Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Browserkrigen buldrer

Kampen om internetbrugerne har aldrig været mere intens. De store udviklere har alle nye browsere på markedet, som skal lokke kunder til med bedre ydelse, flere funktioner og lækrere design. Men hvem står med det stærkeste kort, og er der overhovedet grund til at vælge den ene frem for den anden?.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi har ventet i mere end halvandet år, og så i løbet af en uge var de der pludselig begge to. Mozilla fik endelig langt om længe knoklet sig færdig med Firefox 4, som har været en tung sag at skubbe til søs, mens Microsoft fik lagt sidste hånd på Internet Explorer 9, som heller ikke ligefrem har været den nemmeste at få ud over rampen.

Midt imellem de to smed Google den tiende version af Chrome-browseren i bassinet. Ikke at en ny Chrome er noget, der efterhånden kan skabe den helt store røre, da fænomenet forekommer hver sjette uge, men pludselig var feltet af førende browsere fuldt opdateret, veltrimmet og klar til kamp, og man stod for første gang i rigtig lang tid med tre friske og tidssvarende browsere at vælge imellem.

Men hvad betyder det så? Er magtbalancen rykket, eller har vi bare tre browsere, der ligner hinanden til forveksling?

Den gamle kæmpe rejser sig

Kigger man på Internet Explorer 9, kunne man fristes til at sige ja til sidstnævnte. Microsoft har lagt al stolthed på hylden og hugget med arme og ben fra sine konkurrenter.

Ved første blik minder den således ikke så lidt om en bastard af Chrome og Firefox. Det ultra-minimalistiske design, som kun giver plads til de helt basale funktioner i toppen og gemmer de andre bag en værktøjsknap er nærmest tyvstjålet fra Chrome.

Samtidig har den nye download-manager hentet tydelig inspiration hos Firefox. Heldigvis er der her tale om forbedring frem for hovedløs kopi, da Microsoft har tilføjet et par smarte funktioner som indbygget virus-scanner og mulighed for at pause downloads.

Selvom gamle Internet Explorer således stadig må knokle ekstra hårdt for at følge med de unge rivaler, er det tydeligt, at Microsoft er ved at være i kampklar form igen.

Med evnen til at klistre faneblade til proceslinjen som små programmer, større mulighed for at udvide med add-ons og en hastighed, der på visse punkter slår de andre af banen, er Internet Explorer i hvert fald langt om længe en værdig kandidat på Windows-platformen – men udelukkende for Windows 7- og Vista-brugerne.

Ildræv med fornyet gnist

For få år tilbage var Firefox den hotte unge stjerne på browser-scenen, som tog verden med storm og stjal rampelyset fra den ellers altdominerende Internet Explorer.

På det seneste har Firefox mest af alt mindet om en falleret ”has-been”, der er groet fast i de gamle rutiner og kun holder fast på stampublikummet i kraft af de velkendte og efterhånden godt slidte tricks. Ikke meget nyt er sket de seneste par år, mens ydelsen blot er blegnet i forhold til konkurrenterne Chrome og Opera.

Ligesom Internet Explorer har den imidlertid nu lagt de dårlige vaner af sig, strammet op og lært nogle nye tricks. Seneste målinger viser, at Firefox 4 slår konkurrenter på en række afgørende områder og således samlet set står som den hurtigste browser.

Alt imens er der tilføjet funktioner som ’Fanebladsgrupper’ og ’Programfaneblade’, som giver dig ny mulighed for at organisere tabs og indrette browseren efter dine behov. Muligheden for at synkronisere indstillinger mellem flere apparater samt omfattende understøttelse af html5 og css3 er også med til at gøre Firefox 4 næsten lige så uimodståelig, som første gang den stjal vores hjerter.

Google pudser stålet

Der er ingen nævneværdige nyheder i den nye Chrome 10. Netop dette understreger dog blot Googles overlegenhed. Mens konkurrenterne det eneste halvandet år har knoklet for at presse hastigheden i vejret og tilføje nye funktioner, har Chrome ligget solidt i front på hastighed, design og brugervenlighed og har således kunnet tage den med ro og se til, mens de andre kom op i gear. Chrome har i høj grad sat standarden for, hvordan de nye browsere ser ud og stadig er blandt de stærkeste.

Men der er ingen tvivl om, at den nu igen har værdige konkurrenter, som den er nødt til at forholde sig til. Hvis man kender Google ret, skal den dog nok have et par kort i baglommen, der hurtigt kan vende spillet til dens fordel igen.

Som et af de næste tiltag bliver det eksempelvis muligt at give browseren kommandoer via tale, så du eksempelvis kan søge på et ord blot ved at sige det. Denne funktion er klar i Chrome 11, som er ude om ganske kort tid.