Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Bragi The Dash Pro: Fyld ørerne med smarte funktioner

The Dash Pro giver dig stemme-styrede assistenter, intelligent oversættelse, avanceret aktivitets-tracking, en komplet musik-afspiller samt et væld af andre funktioner direkte i øregangen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ikke nok med at høretelefonerne nu er blevet helt trådløse, de får også flere og flere funktioner. Her er firmaet Bragi helt forrest i feltet. The Dash Pro byder nemlig på et overflødighedshorn af smarte features og intelligent teknologi.

En mini-computer i øret

Det er næsten synd at kalde The Dash Pro høretelefoner. Faktisk er der mere tale om en lille computer eller en ”smart-enhed” på linje med wearables og smartwatches. Bragi vælger da også selv at kalde Dash Pro en ”hearable”.

Foruden at spille musik giver headsettet adgang til personlige assistenter i form af Google Now, Siri og Amazon Alexa. Således kan du spørge om vejrudsigten, få en melding på trafikken på din rute til jobbet eller bede assistenten om at sætte noget musik på i en bestemt genre.

Hvor mange situationer, du kommer til at stå i, hvor du vil finde det passende at tale højlydt ud i luften fremfor at tage din smartphone frem og finde informationerne, er så spørgsmålet. Men det fungerer udmærket og især Alexa er god til at tyde, hvad der bliver sagt.

Via appen iTranslate er Dash Pro også i stand til at oversætte mellem 40 forskellige sprog, i stil med eksempelvis Googles Pixel Buds, der dog ikke er ude i Danmark endnu. Bragi-brugere får en måneds gratis prøveperiode, men ellers er det en funktion, der koster.

Måler din aktivitet

Bruger du headsettet, når du træner, kan du sætte det til at måle din aktivitet. Dash Pro finder selv ud af, om du løber, cykler eller svømmer, og det måler også din puls, mens du træner, og udregner kalorieforbrug, fart, distance m.m. De opsamlede data kan sendes videre til Google Fit eller Apples Sundheds-app.

Headsettet sidder godt i ørerne, direkte ud af boksen, men der følger også adaptere i form af silicone-dutter og gummihætter. Dash Pro er desuden vandtæt, så det ikke tager skade, hvis du svømmer eller løber i regnvejr.

Flere typer kontrol

Betjeningen af headsettet kan ske via touch. Giv dem et prik eller stryg fingeren over den blanke yderside, for at betjene et udvalg af funktioner. Det kræver lidt tilvænning, men fungerer fint.

En anden mulighed er at give kommandoer via bevægelser med dit hoved. Nik for at besvare opkald eller afspil musik, ryst på hovedet for at lægge på eller slukke musikken. En ”4D-menu” gør det endda muligt at navigere i headsettets funktioner ved at dreje hovedet til siderne samt op og ned. Det fungerer, men spørgsmålet er igen, hvornår du befinder dig i en situation, hvor du vil synes, det er den bedste måde at betjene dit headset på.

Som om disse to muligheder ikke var mere end rigeligt, så har headsettet også en form for bone conduction-teknologi, der gør, at du kan give kommandoer ved at røre dine kinder. Aktiver eksempelvis Alexa ved at tappe to gange på din højre kind eller lås betjeningen ved at sætte en finger på begge kinder. Det virker, men pålideligheden er ikke imponerende. Vi nåede at slå vores kinder røde, før det lykkedes at få headsettet til at reagere.

Lydkvaliteten halter

At spille musik er den simpleste af de små øredutters funktioner. Og det er da heller ikke det, den klarer bedst. Lyden er tålelig, men kvaliteten er langt fra fremragende. Den er klar og detaljerig, men mangler bund og tendere til det skærende. Det er således ikke The Dash Pro, du skal gå efter, hvis lyden er topprioritet. Der findes truly wireless in-ears på markedet, som klarer sig langt bedre her.

Et plus er dog, at der er indbygget musikafspiller med 4 GB lagerplads til rådighed. Slut headsettet til din pc og læg lydfiler over, så kan du lytte til musik uden, at Dash Pro er forbundet til mobilen.

Lytter du, mens du går i trafikken, kan du slå transparency mode til. Den åbner op for omgivelsernes lyde, så du bedre kan orientere dig. Det kan dog medføre en del vindsusen, men noget af denne kan fjernes med Wind Shield-funktionen.

Batterilevetiden er helt okay. Den varierer lidt, afhængig af hvor mange features du har slået til, men fire-fem timers musiklytning klarer headsettet snildt. Og der er strøm til fem ekstra opladninger i den medfølgende æske.

Et teknologisk vidunder

The Dash Pro er lidt af en teknologisk bedrift, og som et udstillingsvindue for, hvad der lige nu er muligt med de allernyeste mikroteknologier, er headsettet uforligneligt. Og det bør da også være grunden til at købe Dash Pro.

For som et headset til den daglige pendlertur ender de mange funktioner med at forstyrre mere, end de gavner. Her skal du i stedet overveje de langt billigere The Headphone fra Bragi, som faktisk også lyder bedre.