Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bomstærk enegænger

Dette grafikkort er et investeringsobjekt for dem, der ønsker
at manipulere polygoner i et afsindigt tempo, men som synes, at to
grafikprocessorer er galskab.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Asus ENG GTX285 TOP/HTDI/1GD3 - AOD anbefaler

Grafikkrigen raser videre. ATI dribler, NVIDIA parerer, hvorpå ATI igen stikker hovedet frem kun for at finde ud af, at NVIDIA har slået kontra.

Det kunne godt være måden at beskrive, hvorledes dette grafikkort er blevet til. GeForce GTX285 er sammen med GeForce GTX295 sidste nye udspil fra NVIDIA, der en gang for alle, eller i det mindste for tiden, skal sætte en stopper for diskussionen om, hvem der producerer verdens hurtigste grafikkort.

ATI’s Radeon HD4870 X2 her nemlig været lidt af en torn i øjet på konkurrenten fra Santa Clara i Californien. Skal det være endnu mere voldsomt, kan der investeres i et GeForce GTX295, der glimrer ved at have to grafikprocessorer monteret på kortet.

Det tekniske isenkram

Slægtskabet med det nu detroniserede GeForce GTX280-grafikkort fornægter sig ikke. GeForce GTX285 er en videreudvikling af GTX 280-grafikkortet, der er tunet med henblik på ekstra ydelse. Der er med andre ord ikke tale om en teknisk revolution, snarere en finpudsning af noget eksisterende.

Overfladisk set er der næsten ingen synlig forskel på dette kort og et GTX280-grafikkort, når det kun er næsten, er det fordi det ved nærsyn kan det ses at grafikkortet har to 6 pins PCI-E-strømstik, hvor GTX280 havde et 6 pins og et 8 pins strømstik. Det skyldes, at GTX285 bygger på 55nm produktionsteknologi, hvor forgængeren baserede på 65nm teknologi. Derfor har NVIDIA også kunnet skrue op for kedlerne og øget hastighederne på grafikkernen, shaderne og hukommelsen.

Ellers er stadig tale om et PCI-E 2.0 baseret grafikkort med 240 shaderprocessorer, samme 512bit hukommelsesinterface og med 1GB GDDR3 ram. Men grundet den nye produktionsteknologi skal energiforbruget ligge hele 53 watt under den gamle GTX280. Det er vel at mærke standardudgaven af GTX285. Asus ENG GTX285/HTDI/1GD3 er en overclocket version om end blot med cirka fire procent på grafikkernen, så den forbruger følgelig en anelse mere. Grafikkortet har to dvi-stik og en s-video-udgang. Med kortet følger blandt andet et dvi- til hdmi-stik, internt SPDIF-kabel og som et kuriosum en læderbeklædt musemåtte.

Hastighed og

Grafikkernen har en hastighed på 670MHz, shaderne kører med en hastighed på 1,55GHz og hukommelsen kører med 1,3GHz, hvilket modsvarer 2,6GHz effektivt.

For at se hvad Asus ENG GTX285 TOP/HTDI/1GD3 er i stand til at yde, har den for en kort stund oplevet at arbejde sammen med en Intel Core 2 Duo E8500-processor, 8GB DDR2 pc2-8000 ram og en 640GB Western Digital Caviar Blue harddisk. Alt dette sat sammen med Windows Vista 64bit og GeForce 182 driverne viser en potent ydelse. I 3DMark Vantage scores 14021 point med standardindstillingerne i performance mode.

I Crysis, som jo ganske vist elsker NVIDIA-grafikkort i forvejen, scorer den en gennemsnitsscore på 34 fps i skærmopløsningen 1650 x 1080 pixel med kvaliteten sat til høj for alle valg og ingen anti-aliasing. Hvad energiforbruget angår, når det samlede systemforbrug under pres op på godt og vel på den anden side af 350 watt. I idle ser kortet dog noget mere fornuftig ud, hvor systemet holder sig på 157 watt i alt. Alt i alt et superkort for entusiaster, som dog ikke vil gå overbords og investere i flerkortsløsninger på grafikfronten.