Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Brian Kato Restoration

Det siger, hvad det gør, og gør det.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Restoration er et hurtigt og simpelt gendannelsesværktøj. Muligheder? Valg? Glem det. Det leverer blot et enkelt skærmbillede, og der er ikke meget. Vælg en disk. Skriv et filnavn, hvis du søger noget specifikt. Beslut, om du vil beskæftige dig med filer med en størrelse på nul. Tryk på knappen ’Search deleted files’ for at scanne drevet. Færdig.

Under testen fandt Restoration lige så mange filer som konkurrenterne og tilbød et par fordele. Det fylder for eksempel kun 499kB, og det kræver ingen installation. Det er praktisk, hvis man kun har et drev og ikke vil risikere at overskrive de data, som man prøver at gendanne. Det er også meget nemmere at bruge end Linux-alternativerne, og det er gratis.

Ulemperne knytter sig til brugerfladen. Der er ingen visning af, hvor beskadigede filerne kan være, ingen mulighed for at blade i mappen med gendannede filer, og søgning er en langsom proces.

Det mest frustrerende er dog, at man ikke kan gendanne flere filer samtidig. Listen tillader ikke gruppemarkering eller en gendannelse af alt, hvad der er fundet. Den skrabede tilgang betyder også, at man kan glemme alt om at gendanne fra enheder som kameraer.

Selv usb-nøgle-support bliver verfet af i readme-filen med ordene »en bruger har meddelt, at det virker korrekt«. Endelig er der en makulatorfunktion. Den kommer du næppe til at bruge, for den zapper alle de filer, den finder, uden nogen form for sortering.

Af et hurtigt og simpelt gendannelsesværktøj at være virker det udmærket. Der er dog ingen synderlig grund til at vælge det frem for de stærkere programmer, medmindre man søger et værktøj, der skal ligge på en usb-nøgle.