Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Bærbare: Bundsolide bærbare i mellemklassen

Mangler du en bærbar, der skal kunne klare hverdagens arbejde uden så meget pjat, så er her tre gode bud på kvalitets-bærbare, der ikke vælter hele budgettet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

D u kan få superkraftfulde bærbare til gaming eller ultraslanke laptops, der er nemme at smide i tasken og ser smarte ud på cafeen. Men hvad hvis du bare vil have en rigtig god kvalitetslaptop, uden så meget pjat, der har det, som skal til for at få dig sikkert igennem den digitale hverdag? Så kunne det være en af de tre, vi tester her.

Velskabte maskiner

Her er ikke tale om de tyndeste pc'er på markedet, og de er heller ikke designet i de mest luksuriøse materialer. Envy 13 er den eneste, der er skabt hundrede procent i aluminium, ellers domineres materialevalget af plastik.

Ikke desto mindre er det ganske velkonstruerede bærbare. Især Dell-maskinen fremstår gennemført i sit kulsorte no nonsense-design. Acer har forsøgt at krydre designet med adskillige små designfinesser som rillet bagside, aluminiums-hængsel og skinnende metalkanter. Det ender dog med at give et lidt forvirret udtryk.

HP's bærbar ryger lidt i samme fælde, omend den dog samlet set er en mere stilren maskine, i samme genre som de velkendte MacBooks.

Tastatur og touchpad minder en del om hinanden hos HP og Acer. Det er meget lige efter bogen. Tasterne er rimelig solide, omend ikke helt så klippefaste, som vi godt kunne ønske. Der er nogenlunde respons hos begge, dog bedst hos Acer. Her er toucpad'en også en anelse større, men du får en mere solid fornemmelse, når du klikker på HP's. Acer har valgt at inkludere en fingeraftrykslæser, placeret i øverste venstre hjørne af trackpad'en. Den gør det nemt at logge ind på computeren.

Dell har valgt en anden tilgang, der ret tydeligt understreger, at maskinen er tænkt som en business-bærbar. De svagt buede og behageligt responsive taster gør, at du kan holde ud at tæske løs i tastaturet mange timer i træk.

Touchpad'en er af en helt anden type end på andre maskiner, Den er delt op i en plade til at navigere på og to selvstændige knapper derunder til at klikke med. Dell har desuden "lånt" den velkendte trackpoint fra Thinkpad-computerne, placeret midt på tastaturet, så du kan navigere, uden at flytte hånden fra tasterne. Derfor er der også knapper til at klikke med under space-baren.

Anstændig lyd

Lyd fra en bærbar er sjældent nogen fantastisk oplevelse, men især HP og Acer har gjort noget for at hæve oplevelsen over det sædvanlige. HP-højttalerne, der med sit markante mønster er svære at overse i siderne af tastaturet, er skabt i samarbejde med Bang & Olufsen, mens Acer bruger Dolby-teknologi. Resultatet er udmærket i begge maskiner. Dog skiller HP sig positivt ud med en lidt mere homogen lyd end Acers, som er en smule til den skingre side.

Dell har ikke helt så højt et output som de to andre, men leverer faktisk glimrende lyd med fin fylde, selvom den ikke kan prale af nogen særlig lydteknologi.

Forskel i skærmkvalitet

Touchskærm får du ikke i nogen af maskinerne, men HP har en flot opløsning i QHD. De andre to har ganske ordinær full HD. Forskellen springer dog ikke ligefrem i øjnene. Der er andre ting, der har mere at sige.

Eksempelvis kontrasten, som er bedst hos Dell, der samtidig også har mere liv i farverne og markant mindre genskin end de andre. Billedet er dog relativt koldt, hvorimod de to andre har et varmere, men også mere udtværet billede. I lidt for voldsom grad hos Acer, der nærmest får et grå/gulligt skær.

Solid ydelse

Der er anvendt forskellige processorer i de tre maskiner, dog alle af den strømbesparende type, der vægter batterilevetid mindst lige så højt som rå regnekræfter. Acer og Dell anvender to forskellige varianter af Core i5, mens HP er udstyret med en Core i7. Dermed burde man tro, at HP's maskine var væsentlig hurtigere end de andre, men det er faktisk ikke tilfældet.

