Home » Andet » Brugerkontrollen i Windows 7
Brugerkontrollen i Windows 7

Brugerkontrollen i Windows 7

Share

Når brugerkontrollen er aktiveret i Windows 7, er der en lang række af de handlinger og opgaver, som kan ændre på systemets indstillinger eller påvirke de mere centrale dele, der kræver din accept. Det forhindrer, at fremmede brugere eller programmer kan pille ved eller installere noget bag om ryggen på dig

Den første udgave af User Access Control som så dagens lys i Windows Vista, var ikke just populær blandt alle brugere. UAC’en, som den også blev kaldt, var lige lovlig nævenyttig til at poppe op og stille spørgsmål hele tiden – efter nogles smag.

Eksempelvis skulle du bekræfte TO gange, at du virkelig gerne ville slette din fil fra harddisken, eller at du skulle acceptere, at et program fra nettet kunne være en fare, når det var downloadet.

Microsoft har lyttet til kritikken, så heldigvis er Windows 7-versionen af UAC’en blevet noget mindre hysterisk – ikke flere oplevelser af ”Er du nu helt, HELT SIKKER på, at du vil gøre dette?”. Derfor er Brugerkontrollen blevet meget nemmere at leve med.

I dag kan du fra Kontrolpanel | User Account Control Settings få lov til at ændre på, hvor anmassende Brugerkontrollen skal være med sine popups.

UAC, det går ikke!

Hvis du har slået din User Access Control fra, så er alle brugere på maskinen stort set lige stillet. Det vil sige, de kan alle installere, hvad katten de end har lyst til, så snart de er logget på maskinen.

Med Windows XP og NT havde de fleste brugere endnu ikke fundet ud af fidusen ved at have separate brugerkonti. Her kunne du oftest bare tænde for computeren uden at skulle logge på og gå i gang med at bruge den. Computeren var med andre ord totalt åben for hvem som helst, der kom forbi.

De dårlige vaner gjorde desværre, at mange programmer skulle have administrative rettigheder for at kunne køre på computeren. Det gav bøvl, da Vista blev lanceret.

Se også:  Guide: Få det fulde udbytte af OneDrive

Disse programmer har Microsoft fået opdraget lidt på de sidste par år, så faktisk ingen nye programmer i dag kræver særlige beføjelser for bare at virke.

Problemet var, at restriktionerne på den begrænsede bruger var så mange, at selv om det ville højne sikkerheden gevaldigt at bruge en begrænset konto i dagligdagen og så kun bruge den administrative konto, når der skulle installeres nye programmer etc., så var det så bøvlet en løsning, at det var meget få XP-brugere – om nogen – der gjorde dette i praksis.

Brugerkontokontrol

Med Windows Vista greb Microsoft det an på en helt anden måde, som de bygger videre på i Windows 7. Her har du stadig to typer brugerkonti. Den uden administrative rettigheder hedder en ”standardkonto”, og den med hedder naturligvis ”administrator”.

Men i forhold til den begrænsede brugerkonto i Windows XP har standardkontoen i Windows 7 langt flere rettigheder, der gør det muligt at afvikle programmer med midlertidige administrative rettigheder, ligesom en række af de mere uskadelige kommandoer der tidligere krævede administrative rettigheder, nu kan udføres af brugere med en standardkonto.

[pt id=’2004507′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”I Windows 7 kan du justere hvor emsig Brugerkontrollen skal være”‘]

I Windows 7 kan du justere, hvor emsig Brugerkontrollen skal være

Men så snart der skal udføres handlinger, der kan påvirke sikkerheden og stabiliteten af operativsystemet, så åbnes Brugerkontrol-dialogboksen (UAC), hvor brugeren bliver bedt om at angive et brugernavn og en adgangskode til en konto, der har administrative rettigheder på computeren. Uden disse kan en bruger med standardrettigheder ikke installere f.eks. programmer, ActiveX-komponenter eller opdateringer til operativsystemet.

Selv når det er en bruger med administrative rettigheder, der logger på computeren, skal brugeren først godkende denne type handlinger. Ikke med angivelse af adgangskode, men blot ved at klikke på Fortsæt-knappen i Brugerkontrol-dialogboksen.

Dette sikrer, at der ikke er nogen eller noget, der kan installere noget som helst på computeren eller ændre på de kritiske indstillinger, uden at du bliver gjort opmærksom på det.

Se også:  Farvel til Windows 7: Nu er det slut med opdateringer

Secure Desktop Mode

Bemærk i øvrigt, at så snart Brugerkontrol-dialogboksen åbnes, skiftes der til Secure Desktop Mode. Her er hele skrivebordet masket af, og det er kun muligt at klikke på knapperne i Brugerkontrol-dialogboksen eller angive brugernavn og adgangskoden i den.

Det gøres for at forhindre, at en eventuel ulovlig indtrænger på computeren kan åbne en dialogboks, der ligner Brugerkontrol-dialogboksen og på den måde narre dig til at tro, at det er et uskadeligt program, du skal installere.

Den anvendes også for at sikre, at du opdager Brugerkontrol-dialogboksen, og at den ikke forputter sig blandt de andre vinduer, du har åbnet på computeren.
Secure Desktop anvendes også, når du logger på computeren, skifter bruger eller trykker Ctrl+Alt+Del.

Her er baggrunden dog ikke sort, men den turkis sydhavsbaggrund, der er standarden i Windows 7.

Hvilke funktioner kræver godkendelse

Du skal godkende alle former for installation af programmer, komponenter, plugins og lignende. Desuden skal du godkende ændringer af de mere kritiske komponenter i operativsystemet.

I listen andet steds i artiklen kan du se, hvilke funktioner, der vækker Brugerkontrol-dialogboksen til live. Generelt kan du dog kende funktionerne på, at der er sat et lille Windows-skjold til venstre på knappen på de funktioner, der kræver godkendelse af brugerkontrollen.

[pt id=’2004508′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Brugerkontrol-dialogboksen for administratorer – her på engelsk. Klik på Tillad-knappen for at acceptere den systemhandling dialogboksen advarer om.”‘]

Brugerkontrol-dialogboksen for administratorer – her på engelsk. Klik på Tillad-knappen for at acceptere den systemhandling, dialogboksen advarer om.

Slå brugerkontrollen fra

Skulle du af den ene eller den anden grund – nok mest hvis computeren ikke har forbindelse til internettet – ønske at slå brugerkontrollen fra, så kan det gøres via Systemkonfigurationsprogrammet MSCONFIG.

[pt id=’2004506′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Du kan genkende funktioner der kræver godkendelse af Brugerkontrol-funktionen på Windows-skjoldet til venstre på knappen.”‘]

Du kan genkende funktioner, der kræver godkendelse af Brugerkontrol-funktionen, på Windows-skjoldet til venstre på knappen.

Men da vi ikke anbefaler, at du gør det, nøjes vi med dette hint. Samtidig skal du vide, at så snart brugerkontrollen er slået fra, vil du hele tiden få en sikkerhedsadvarsel fra Løsningscenter og et rødt skjoldikon i informationsområdet på proceslinjen.

[pt id=’2004509′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”En standardbruger bliver afkrævet brugernavn og adgangskode for en konto med administratorrettigheder hvis de forsøger at installere eller ændre på systemindstillinger.”‘]

En standardbruger bliver afkrævet brugernavn og adgangskode for en konto med administratorrettigheder, hvis de forsøger at installere eller ændre på systemindstillinger.


TAGS
brugerkontrol
Guide
Tips og trick
Windows 7
windows XP

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S