Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bundkort [STORTEST]: Intel-bundkort der rykker

Hvilke bundkort egner sig bedst, hvis du går Intel-vejen næste gang, du bygger en monster-pc til gaming og andre heftige opgaver? Find din løsning i denne test<span class="Apple-converted-space"> </span>.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du har planer om at bygge en ny gaming-pc med en Intel-processor af tiende generation, skal du have fat i det bedste bundkort til opgaven. Det vil for de fleste sige et kort med enten et Z490- eller et B460-chipsæt.

Disse kort har det største udvalg af porte, PCIe-lanes og funktioner, der tiltrækker os gamere.

Denne test giver dig et overblik over markedet – med et bredt udvalg af gode Intel-kort.

Chip eller chap?

Det er valget af chipsæt, der afgør de overordnede specifikationer for et bundkort. Med hver ny chip-generation lancerer Intel en ny håndfuld chipsæt, der kan håndtere alt fra entusiast-gaming til enkelt kontorarbejde.

Men gamingfolket er heldigt stillet: Vi kan generelt indsnævre valget til to muligheder: Her gælder det Z490 og B460.

Det bedste er Z490

Z490-chipsættet ligger afgjort i toppen. Det leverer det maksimale antal PCIe 3.0-lanes (24), og det betyder, at det kan give flere forbindelsesmuligheder, og det er lige, hvad vi har brug for.

Et bestemt bundkorts nøjagtige specifikationer er i sidste ende op til producenten, men man kan forvente et højt antal USB-porte, PCIe 3.0 x 8-support til to gpu’er og et større antal NVMe-ssd-porte.

B460-chipsæt er lidt mere begrænsede – de har for eksempel adgang til kun 16 PCIe 3.0-lanes, men konsekvensen er, at de ofte er markant billigere end de andre.

ASRock B460 Steel Legend: Godt bud i B460-kategorien


Et billigt ATX-bundkort til Intels 10. generation

Hvis du føler dig frastødt af den høje pris på et Z490-kort, vil den beroligende pris og det imødekommende funktionssæt hos B460 Steel Legend nok snarere være din afdeling.

Det er et bundkort, der helt lever op til sin usædvanlige titel, Steel Legend. Man føler sig nærmest hensat til 1980’erne, og Michael Biehn (fra Terminator) spiller formentlig med.

Man må selvfølgelig undvære nogle af bagportene og Wi-Fi-forbindelser for at opnå den lave pris. Det bageste I/O er ikke overdådigt, og man kan overveje at anskaffe en USB-hub. Imidlertid har ASRock dygtigt placeret en ekstra M.2-port (Key E)foran på kortet til dem, der gerne vil opgradere til et kompakt Wi-Fi-kort.

Med noget af den bedste ydelse i B460-kategorien – og på trods af nogle begrænsninger i hukommelseshastigheden (som vi før testen frygtede, ville være et stort minus) – viser Steel Legend, at man ikke behøver at bruge en formue for at få det bedste ud af sin cpu.

MSI MAG B460M Mortar WiFi: Minikort til attraktiv pris


Billigere end de bedste, yder som de andre

MSI MAG B460M Mortar WiFi i selskab med en af Intels mellemklasse-cpu’er vil udgøre en overkommelig gaming-pc. Og tro ikke et øjeblik, at det indebærer, at man ofrer kvalitet eller ydelse. MSI har med held beskåret B460 Mortar, og man får en håndfuld porte, udmærket VRM og mange forbindelsesmuligheder.

MSI Mortar er også lidt mindre end mange andre bundkort. Det lever op til Micro-ATX-specifikationen og er altså lidt kortere end den ATX-specifikation, vi ser i moderne pc’er i dag.

Det mindre bundkort vil passe fint ind i de fleste større ATX-kabinetter, men fordelen ved mATX er også, at man kan vælge et mindre kabinet til sin computer. Et lille kabinet sparer plads, og det ser også langt mere indtagende ud.

Hvis man vil have sin nye pc stående på skrivebordet ved siden af andet udstyr, eller man blot vil spare penge til andre komponenter, tilbyder MSI MAG B460M Mortar WiFi alt, hvad man har brug for, i en kompakt og økonomisk overkommelig pakke.

MSI MPG Z490 Carbon: WiFi Fokus på høj ydelse


Et billigt Z490 med konkurrencedygtig ydelse

Et billigt Z490 med konkurrencedygtig ydelse

Vi må indrømme, at selv den markante besparelse ved at købe et MSI MPG Z490 Gaming Carbon WiFi ikke automatisk anbringer det i billig-klassen.

