Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Buet pc-skærm giver god mening

Nu er det ikke kun tv-skærme, der buer. Det gør også pc-skærme. Det er slet ikke dumt, viser vores test af denne model i ultrawidescreen fra Samsung. Udfordringen er snarere bredden.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mens det kan diskuteres om buede skærme giver nogen fordel i tv-sammenhæng, er sagen en noget anden, når det handler om pc-skærme. Her giver den nye form god mening. Sådan har vi det i hvert fald efter at have testet pc-monitoren Samsung S34E790C, en ultrawide-model på 34”, hvor skærmformatet er 21:9. Her sidder du så tæt på skærmen, at krumningen placerer dig mere optimalt i forhold til hele skærmbilledet, end tilfældet er med en traditionel pc-skærm. Især når skærmen er så bred.

Opløsningen på S34E790C er 3440 x 1400. Det er ikke UHD, så det stiller ikke specielt store krav til grafikkortet (men tjek alligevel, om din pc’s kort kan trække det).

Skærmen er blødt buet, og det er der brug for. Skærmen er nemlig usædvanlig bred.

Vi er glade for krumningen. Alligevel er det en ret speciel oplevelse at sidde foran Samsung. Du glemmer hurtigt, at skærmen buer og nyder bare at være tæt på begivenhederne. Til gengæld er ultrawidescreen-formatet svært at forliges med. Du skal hive musen meget langt fra side til side for at nå helt ud i kanterne, og det er svært at udnytte skærmen ordentligt. Det kræver tilvænning med så bredt et areal. Når der skal åbnes mange vinduer og jobbes på en stor skærm, foretrækker vi det mere normale 16:10- eller 16:9-format.

Ved filmkigning og i visuelle programmer som Photoshop, hvor der er mange paletter, er det dog rart at have en stor del af skærmen til det billede, som bearbejdes, og stadig have plads til paletterne i siden.

Skærmen understøtter billede i billede-funktion, så du kan have din computer og en anden afspiller (spillekonsol eller Blu-ray) tilsluttet på samme tid. På den måde kan du både arbejde seriøst på den ene halvdel af skærmen og kaste et blik på en live fodboldkamp på den anden side. Der er rigeligt med plads til både skæg og alvor.

Helt roligt billede

Billedet står skarpt og helt helt roligt. Skærmen er fin til tekst og andet mere ordinært pc-arbejde, men når du smækker et spil på eller en film op på skærmen, viser den virkelig sin eksistensberettigelse. Læg dertil masser af tilslutninger bagpå – herunder en USB 3.0-hub.

Egentlig er dette vel skærmen, man gerne vil eje, men ikke rigtig har behov for. Vi fandt, at vi konstant kun brugte to tredjedele af skærmen, og kun når der blev dømt hjemmebiograf, brugte vi hele formatet.

Alternativ 21:9-skærmSamsung er ikke alene på markedet med 21:9-skærme. Dell UltraSharp U3415W har samme format og samme opløsning som Samsung S34E790C, men den er ikke krummet. Prisen er lidt højere: 9316 kroner.

Indrømmet – trods vores indvendinger: Når skærmen er opstillet på skrivebordet, er den mildt sagt ret imponerende og fristende at købe. Kan du ikke modstå fristelsen, fås Samsung S34E790C for 7000 kroner, og det er bestemt godkendt for en monitor af denne kaliber.