Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Brug de ultimative lokaliseringsværktøjer

Sådan holder du socialt styr på venner og slægtninge.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De fleste moderne telefoner (om ikke alle) leverer gps-understøttelse, og det samme gælder nogle tablets. Alle disse enheder understøtter som minimum WiFi. Vores enheder ved med andre ord, hvor de befinder sig.

Derfor kan vi bruge tablets til satellitnavigering i bilen, og vi kan bruge telefoner som personlige lokaliseringsenheder, når vi er ude at gå eller dyrker geocaching. Hvis man kombinerer denne funktionalitet med gode kort, kan man næppe forestille sig nogensinde at fare vild igen, og man vil aldrig mangle interessante beskæftigelser, når man besøger et nyt sted.

Anvendelsesområderne for applikationer, der bygger på ens placering, er enorme, og vi er kun lige begyndt at se nogle fascinerende apps, der udnytter den slags information. Sikkerhed er et oplagt emne, for nu kan en tabt (eller stjålet) telefon pludselig finde sig selv på det globale kort. Where’s My Droid (www.wheresmydroid.com) er et fint eksempel på sådan et koncept. Hvis man er tæt nok på telefonen til at kunne høre den, skruer den op for lydstyrken og tænder en alarm, således at man hurtigere kan finde den.

Hvis man er længere væk, kan man bruge Google Maps på pc’en til at finde ud af, hvor den er. Det virker kun, hvis telefonen stadig har tilstrækkelig batterikapacitet til at kunne virke, men der vil altid være begrænsninger, når det drejer sig om at bruge telefoner uden en oplader.

Social deling

Et område, der i øjeblikket er underbelyst, er den måde, hvorpå vi bruger vores mobile enheders lokaliseringsfunktioner til at interagere med hinanden. Vi tweeter og opdaterer blogs og Facebook-statusser ustandselig, men kun få af os bruger lokaliseringsinformation til at sige, hvor vi spiste det herlige måltid, fik det dejlige glas vin eller så den fantastiske udstilling. Men vinden vender, og behovet for lokaliseringsbevidste sociale medier er dukket op i form af specifikke apps, der vil binde alting sammen, og addons, der skruer sig på tjenester som Twitter, Facebook og Google+.

Læs også:Brug mobilen som gps på storbyferien

Google er også med på vognen i form af Latitude, en lokaliseringsbevidst tilføjelse til Google Maps. Hvis blot ens venner og slægtninge har delt informationen med en, kan man se nøjagtig, hvor de er, hvad de laver, og hvem de er sammen med. Man kan bruge Latitude til at arrangere sammenkomster på restauranter, barer, i parker eller alle mulige andre steder udendørs. Når man når frem til mødestedet, kan man bruge Latitudes Check In-funktion til at lade alle andre vide, at man er nået frem – glimrende, hvis man er kommet tidligt og vil fortælle de andre, at de skal rubbe sig.

Check-in

Denne form for lokaliseringssporing har imidlertid en iboende hage, og den hænger sammen med, at gps-signalet ryger, så snart man går ind i en bygning. Man skal have en uhindret sigtelinje til satelitterne, og i tætbebyggede områder falder nøjagtigheden markant. Man kan søge gennem en liste over forretningsforbindelser, når man kommer frem til et sted, og man kan vælge at gøre det de første par gange, man bruger en lokaliseringstjeneste som Latitude, men man bliver hurtigt træt af at indstille sin placering manuelt. Desuden er det for eksempel i store indkøbscentre anstrengende blot at finde virksomhedens navn på baggrund af en tåget placering.

Latitudes løsning består i at oprette lister over steder, man hyppigt besøger. Hver gang man bruger Check In-funktionen, bliver det pågældende sted føjet til en liste over steder, som man kunne tænke sig at opsøge igen. Hvis man senere vender tilbage til området, kan man konfigurere Latitude til automatisk at foretage en check-in. Vi er vanemennesker, og hvis man kommer til det samme område, går man sandsynligvis ind på den samme cafe. Husk at bruge denne funktion med forbehold – der er ingen grund til hver dag at meddele alverden, at du går på arbejde.

Automatiseret lokaliseringssporing er glimrende, når man skal møde folk, navnlig hvis man er i et område eller en by, som man ikke kender ret godt, og som det er svært at navigere i på traditionel vis. Hvis der er en kaffebar på en gade, får du næppe problemer med at støde ind i dine venner, men hvis det er en travl bymidte, kan man nemt fare vild uden sådan noget som Latitude.

