Home » Foto » Guide: Brug Photoshop-plugins med GIMP
Guide: Brug Photoshop-plugins med GIMP

Guide: Brug Photoshop-plugins med GIMP

Share

Adobe Photoshop er standardprogrammet. Det er ekstremt stærkt, og man kan udvide det med tredjeparts-plugins, som føjer endnu flere funktioner til et i forvejen imponerende program.

Det er dog ikke billigt. Et årsabonnement koster et par tusind kroner. Det kan være rimeligt for professionelle, men det er nok i overkanten for hobbyfolket.

Det er her, GNU Image Manipulation Program (GIMP) kommer ind i billedet. Denne open source-fotoeditor har eksisteret siden 1995, og den er i årenes løb vokset til at blive det nærmeste gratis alternativ til Adobes professionelle software. Den omfatter manuelle og automatiske værktøjer til justering af farve, mætning og kontrast; smarte filtre og effekter; fuldt tilpasningsdygtige pensler og tekstværktøjer – og der er endda support til plugins.

Der findes masser af extensions, som er lavet specifikt til GIMP, men med lidt justering kan du også bruge forrygende Photoshop-plugins. Før vi går i gang, skal vi nævne, at denne teknik fungerer for plugins i formaterne 8BF, 8BA, 8BI og 8LY, men ikke for Photoshop Actions (ATN files). Det skyldes, at Actions egentlig er makroer, der udfører en række handlinger automatisk ved hjælp af Photoshops egne værktøjer, hvorimod plugins snarere er som små, selvstændige programmer.

Se også:  Nem og billig billedredigering fra Adobe
1 Forbered GIMP på at modtage plugins

Først skal du downloade og installere GIMP fra www.gimp.org; den kan fås som enten et direkte download eller som en torrent, og der er versioner til alle operativsystemer. Når du har gjort det, installerer du GIMP Photoshop Plugin (PSPI) fra grafiksoftware-udvikleren Akvis og udpakker zip-arkivets indhold til C:\Program Files\GIMP 2\lib\gimp\2.0\plug-ins (forudsat at du har brugt den anbefalede installationssti til GIMP). Du skal kun bruge exe.filen, ikke “PSPI”-mappen.

>> Du vil se, at der allerede er masser af plugins i denne mappe [Billede A]. Det er værktøjer, som er fundet nyttige og stabile nok til, at de må forudinstalleres. Hvis du vil tjekke, om den nye plugin er blevet installeret korrekt, åbner du GIMP og kikker “Filters”. Nu får du en menutekst forneden ved navn “Photoshop Plug-in Settings.” Når du er tilfreds, lukker du GIMP.

photoshop1

Billede A

2 Find en egnet plugin

Nu skal du finde en Photoshop-plugin, som du kan eksperimentere med. The Plugin Site er et godt sted med gratis eksempler. Du bør kunne bruge de fleste plugins med PSPI, men af og til kan du komme ud for en, der får din fotoeditor til at gå ned. Hvis du vil bruge en professionel plugin, skal du sikre dig, at du eksperimenterer med en gratis prøveversion, før du beslutter dig for at købe. Installer én ny Photoshop-plugin ad gangen, således at du nemt kan finde ud af, hvad det er for en, der gør programmet ustabilt.

Se også:  Fire fede og gratis programmer udvalgt af AODs redaktion

TAGS
GIMP
photoshop
plugins
software

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S