Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

B&O: "Vi er først lykkes med vores højttaler, når du har haft den i 10 år"

Brug-og-smid-væk-kulturen må vige, hvis vi skal gøre os forhåbninger om en mere bæredygtig tech-verden. Med modulære lydprodukter, skabt til et langt liv, vil B&O vænne os til en anden værdiopfattelse.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tech-industrien er bygget op på en forretningsmodel, der har som indbygget præmis, at der må komme noget nyt, bedre og smartere hele tiden, for at salgsmaskinen kan køre. Skal vi gøre os forhåbninger om en mere bæredygtig tech-verden, må denne model og den forbrugskultur, som den opdyrker, ændres.

"Vi må ændre den måde forbrugerne tænker værdi", sagde Mads Kogsgaard Hansen, Senior Global Product Manager, ved et presseevent i sidste uge, i forbindelse med 3daysofdesign. I en pavillon af Fritz Hansen havde B&O, i samarbejde med produceren Kasper Bjørke, indrettet rummene med deres bedste højttalere for at demonstrere, hvordan musik bidrager til atmosfæren.

"Når vi har købt et produkt, tænker de fleste nok, at så er værdien nul. Hvis det går i stykker eller du erstatter det med noget bedre, er der ikke andet for end at smide det ud. Den opfattelse vil vi gerne ændre på," siger Mads Kogsgaard Hansen.

Mads Kogsgaard Hansen, Senior Global Product Manager ved B&O. Mads Kogsgaard Hansen, Senior Global Product Manager ved B&O.

"Med Level har vi skabt en højttaler, hvor du kan udskifte de essentielle dele af elektronikken. Hvis noget går i stykker eller bliver forældet, er det blot at udskifte den del. Resten af højttaleren beholder du. Bliver du træt af designet, kan du skifte fronten til et andet materiale eller en anden farve. På den måde kan du forlænge højttalerens levetid og derved undgå det spild og overforbrug, som belaster miljøet."

Læs vores test af Beosound Level her:

https://www.altomdata.dk/bo-beosound-level-test-baeredygtig-hoejttaler-er-bo-naar-det-er-bedst/

Cirkulær økonomi

Med en pris på knap ti tusind kroner er Beosound Level ikke en billig højttaler, men tager du den lange levetid med i beregningen, kan den faktisk ende med være billigere end konkurrenter, der har en lavere pris, men ofte lever væsentligt kortere.

"Beosound Level er skabt til et langt liv. I vores øjne er vi faktisk ikke lykkes med den, hvis ikke køberen har den i mindst ti år," forklarer Mads Kogsgaard Hansen.

Besound Level. Besound Level.

"Når det er tid til noget nyt kan den forhåbentlig gensælges til en god pris. På den måde håber vi at vores produkter kan indgå i en cirkulær økonomi, hvor de har et liv, hos den ene eller andre bruger, så længe det overhovedet er muligt."

Med vores Classics-projekt holder vi liv i pladespillere og opgradere dem, så de stadig efter 50 år har relevans, og ved at tilføre BeoLink Multiroom-teknologi til nye højttalere har vi gjort det muligt at koble dem trådløst på grammofoner og cd-afspillere, der er over 40 år gamle.

Dele til en Besound Level. Dele til en Besound Level.

Hvis man kan vænner forbrugerne til tanken om, at man betaler mere, men produkterne til gengæld lever meget længere tid, kan det være et skridt på vejen til en mere bæredygtig branche.

Via softwareopgraderinger holdes produkterne up-to-date med nyeste features. "Jeg tror konkurrencen vil rykke sig mere og mere mod gode brugeroplevelser, ofte i form af spændende software. Det kan være vi ender som software-producent, hvis vi lykkes med at lave produkter så langtidsholdbare, at de ikke skal udskiftes", siger Mads Kogsgaard Hansen.

Beolab 28. Beolab 28.

Et grønt fundament

At produkterne er skabt bæredygtigt er selvsagt også vigtigt. Besound Level er det første produkt af sin slags til at opnå en Cradle to Cradle-certificering, som bevis for, at det er bæredygtigt i hele sin livscyklus.

"Level er skabt med bæredygtige valg helt fra bunden. Den har opnået en bronze-certificering. Det første trin på stigen. Platin, som er det højeste, kræver at dit produkt har et positivt miljøaftryk. Det er der lang vej til og om vi nogensinde når derhen er tvivlsomt. Du får mig da heller ikke at sige, at B&O et bæredygtigt brand. Det er vi ikke og bliver det måske aldrig. Men der er meget vi kan gøre og ved at gå videre ad den vej vi har banet med Level, kan vi producere tech på en mere langtidsholdbar måde.

Læs også:

https://www.altomdata.dk/bo-traekker-i-bremsen-langtidsholdbare-produkter-er-vejen-til-baeredygtighed/

I udviklingen af Level har vi skabt et fundament for kommende produkter, som nu hvor en stor del af benarbejdet er gjort, bliver nemmere at producere efter en bæredygtig model. Ambitionen er at alle vores produkter med tiden skal være Cradle to Cradle-certificerede," siger Mads Kogsgaard Hansen.

Beosound Balance. Beosound Balance.

Mads vedkender dog, at visse produkter har længere udsigter til at opnå dette end andre. "Trådløse øretelefoner er udfordrende. Modularitet er stort set umuligt i så lille et produkt, og der indgår batterier, magneter og andet, som der lige nu ikke er nogen løsning på at producere miljøvenligt. Neodym-magneter er eksempelvis belastende i deres produktion. Lige nu kigger vi på løsninger til at erstatte dem, men de findes ikke endnu. Hvis branchen kan finde fælles standarder for en grønnere produktion af grundmaterialer til de store produktkategorier som øretetelefoner, højttalere m.m., vil man kunne producere langt mere effektivitet og omkostningsbesparende, således at mindre miljøbelastende produkter vil kunne sælges til konkurrencedygtige priser," siger Mads Kogsgaard Hansen.

Mads understreger dog, at der er flere faktorer, der spiller ind på den samlede miljøbelastning af et produkt. For mens en earbud i sine komponenter ikke er særlig grøn, betyder den lille formfaktor at forbruget af materialer er betydeligt mindre end i store hovedtelefoner samt at belastningen ved transport og indpakning er mindre. Det giver trods alt produkttypen nogle medfødte fordele.