Den klarer sig kun en lille smule bedre end Dell, men får tæv af Acer i vores benchmark af cpu'erne. Dog er billedet et andet, når vi tester den grafiske ydelse. Her klarer både Dell og HP sig fint, mens Acer scorer markant lavere. Er det billedbehandling og videoredigering du vil bruge maskinen til, så er det derfor HP eller Dell, du skal gå efter. Til arbejdsopgaver, der ikke kræver store grafiske kræfter, er Acer dog mindst ligeså god.

På batterilevetiden er der tæt løb. Alle de tre bærbare klarer snildt en dags arbejde på farten.
Dell formår endda at holde sig kørende en anelse længere end de andre to.

Omkring 12-13 timer kan du godt forvente fra Dells deltager i testen, hvis ikke du kører maskinen for hårdt.
Når det gælder forbindelser, tilbyder Acer og Dell stort set det samme. Med to USB 3-porte samt USB C, HDMI og kortlæser er de up-to-date med det nyeste og leverer, hvad de fleste har behov for.

Dell tilbyder det samme, men dertil kommer også netværksport, en ekstra USB-port samt simkort-læser. Her kommer du ikke til at mangle noget.

Lige på ydelsen

På de trådløse forbindelser er alle tre maskiner godt med. Der er nyeste Wi-Fi-standard og Bluetooth 4.2.
På ydelsen ligger de tre til gengæld ret tæt – dog vil den ene have fordele frem for den anden afhængigt af, hvad du skal bruge den til – så det vil primært være design, skærm og forbindelser, der bør afgøre valget.
HP og Acer læner sig mod den private bruger, der ønsker en slank og designlækker maskine med de gængse features, mens Dell er rettet mod den professionelle.

Business or pleasure?

Professionel eller ej er der dog næppe nogen, der ikke vil nyde at arbejde med det gode tastatur og den flotte skærm eller kan have noget imod de mange tilslutningsmuligheder, så vores valg af testvinder falder på Dell Latitude 7480. Den gode processor, fine skærm og store harddisk gør dog også HP's testdeltager til et ret godt køb. 

HP ENVY 13-ab002no

HP-ENVY-13-ab002no HP-maskinen er stilren – lidt i stil med MacBooks. Hard-disken er her som hos test-konkurrenterne af ssd-typen.

Skærm: 13,3", QHD (1800p)

Processor: Intel Core i7-7500U

Grafikort: Intel HD Graphics 620

Ram: 8 GB, 2400 MHz, DDR4 Drev: 512 GB M.2 SSD

Batteri: 3-cellet batteri Forbindelse: 2 x USB 3.0, 1 x USB C, SD-kortlæser, RJ-45, HDMI, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2

Vægt: 1,30 kg

Pris: 7999 kroner

Kvalitetsindtryk: 4/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 3/5

Ydelse: 4/5

Pris: 4/5

Samlet vurdering: 4/5

Dell Latitude 7480

Dell-Latitude-7480 Dells tastatur er af høj kvalitet. Det kan du arbejde på i timevis. Dell har også den berømte trackpoint, som IBM opfandt.

Skærm: 14,0", FHD (1080p)

Processor: Intel Core i5-7300U

Grafikort: Intel HD Graphics 620

Ram: 8 GB, 2400 MHz, DDR4

Drev: 256 GB M.2 SATA SSD

Batteri: 4-cellet batteri på 60 W/t

Forbindelse: 3 x USB 3.0, 1 x USB C, SD-kortlæser, RJ-45, HDMI, SIM-kortlæser, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2

Vægt: 1,36 kg

Pris: 9000 kr.

Kvalitetsindtryk: 4/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 4.5/5

Ydelse: 4/5

Pris: 3/5

Samlet vurdering: 4/5

Acer Swift 5 SF514

Acer-Swift-5-SF514 Om man kan lide Acer-computerens design er en smagssag.

Skærm: 14,0", FHD (1080p)

Processor: Intel Core i5-7200U

Grafikort: Intel HD Graphics 620

Ram: 8 GB ,1600 MHz. LPDDR3

Drev: 256 GB, Serial ATA/600, SSD

Batteri: 3-cellet, 4670 mAh

Forbindelse: 2 x USB 3.0, 1 x USB C, SD-kortlæser, RJ-45, HDMI, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2

Vægt: 1,30 kg

Pris: 7999 kr.

Kvalitetsindtryk: 3.5/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 4/5

Ydelse: 3.5/5

Pris: 3.5/5

Samlet vurdering: 3.5/5