Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Brokkassen: Analoge lyksaligheder

Nu er det omsider slut med at se analogt tv fra YouSee, og det har fået nogle grædekoner til tasterne. Til gengæld kan audio-analogister glæde sig over fortsat vækst i vinylpladesalget.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

 ”Danskerne elsker reformer – men hader forandringer.” Dette citat, som er et af mine yndlings, tilskrives den socialdemokratiske politiker og minister K.K. Steincke, der i 1933 lagde navn til Danmarks første socialreform og blev velfærdsstatens fader.

Når dette læses, har det TDC-ejede kabelselskab YouSee gennemført hele digitaliseringen af samtlige sine tv-signaler og slukket for de sidste analoge kanaler, så der er blevet plads til flere tv-programmer samt mere bredbånd og andet godt. Alle abonnenter kan nu få adgang til flere kanaler, bedre billeder, mulighed for ordentlig lyd, valgfri undertekster osv. Ikke så lidt af en reform, men altså også en forandring.

YouSee må siges at have været heldige ved at ramme et tidspunkt, hvor politikerne har været optaget af vigtigere ting end muligheden for score et par stemmer på en gang TDC-bashing. Enkelte medier har dog haft travlt med teknologiske nekrologer.

Ifølge Berlingske er et antikt fjernsyn som det viste BeoVision 3000 med jalousi foran 26” billedrøret, der blev lanceret i 1967, et offer for den digitale revolution. Ifølge Berlingske er et antikt fjernsyn som det viste BeoVision 3000 med jalousi foran 26” billedrøret, der blev lanceret i 1967, et offer for den digitale revolution.


En kulturs død
I Berlingske nytårsdag har Christian Brøndum forfattet et epitaf over det analoge tv-apparat med overskriften ”Om en måned slås en kultur halvt ihjel”, og gravskriften fortsætter: ”Kældre og genbrugspladser skal igen fyldes med smukke og langt fra udtjente tv-apparater, der bliver ofre for den digitale revolution.” Som et eksempel på sådan et udødeligt tv vises et BeoVision 3000 med jalousilukke fra ca.1970.

I samme avis fortæller en læser, Joakim Dalby, at han ”ikke vil få lov at nyde de flotte bløde billeder”, når YouSee lukker for de sidste analoge kanaler til over 100.000 fjernsynsseere.
Christian Brøndum har da ret i, at der ikke er meget møbel over en moderne fladskærm, men han kan da trøste sig med, at en handymand ret nemt vil kunne pille indmaden ud af det gamle BeoVision og erstatte den med noget tidssvarende.

Når Joakim Dalby bliver tvunget til at pensionere sin gamle slæde, der heller ikke kan klare nymodens rulletekster, får han en brat opvågning, som kan sammenlignes med at gennemgå en længe udskudt operation for grå stær. Der kommer meget mere lys på skærmen, og billedet bliver så skarpt, at han vil kunne se mange flere detaljer. Især hvis han får en passende stor skærm eller rykker nærmere til husalteret, end han er vant til. Ulempen ved at miste de ”flotte bløde billeder” er selvfølgelig, at selv en evigt ung superdiva som Ghita Nørby anno 2016 ikke længere ser ud, som hun gjorde i 1960 i ”Baronessen fra benzintanken”.

Politisk korrekt vinyl
Mens alt, hvad der har med billeder at gøre, er blevet digitalt, er det gået anderledes med lyd.

Efter at det længe så ud, som om lp-pladen var blevet udraderet af cd’en, kan man nu næsten ikke åbne en avis eller et magasin uden at blive præsenteret for fantastiske historier om den vidunderlige varme klang og uovertrufne realisme i musik fra analoge skiver. Derfor er det nærmest kætteri, hvis man tillader sig at mene, at digital lyd har potentiale til at toppe alt analogt.

Men hvor godt går det egentlig med vinyl? Står folk i alle aldre i kø for at (gen)investere i pladespillere og lp’er? Det er korrekt, at interessen er voksende, men det er stadig en niche, vi taler om. De seneste globale tal fra IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), som repræsenterer omkring 1300 musikselskaber i 61 lande, er fra 2014, og de fastslår, at vinylsalget voksede med 54 % i værdi, men det udgjorde dog kun 2 % af den totale omsætning på ca. 15 mia. dollar i musikbranchen.

Der er således ikke umiddelbart nogen udsigt til, at lp’en overhaler eller udkonkurrerer cd’en, men de optiske discs er udfordret af streaming. I 2014 var forholdet mellem fysiske medier og digitale kanaler fifty-fifty, og der er næppe nogen tvivl om, at forholdet er skredet yderligere i de digitale kanalers favør, når IFPI fremlægger sine 2015-tal. 

Sony var med til at opfinde både cd’en og senere optiske disc-formater, men lancerer nu en vinylpladespiller, der kan omdanne de analoge bugtninger i en pladerille til digitale nuller og ettaller. Sony var med til at opfinde både cd’en og senere optiske disc-formater, men lancerer nu en vinylpladespiller, der kan omdanne de analoge bugtninger i en pladerille til digitale nuller og ettaller.

 

Dine oplevelser
Hvordan har du det med gammel teknologi? Synes du, det er fair, at YouSee laver et analogt sluk og tvinger deres abonnenter til at købe nyt grej. Og hvad med analog lyd? Sparer du op til en pladespiller og gennemstøver du kældre og loppemarkeder for vinylskiver? Så send dit bidrag eller tip – gerne med link – til redaktion@altomdata.dk