Home » Styresystem » Guide: Sådan gør du, når Windows ikke vil starte
Guide: Sådan gør du, når Windows ikke vil starte

Guide: Sådan gør du, når Windows ikke vil starte

Share

Kan du ikke få computeren startet? Se her, hvordan du finder ud af, hvad der er galt, og får ordnet det alvorlige problem

Det er langt det værste, man kan komme ud for: Du tænder for din pc som sædvanlig, men Windows nægter at boote – eller endnu værre: Der sker intet som helst. Her i næstsidste afsnit af vores guide ser vi på, hvordan du løser opstartsproblemer, som skyldes hardware og software.

Fejl i hardwaren

Først skal du tage et kig på din hardware. Hvis der ikke sker noget, når du trykker på startknappen, så tag lige et kig på strømkablet. Sidder det helt inde i stikkontakten og i pc’ens strømindgang? Hvis det er tilfældet, kan fejlen skyldes, at strømforsyningen er stået af.
Hvis pc’en går i gang (lyt efter ventilatoren), gennemløber din pc en testrække kendt som “Poeer-on Self Test (POST). Hvis computeren består disse test, starter den. Men hvis den støder på et problem, stopper den, bipper eller viser en fejlkode på skærmen.

Antallet og varigheden af bippene eller den fejlkode, du ser, skal hjælpe dig med at diagnosticere problemet og finde en løsning. Der er ingen standard, men du kan se forklaringer på mange af koderne på www.computerhope.com/beep.htm. Hvis det ikke hjælper dig kan du kigge i manualen eller på websitet for din pc og dets bundkort.

“Advanced options” eller “Avancerede startindstillinger” får du adgang til ved at tænde for pc’en og trykke på tasten F8, før Windows starter.

De fleste problemer skyldes defekte eller løse komponenter – typisk hukommelse, grafikkort eller processor. Det er ikke så svært at løse det problem i stationære pc’er. Luk pc’en op, og undersøg, om alt sidder fast. Dernæst kobler du alle eksterne enheder og kabler fra undtagen strømkablet, skærmen og tastaturet og tænder for strømmen. Hvis det ikke hjælper, afkobler du forsigtigt alle drev og fjerner udvidelseskortene – undtagen grafikkortet – for at se, om det hjælper. Nogle gange skal der ikke mere til, og din pc vågner til dåd på ny.

Se også:  Guide: Få et bedre Windows 10 med de nye PowerToys

Hvis problemet kommer tilbage, må du koble komponenterne en ad gangen for at finde synderen. Hvis du kan lokalisere en defekt komponent, skal du fjerne den. Hvis ikke er der kun en mulighed tilbage: et professionelt computerværksted.

Opbyg en bedre reparationsdisk

Hvis du ønsker yderligere reparationsmuligheder, når pc’en ikke vil boote, så gå ind på www.lazesoft.com/lazesoft-recoverysuite-free.html på en fungerende pc for at hente Lazesoft Recovery Suite Home Edition. Installér og start – og opret genoprettelsesmediet (dvd eller USB-flashdrev). Så har du fire gode reparations- og redningsværktøjer.

Password Recovery bruges til nem nulstilling af lokale adgangskoder (se side 48), mens Disk Image & Clone-værktøjet gør det muligt at tage en fejlsikret backup af hele systemdrevet, før du forsøger at reparere eller slette og geninstallere Windows fra bunden. Data Recovery gør præcis, hvad navnet siger, men kan også bruges til at kopiere filer fra din harddisk – praktisk hvis dine brugermapper ligger på samme partition som Windows, og du ikke har en nylig backup.

Se også:  Guide: Sådan rydder du op og får mere plads på computeren

Endelig tilbyder Windows Recovery adskillige ekstra reparationsværktøjer, herunder et one-click-fix og en række målrettede værktøjer til bestemte boot-problemer. Trin for trin-vejledningen på næste side viser, hvordan du gør.

TAGS
boot
Genstart
Opstartsoptimering
opstartstid
Systemoptimering
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S