Privatlivets fred

Vi håber, at der gælder nogle indlysende sikkerhedsforanstaltninger, når det gælder om at give din placering videre til alle og enhver, og du skal bruge din sunde fornuft, når du beslutter dig for, hvem du vil dele den slags oplysninger med. Vi anbefaler, at man begrænser sig til familie og nære venner, som man kan stole på.

Sikkerheds- og privatlivshensyn tager til, efterhånden som teknologien bliver integreret i vores liv. Et af de områder, der har udløst overskrifter i den seneste tid, drejer sig om at registrere vores bevægelser.

Læs også:Hent kort til Google Maps

Latitude omfatter en funktion, der hedder Location History, og som gør det muligt for dig (og kun dig, lover man) at se, hvor du tilbringer din tid. Det tager nogle dage at vænne sig til denne funktion, før man kan få noget fornuftigt ud af dens rapporter. Men erkendelsen af, at man tilbringer mere tid på kontoret, end man gør sammen med sine nærmes-te, er altid en øjenåbner. Man får det præsenteret som en masse sjov statistik, man kan blade rundt i, men konsekvensen er, at hvis du kan se det, kan andre også, hvis du har valgt at dele alting via apps.

Man kan argumentere for, at kun den paranoide bør blive bekymret over, at den slags oplysninger kan ses af andre, men på den anden side: Hvad vinder du ved, at alle og enhver kender dine daglige rutiner?

Hvornår man tager på arbejde om morgenen, hvor længe man sidder på cafeen ved frokosttid, hvor længe ens hus står tomt i dagens løb – den slags oplysninger rundsender man ikke i traditionel social kommunikation, og det samme burde gælde, når man bruger værktøjer som Latitude. Det er interessant som et enkelt indblik i dit liv, men begræns det hellere derudover.

Kom i gang med at dele, hvor du befinder dig, med venner og familie

1. Log på hvor som helst
Google Latitude er en af de standard-apps, der følger med enhver Android-telefon og -tablet. Den er i samme pakke som Google Maps, og du finder den i enhedens apps-mappe. Du kan også bruge Google Latitude fra din desktop – log blot på din Google-konto ved at pege din browser mod www.google.com/latitude. Din placering kan dog godt være lidt unøjagtig.

2. Kom i gang
Når du kører Google Latitude på din enhed for første gang, får du en liste over kontakter, som du kan dele din lokalitet med – det vil sige alle på din venneliste, der har en Google-konto.

Find nogle, du vil dele din lokalitet med. Du kan enten trykke på den første knap ved siden af navnet eller bruge

  • -knappen. Du kan fjerne en person fra listen ved hjælp af den røde [x]-knap.



3. Find dig selv
Du bør først sikre dig, at din placering er korrekt opfattet. Hvis du bruger en telefon, skal du ramme Latitude-ikonet i skærmens øverste venstre hjørne og vælge ’Kort’ på listen.

Nu ser du din Google-avatar oven på Googles standardkort. Den blå ring, der omgiver din placering, er lokalitetens fejlmargen, der kan være ret stor ved WiFi-positionering.

4. Aktivt medlem
Ram-ikonet for din Google-konto, og vælg så den knap, der kommer frem over det. Det giver en liste over handlinger, som du kan foretage fra din aktuelle lokation.

Vælg ’Check in’ for at definere din specifikke placering som en butik, restaurant eller en anden institution i området – du får en liste over valgmuligheder. Det er især en nyttig funktion, hvis du har tænkt dig at mødes med venner og slægtninge.

5. Historien gentager sig
Den næste mulighed på denne liste give dig en chance for at se din lokalitetshistorie. Hvis det er første gang, du har valgt denne funktion, bliver du spurgt, om du vil slå funktionen til.

Det er ikke noget, andre kan se – det er kun til oplysning for dig – men hvis du slår den til, kan du få nogle interessante statistikker om, hvordan du bruger din tid.

6. Del oplysninger
Den sidste nyttige funktion i Latitude gør det muligt at sende din lokalitet til andre via bluetooth, gmail eller Facebook. Det er praktisk, hvis du skal møde nogle mennesker, der ikke er på Latitude.

Bluetooth-funktionen virker lidt sær i denne sammenhæng, men de andre to giver bestemt mening. Den e-mail eller post, der kommer ud af det, rummer et link til Google Maps og din placering.