Når man køber dette Z490-bundkort, får man for sin beskedne investering få dikkedarer og en fremragende ydelse.

Der er ikke mange ekstrafunktioner hos Gaming Carbon – men det, kortet gør, gør det godt.

Der er ikke den store forskel på de velkendte Z490-kort, vi har testet, men den smule ekstra ydelse, man nu om dage får ved at købe et gamingbundkort, leverer Gaming Carbon lige fra begyndelsen.

Hvis overclocking er dit store nummer, bør du måske se dig om efter en anden løsning. Gaming Carbon er ikke helt et bundkort, der sprænger rammerne, og det var ikke tæt på at holde vores Core i9 10900K med 10 kerner kørende ved de samme hastigheder som Asus Maximus XII Extreme.

Men til stort set ethvert andet potentielt formål er det afgjort tilstrækkeligt.

Gigabyte Z490 Aorus Master: Lige under de allerbedste


Gigabytes bedste Z490 er et overdådigt kort

Som navnet antyder, er Aorus Master fuldt udstyret til en højtydende gaming-pc. Hvis navnet ikke er nok til at overbevise dig, vil et blik på dette bundkort gøre det.

Alene dets vægt fortæller, at Gigabyte har proppet meget på dette kort – herunder ti USB-porte på det bageste I/O-panel og support af DDR4-hastigheder op til hele 5000 MHz (effektivt).

Bortset fra det overraskende nedtonede udseende – efter Aorus’ standarder i hvert fald – giver Gigabyte en god ydelse, der kun er en anelse bagefter de allerbedste. Det er ikke så ringe, når man erindrer, at vi taler om marginale forskelle på tværs af hele spektret af Z490-kort, og prisen gør dette kort til et fornuftigt alternativ til de to kostbare kort fra Asus og MSI.

Hvis du for alvor vil have høj ydelse, kan du bevæge dig opad i ydelse, specifikationer og ikke mindst pris.

For alle andre, navnlig dem, der sætter porte og funktioner højere end rå ydelse, er Aorus Master oplagt.

MSI MEG Z490 Ace: Flot kort med superydelse


MSI Z490 45 er virkelig et es – og et flot syn

MSI Z490 Ace ser ikke blot forrygende ud. Når det gælder overclocking-evner, kan det måle sig med bundkort til den dobbelte pris.

Det skyldes et generøst 16+1-faser-VRM-design med en fornuftig køler og en diminutiv integreret ventilator, der først går i gang, når det bliver rigtig hedt.

Resten af bundkortet er også gennemtænkt. Det øverste M.2-slot er nemt tilgængeligt over gpu’en, hvilket forhindrer en superhurtig NVMe-ssd i at blive overophedet og kvæle ydelsen, og det betyder også, at man ikke behøver at hive grafikkortet ud for at få fat i det – det skåner brugeren for besvær. Og det er altid godt, for tingene kan hurtigt gå hen og blive kringlede.

Ace føles som et entusiastklasse-bundkort, der faktisk giver mening.

Det er stadig en vældig masse penge at give for det, der strengt taget svarer til den flade Lego-plade, man bygger sine huse på, men der er flere herligheder ved Ace end blot smarte gyldne striber.

 

Asus ROG Maximus XII Extreme: Dyrt pr. krone – men bedst


Det bedste Z490-bundkort til en meget høj pris

Asus ROG Maximus XII Extreme giver ingen mening, hvis man udregner ydelse pr. krone, men det er det bedste.

Dette bundkort til lige knap 7000 kroner er indbegrebet af overkill, når det gælder pc- gaming-komponenter – men fremragende. Maximus XII Extreme springer ingenting over, når det gælder om at opnå det bedste inden for gaming.

Kræver du Thunderbolt-forbindelse? Der er et tilføjelseskort med i kassen. Har du brug for NVMe-lagerdrev? Asus har tilføjet et ekstra bonus-dimm.2-slot, således at man kan installere to ekstra drev lige ved siden af systemhukommelsen.

Hvis du vil maksimere din processors clockfrekvens, samtidig med at du bevarer en fornuftig varme- og strømeffektivitet, har Maximum XII Extreme også klaret det for dig.

I vores test håndterede det en overclock på 5,3 GHz på en Intel Core i9 10900K-processor uden problemer. Dette kort kan virkelig klare det hele – men billigt er det ikke.