Test: Brugervenlig og kvik NAS

Test: Brugervenlig og kvik NAS

Share

Synology DiskStation DS416 er en 4-bay NAS, der såvel egner sig til SMB-markedet som til hjemmebrugeren. Det er en ret kvik NAS, der er let at bruge, og som tilmed er stille i drift

Synology DiskStation DS416 følger den klassiske opskrift på en 4-bay NAS. Den sælges uden medfølgende drev, og brugeren skal selv købe fire 2,5″- eller 3,5″-drev. Vælger man harddiske svarer det med de aktuelle harddiske til en maksimal lagringskapacitet på 32 TB.

NAS’en er egnet til den mindre virksomhed eller den private bruger, der potentielt vil have adgang til at gemme store datamængder på NAS’en.
DiskStation DS416 hører ikke til blandt de billigste 4-bay NAS, den er dog også udstyret med en kraftigere processor end disse typisk har, og der er også to 1 Gbit/s ethernetporte.

Skal man pege på et punkt, hvor den står knapt så stærkt i forhold til visse andre NAS i samme prisleje, og specielt til lidt dyrere NAS, er det rambestykningen. Den har 1 GB ddr3-ram, det er i sig selv fint nok. Men det er en skam, især til prisen, at man ikke kan øge rammængden på et senere tidspunkt.

Umådelig medgørlig
Det er ret uproblematisk at komme i gang med at bruge DS416, anvender man 3,5″-drev, skal man eksempelvis overhovedet ikke have skruetrækkeren op af lommen, for drevene klikkes på plads i drevskufferne.

Se også:  Test: Professionel opbygning

Synologys NAS-operativsystem ‘DiskStation Manager’ hedder i nuværende udgave DSM 5.2. Det er, når vi taler om NAS, noget af det mest brugervenlige der findes, selvom konkurrencen også her er øget.

DSM 5.2 er ret omfattende, hvis man tager et vue over de indbyggede muligheder. Der er mange administrationsindstillinger, andre indstillinger og rigeligt med informationer at holde øje med.
Selvom netværks og it-kundskab er en fordel, så er DSM virkeligt godt opbygget, med en meget fleksibel brugergrænseflade, der letter forståelsen.

Man kan hele tiden få adgang til en kontekstuel hjælpefunktion, der er indbyggede guider til forskellige formål, og sikkerheden er også indtænkt. Eksempelvis i form af punktet ‘sikkerhedsrådgiver’, der hurtigt giver brugeren et overblik over den samlede sikkerhedstilstand.

Se også:  Test: Her følger disken med

En detalje, der er med til at gøre DS416 specielt egnet til hjemmebrug, er, at den nærmest emmer af stilhed. Når drevene ikke er i aktion, er det nærmest umuligt at høre NAS’en, så stille er den.

Hurtig og kryptisk
DiskStation DS416 er udstyret med en dual core arm-processor på 1,4 GHz, det er rigeligt til at sikre en komfortabel og glidende afvikling af trafik til og fra NAS’en. I hvert fald så længe NAS’en ikke belastes alt for meget.

Processoren har indbygget krypteringsmotor, hvilket skulle speede tingene op, hvis man overfører indhold krypteret, en proces der normalt sænker overførselshastigheden betragteligt.

Vi har anvendt CrystalDiskMark 5.0.3 til at måle hvor hurtig DiskStation DS416 er, den viser sig at være ganske kvik, med en sekventiel læsehastighed på 118,3 MB/s og en sekventiel skrivehastighed på 118,1MB/s.

Del denne