Brug din enhed til at finde steder

1. Paranoid Android

Da du første gang indstillede din telefon eller tablet, blev du spurgt, om du vil slå lokaliseringstjenester til eller ej.

Afhængig af din bekymring for privatlivets fred på det tidspunkt kan du have sagt, at du ikke ønsker, at apps ved, hvor du er. I så fald virker de værktøjer, vi her taler om, ikke. De kan ikke finde dig.

2. Vælg selv
Hvis du prøver at installere en applikation, der kræver adgang til Androids Lokalitetsfunktion, modtager du en advarsel om, at denne funktionalitet ikke er tilgængelig.

Det er ganske enkelt at aktivere lokaliseringsunderstøttelse til Android-enheder. Husk blot at passe på, hvilke apps du herefter installerer – hvis du slår lokaliseringstjenester til for at bruge en app, vil du opdage, at andre også bruger dem.

3. Total opmærksomhed
Gå til enhedens systemindstillinger, og find ’Lokalitet’. Her får du en liste med indstillinger, der definerer lokaliseringstjenesternes kilde, og som fortæller, hvordan disse tjenester kan bruges.

Den øverste valgmulighed ’Brug trådløse netværk’ er vigtig, når du arbejder indendørs, mens gps-satellitter er afgørende, når du er ude i det fri. Slå dem begge til.

Fordelene ved lokaliseringsbevidste apps er talrige, især når det gælder om at holde rede på ens nærmestes færden. Bevidstheden om, at ens børn leger i parken, eller at ens partner sidder fast i en enorm trafikprop på motorvejen, kan give megen sjælefred.

Det betyder, at man ikke ustandselig skal hakke på andre for at finde ud af, hvor de er. Dog er de sociale forgreninger ved et hakkefrit samfund endnu ikke blevet undersøgt. Det er også meget nemmere at mødes med venner og slægtninge med lokaliseringsbevidste apps.

Der er dog en potentiel ulempe ved, at alle disse data bliver tilgængelige, især når man meddeler alverden, hvor man er, og nok så vigtigt: hvor man ikke er. Man ville ikke indrykke en annonce i lokalavisen for at meddele, hvornår man rejser på ferie – det ville være dumt.

Alligevel skriver masser af mennesker gladeligt på Facebook eller Twitter, hvornår de er i et andet land. Og da det underligt nok er et mål i sig selv at få så megen opmærksomhed som muligt, nøjes folk ikke med at lade de nærmeste venner vide det. Når man hertil føjer muligheden for dagligt at meddele, hvornår man ikke er hjemme, er det indlysende, at ens færden ikke bør være synlig for alle og enhver.

Blogging var nok begyndelsen, men det store nummer nu drejer sig om at lokalisere vores tanker

A. Go

Mange steder på internettet er der et stort ønske om at kombinere lokaliseringsbevidste enheder med blogging for at opnå den næste bølge inden for sociale medier.

Vil du tale om den pizza, du lige har spist? Vil du optage en video af dig selv, der spiser den? Så er Go lige noget for dig. Den er smukt udført og afbalancerer sin egen stil med en fornuftig grad af funktionalitet.

B. Found
Found minder meget om Latitude, men med større fokus på det at møde mennesker og dele seje steder, hvor man kan hygge sig. Den har Twitter- og Facebook-understøttelse, og grænsefladen er en ren, ukompliceret affære, der gør det muligt at blade hurtigt og nemt mellem visningerne.

Den forudsætter dog, at dine venner bruger den samme app. Medmindre din omgangskreds i forvejen bruger den, er det svært at anbefale den.

C. Spotvite
Spot gør det muligt at oprette begivenheder på bestemte lokaliteter og derefter invitere andre med. Det er ikke nødvendigvis mennesker, man kender, men folk, der er interesserede i de samme ting.

Det er en glimrende app, hvis man er nyankommen i byen eller aktivt prøver at møde nye mennesker. Brugerfladen er godt lavet, og det er en fin ide, der fortjener at klare sig godt.

D. Localmind
Localmind bygger på en god ide. Den gør det muligt at spørge folk på en bestemt lokation, hvad der sker der i øjeblikket. Hvis man for eksempel spekulerer på, om det er umagen værd at gå på en natklub, og vil vide, hvor lange køerne er, kan man spørge en i køen.

Man kan også spørge, om en bar er velbesøgt eller ej. Den er ikke bedre end dens brugerbases størrelse, men det er en god ide.


[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]