Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bundkort med forbindelser

Skal teknikken være oppe på beatet men uden at være alt for bekostelig, er dette bundkort fra AMD måske sagen. Rimeligt prissat men med de nyeste interfaces.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det har lidt været således, at Intels store satsning med regelmæssige produktlanceringer i de sidste par år har skygget lidt for, hvad den noget mindre konkurrent AMD gik og lavede. Det er en synd og en skam, for AMD har også spændende nye produkter at byde på og flere i vente.

Et af de nye produkter er AMD’s chipsæt duo 890GX og SB850. Dette chipsæt danner blandt andet rygraden af Asus M4A89GTD PRO/USB3 ATX bundkort, som AOD har fået ind til test. AMD’s første større chipsæt satsning i lang tid indgår som et naturligt element i testen af dette bundkort fra Asus.

Variablerne

Til testen af bundkortet blev der anvendt en AMD Athlon II X4 635 quad core processor på 2,9GHz, rammene var 2x2GB af Kingstons HyperX KHX1866C9D3LK2. Grafikkortet var et Radeon HD4850 grafikkort. Harddisken var en Seagate Barracuda 7200.11 på 1,5TB.

Chipsættet

Asus M4A89GTD PRO/USB3 er et sokkel AM3 baseret bundkort, hvor AMD’s nye 55nm 890GX chipsæt spiller ud. Der er tale om en klassisk Northbridge og Southbridge kombination. Det er dog ikke alt nyt under solen, der virkeligt også er funklende nyt.

Kendere af GX tilnavnet i AMD’s chipsætsbetegnelser vil vide, at det indikerer integreret grafik i chipsættet. Forventede man nye tider med det nye HD4290 grafik i forhold til forgængerens AMD’s 790GX chipsæt med HD3300 grafik, vil skuffelsen ligge og lure.

HD4290 understøtter DirectX 10.1. hvor HD3300 understøttede DirectX10. Nyere udgave af uvd (Unified Video Dekoder) er også implementeret, men grundydelsen er den samme med 700MHz kerne og 40 unified shader processorer.

Rettes blikket mod Southbridge er der dog sket noget nyt, nemlig native understøttelse af sata 6Gb/s. Der understøttes op til 6 sata 6Gb/s stik, som da også er udnyttet på dette bundkort - heraf to i horisontal position ved kanten af bundkortet.

Raid understøttes i versionerne 0, 1, 5 samt 10. Ud over dette understøtter chipsættet 14 usb 2.0 porte, hvoraf 12 er implementeret i dette tilfælde.

Korte facts

Ovenstående er fælles for alle AMD 890GX baserede bundkort, men Asus M4A89GTD PRO/USB3 er selvfølgelig sin egen på nogle punkter. Det er ikke et prangende kort men holdt i en brun nuance.

Kølere og indstiksslots er holdt i de for tidens bundkort moderne blå farver. Bundkortet minder om hovedparten af moderne bundkort, cpu-soklen sidder, hvor den skal i toppen ved et towerkabinet.

Selv om cpu-soklen var omgivet af køleblokke var pladsen om cpu-soklen meget ryddet, og kølermontering burde ikke være noget problem. Til forbindelse mellem bundkortets enkelte bestanddele anvendes HyperTransport 3.0 med en hastighed på op til 5,2GT/s.

Bios på dette bundkort er ganske fornuftigt udlagt og med en hel del funktioner uden dog at nærme sig entusiast-klassen.

Som det jo fremgår af modelnavnet understøttes usb 3.0, via en nec-chip der leverer 2 styk usb 3.0 porte. Der er 1Gbit/s lan, hdmi-stik, dvi-stik samt FireWire 1394a og Power e-sata stik.

Så det er ikke forbindelser, der mangler her. Af specialiteter byder Asus M4A89GTD PRO/USB3 desuden på Turbo Key II- og Core Unlocker switch-knapper på bundkortet.

Den første aktiverer automatisk overclockning, og den anden låser eventuelle låste kerner på processorer op. Det kan være en dual core processor, der i virkeligheden har fire fungerende kerner.

Bios på dette bundkort er ganske fornuftigt udlagt og med en hel del funktioner uden dog at nærme sig entusiast-klassen.