par problemer, som for eksempel manglen på blu-ray-support. Der er beskidte hacks til at få nogle hd-skiver til at spille, men de komplekse drm-systemer betyder, at stort set alle, der vil have 720p eller bedre film på Linux, er nødt til at optage dem fra en hd-kanal eller gribe til knapt så lovlige midler.

Mere problemfyldt for nye brugere af MythTV er det at konfigurere et tv-kort, så det virker. Dit bedste bud er at vælge et tv-kort fra Hauppauges WinTV udvalg (www.hauppauge.com),da meget få andre kort er supporteret ud af boksen. Der er vejledninger på nettet og rå og upolerede drivere til de fleste tv-kort, men desværre ikke til vores kort.

Hvilke programmer skal du køre dit mediecenter med?

Nu om dage kræver tv selvfølgelig langt mere end blot en dvb-t tuner. Selv om Danmark er langt efter USA, når det kommer til at streame on-demand video, så er der stadigvæk TV2 Sputnik at falde tilbage på.

Der er også en nemmere måde at få dem på en at have en bogmærkeliste i Firefox over anstændige tjenester: Den nyeste kryds-platform Boxee beta (www.boxee.tv) er et open source modstykke til Canal+ boksen til online film og musik, og samler kilder fra hele nettet i en velkendt tv-guide grænseflade. Det hægter sig på online feeds og tillader dig at se og dele videoer fra både kommercielle og gratis kilder.

Du er nødt til at lede på Boxee-fora for at finde et par hurtige og beskidte hacks til at få den glimrende 4 On Demand (www.channel4.com/4od) til at virke i Boxees brugergrænseflade, men i det mindste kan det lade sig gøre.

Dit tv-kort vil, selvfølgelig, komme med noget ekstra software til at se og optage programmer, og det kunne du bruge i stedet for Windows Mediecenter. Hvis du er heldig, vil det inkludere feature til automatisk at fjerne reklamer fra optaget fjernsyn.

Hvis du ikke selv vil bygge det

Enhver gammel computer, du har, vil sandsynligvis fungere næsten lige så godt til at se og optage direkte fjernsyn, det er gen-kryptering af video til andre skærmstørrelser og formater, som tager al processorkraften.

Hvis du ikke har noget gammelt udstyr, så er her vores udvalg af modeller, der er klar til henslængt brug.

1. Asus EeeBox 1012
2.500 kroner (www.asus.dk)

En dual-kerne Atom og ION grafik er ikke ideelt til videooptagelse og kryptering, men med en usb dvb-t tuner er denne lillebitte computer fremragende til at se direkte fjernsyn på.

2. Mesh Cute Inspire
3.700 kroner (www.meshcomputers.com)

Ikke helt så lille eller stille som Eee Box, men Mesh Cute Inspire har en fuldbefaren dual kerne Athlon Neo chip inde i dens Mini-ITX størrelse hus.

3. Dell Inspiron Zino HD
5.500 kroner (www.dell.dk)

Endnu en Athlon Neo-baseret maskine, Zino HD’en er dyrere end Mesh’s Cute, men den kommer med en mulighed for blu-ray-drev og en kraftigere gpu til at overtage noget af videoredigeringerne.

Kort eller kontant?

Zalman HD501 (www.zalman.com): 1.200 kroner (købt online)

Asus P7P55-M
(www.asus.dk): 800 kroner

Intel Core i5 750
(www.intel.com): 1.400 kroner

Arctic Cooling Freezer Pro 7
(www.arctic-cooling.com): 220 kroner (købt online)

4GB Patriot DDR3
(www.patriotmemory.com): 1.000 kroner

Zalman ZM500-HP
(www.zalman.com): 650 kroner (købt online)

Kingston SSDNow V+ 128GB
(www.kingston.com): 2.000 kroner

Samsung Spinpoint Eco Green F2 1,5TB
(www.samsung.dk): 550 kroner

Plextor PXB940
(www.plextor-europe.com): 1.700 kroner

HIS HD5550 Silence
(www.hisdigital.com): 550 kroner

KWorld PCI-E PE355-2T
(www.kworlduk.com): 500 kroner (købt online)

Logitech Dinovo Mini
(www.logitech.dk): 950 kroner

Logitech Z 5500 Digital
(www.logitech.dk): 2.300 kroner

I alt 13.820 kroner

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Top tip

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Andre afsnit i serie

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]