Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bundkort [STORTEST]: Det bedste bundkort er ikke det dyreste

Bundkortet er en afgørende del af din gaming-pc. Vi har testet seks af de nyeste for at finde det bedste.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke alle bundkort, der er skabt lige. Vel er forskellene mellem dem ikke så åbenlyse som i markedet for grafikkort eller cpu’er, men det er meget vigtigt at sørge for, at du finder det rigtige kort til dig.

Hvis du træffer et grundigt valg med blik for specifikationer og de vigtige detaljer, kan du foretage en langsigtet investering for din maskine – navnlig hvis du husker at finde noget, der er fremtidssikret, og som har plads til udvidelse.

Bliver du nu nervøs? Lad være med det. Lad vores guide give dig ro i sjælen med denne gennemgang af de bedste bundkort – uanset hvad du synes, at du har råd til.

Sådan testede vi

De bundkort, vi har anbefalet i denne guide, er alle blevet underkastet omfattende research og evaluering, herunder kabinetinstallation (fuld tower, mid-tower og ITX, hvor det var muligt), ydelses-benchmarking, stabilitets-test og derefter en periode med arbejde i det virkelige liv, som fokuserer på gaming, underholdning og mediesoftware.

Når det var muligt, blev alle test udført med de samme komponenter installeret med henblik på at fjerne alle andre variabler end selve bundkortet. VI har også undersøgt hele udvalget af Z370-, X470-, X299- og ældre bundkort, og vi har indsnævret listen til kun at omfatte de bedste og mest konkurrencedygtige kort, før vi valgte de relevante kort til guiden.

De anvendte benchmarks omfatter AIDA 64 Extreme, PCMark 8/10, Cinebench 15, CrystalDiskMark, 3DMark FireStrike, DPC Latency Checker og andre. Arbejdet i det virkelige liv har inddraget kontorarbejde og kreativt arbejde, mediestreaming og gaming med en række krævende titler såsom GTAV, Total War: Warhammer II, Dirt Rally, Rise of the Tomb Raider, Far Cry 5, Hitman og andre.

Gamingtest bliver kørt under 1080p ved medium/høje indstillinger med henblik på at fjerne eventuelle flaskehalse, der skyldes grafikkortydelsen. Når det har været relevant, er både single- og dual-grafikkort-konfigurationer blevet testet for at sikre bundkortstabilitet i SLI- og Crossfire-situationer.

Gigabyte X470 Aorus Gaming 5 Wi-Fi [TEST]: Et glimrende gamingbundkort til brugere af Ryzen 7

Man kan få dyrere X470-bundkort, herunder det fremragende Asus ROG Crosshair VII, men når man betaler ekstra for dyr hardware, oplever man ikke nødvendigvis en bedre maskine eller en større gamingoplevelse end med Gigabytes X470 Aorus Gaming 5 Wi-Fi.

Dette kort serverer en festplatte af funktioner plus en portion RGB-stil til en billigere pris, end man ser det på tilsvarende hardware. Det giver mere plads på gpu-budgettet. Ryzen-cpu’er er ikke pjattede med overclocking, navnlig ikke X-modellerne, men X470 Aorus Gaming 5’s 8+3 phase-VRM kan driftssikkert lade chips som 2700X køre alle kerner ved de højeste boost-hastigheder ved siden af hukommelsesmoduler på 3200 MHz.

Dual BIOS, dual PCI-E gen. 3 x 4 M.2-slots og en fornuftig bunke eksterne og interne USB-porte rækker rigeligt til de fleste gamingmaskiner. I kombination med en glimrende audiocodec og fremragende netværkshardware er X470 Aorus Gaming 5 vores bedste bud på et kort til Ryzen 7-projekter.

X470 Aorus Gaming 5 Wi-Fi X470 Aorus Gaming 5 Wi-Fi

[wp-review id="3130712"]

Gigabyte Z390 UD [TEST]: En udmærket Intel-løsning i den billige ende

Hvis du leder efter et Z390-kort med gode specifikationer og til en overdådig pris, er Z390 UD (Ultra Durable) fra Gigabyte et helt oplagt valg.

Det er fuldt af dimm’er til opgraderinger af hukommelse, masser af SATA-porte (og én M.2) til lager, og man kan ofte finde det til et stykke under 1000 kroner. Det henvender sig mest til billige systemer og til mere professionelle brugere, som ikke ønsker at bruge penge på funktioner, der er unødvendige, og som, når det kommer til stykket, måske aldrig nogensinde bliver brugt.

Den eneste ulempe ved dette kort er det enlige x16 PCI-E-slot, men det er kun kritisk, hvis man vil køre flere grafikkort. Det bruger en billigere Realtek ALC887-audiocodec og en Realtek RTL8111H Gigabit netværkscontroller til at drive tre 3,5 mm audiojacks og den enlige LAN-port.

De to x4-slots kan sagtens håndtere mindre krævende tilføjelseskort, og Z390-chipsættet udgør et ideelt hjem for Intel-processorer af ottende og niende generation.

Z390 UD Z390 UD

[wp-review id="3130708"]

Asus TUF H370-Pro Gaming Wi-Fi [TEST]: En overkommelig løsning med fremragende Wi-Fi

Asus’ H370-kort har et retrolook, som puritanske maskinbyggere vil elske.

Det æstetiske indtryk er enkelt i sort og sølv og med blot et touch af RGB-lys langs den højre kant. Det er flot og kan leve sammen med næsten enhver farvekombination, man kan finde på. Hvis du leder efter noget, der ikke får dig til at tænke på et diskotek, er dette et fornuftigt valg.

TUF Pro Gaming har to M.2-slots, 10 Gbps gen. 2-USB 3.1, ethernet og en robust 2x2 Intel 9560 802.11ac-adapter, der understøtter MU-MIMO- og 160 MHz-kanaler. Kortet gør konkurrenterne til skamme i et prissegment, hvor man kun sjældent finder Wi-Fi. Audio er mindre imponerende, idet man har satset på det ældre ALC887-codec, men man kan potentielt råde bod på denne mangel med et ordentligt gamingheadset.

Overclocking og højere hukommelses-hastigheder bliver ikke understøttet af H370-chipsættet, men det holder ikke TUF Pro Gaming tilbage. Brug besparelsen på en hurtigere gpu, hvis du holder af gaming, og lad være med at bekymre dig over ram-hastigheden.

TUF H370-Pro Gaming Wi-Fi TUF H370-Pro Gaming Wi-Fi

[wp-review id="3130704"]

Asus ROG Strix Z390-I Gaming [TEST]: Bedst til små formater

På trods af dets diminutive størrelse og mangel på opgraderingsfunktioner leverer ROG Strix Z390-I Gaming fremragende ydelse og meget for pengene.

Med stabile overclocks på 5 GHz ved flere hukommelseshastigheder, herunder 3600 MHz med justering, kunne dets enlige PCI-E x16-slot tvinge de dyreste grafikkort op på hastigheder, der matchede eller oversteg de fleste Z390 ATX-kort under testen.

Det mindste Strix har en lang liste over funktioner på trods af dets lillebitte format, herunder to PCI-E 3.0 x4 M.2-slots, Intel v219-Ethernet, Intel 9560 2x2 802.11ac-Wi-Fi og en ALC1220A-audiocodec, der er understøttet af isolerede kredsløb og hovedtelefonforstærke-re.

Strix Z390-I’s rene design betyder hurtig systemsamling og konfiguration, selv om den forrige generation var mindre omfangsrig, og det er vigtigt, når man skal bygge en ITX-maskine. Sørg for at installere det bundmonterede M.2-drev på forhånd, eller find et kabinet med en åbning på det rette sted, ellers kommer du til at skille det hele ad igen.

ROG Strix Z390-I Gaming ROG Strix Z390-I Gaming

[wp-review id="3130700"]

MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon Wi-Fi [TEST]: Det bedste AMD-gamingbundkort

MSI MPG X570 er en kombination af den nyeste bundkort-teknologi. Fire dimm-slots, der kan håndtere hastigheder på op til 4400 Mhz, og to M.2 slots med PCI-W 4.0 gør X570 til et spørgsmål om at få mest muligt ud af AMD’s Ryzen 3000-cpu’er.

De to PCI-E 4.0 M.2-slots har hver dedikeret skjold og ventilator. Det er med til at forhindre potentiel thermal throttling, men det betyder også, at installation og udskiftning af dem er en mere kompliceret proces end hos konkurrenterne. MPG X570 rummer tilstrækkeligt med kompatibilitet til at få mest muligt ud af hardwaren nu og i fremtiden, forudsat at man er villig til at betale for fornøjelsen.

Det er afgjort et fremragende kort, men hvis man ikke er indstillet på at holde sig til de bedste komponenter både nu og i den nærmeste fremtid, bør man måske overveje et lidt mindre kostbart kort, der passer bedre til ens behov.

X470 Aorus Gaming 5 Wi-Fi X470 Aorus Gaming 5 Wi-Fi

[wp-review id="3130696"]

Gigabyte Z390 Aorus Ultra [TEST]: Det bedste Intel-gamingbundkort

Gigabyte er ikke så prangende som de andre bundkortproducenter i toppen, men firmaet har på det seneste modtaget megen ros.

Hvis man kombinerer det med konsekvent lavere priser, bliver Gigabytes Z390 Aorus Ultra en vinder. Vi har kunnet lide Aorus-bundkortene siden begyndelsen med Skylake i 2016, men dette er det bedste, vi har testet.
Kortet har tre M.2-slots, Intel Wi-Fi Wave2 og Ethernet, hele RGB-møllen med flere headere og ALC1220-audio.

Man skal op på toppen af produktstakken for at få det samme fra MSI og Asus, der begge leverer mere glamour, men som også tager sig særdeles godt betalt for dette privilegium. Her får man virkelig meget for pengene.

Den eneste virkelige ulempe er, at dette kort måske er en anelse for prangende og derfor ikke passer ind i mere ydmyge gamingmaskiner. Det er en lille kritik af et i øvrigt fremragende kort, men når man bruger Z390 som grundlaget for alle de andre komponenter, kan det være en ide at overveje, hvordan det hele kommer til at se ud.

Z390 Aorus Ultra Z390 Aorus Ultra

[wp-review id="3130686"]