Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: B&O Beoplay HX: Ikoniske hørebøffer er blevet endnu bedre

Designet er genkendeligt, men indvendig er B&Os ikoniske hørebøffer opdateret fra bunden med bedre lyd, længere batteritid og nyeste trådløse teknologi.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Er der noget B&O-produkt, der har sat deres præg på tech- og modeverdenen i nyere tid, er det H9-serien af hovedtelefoner. Det er vel nok de mest genkendelige hovedtelefoner på markedet i dag. Intet headset udstråler helt samme grad af afslappet overskud som de dyre luksushørebøffer.

Over 3 år er der gået siden forgængeren kom, og det er lang tid, når det gælder trådløse hovedtelefoner. Teknologien har rykket sig enormt, og derfor har B&O følt at tiden var inde til en opdatering.

For at markere hvor gennemgribende et spring, der er tale om, lægger de nye hørebøffer 9-tallet bag sig. X'et i HX står for 10, en helt ny generation.

Optimeret design og pasform

Med et overfladisk blik ligner de H9i, men der ér forskelle. Hovedbøjlen er redesignet, så læderet på toppen ikke er et løst stykke, syet på med store sting, men mere integreret i bøjlen. Den nederste, stofbeklædte del, er lidt blødere og bøjlens konstruktion er optimeret for at give ideel komfort på hoveder af alle størrelser. Det, sammen lidt større ørepuder, der går hele vejen udenom øret, gør faktisk, at HX sidder mere behageligt. Det er hørebøffer du kan holde ud at have på hele dagen.

Som på forgængeren er den yderste del af ørekopperne skabt i aluminium og touchfølsom, så du kan styre musik, opkald og volumen ved at glide fingrene over dem. Måden betjeningen foregår er dog ændret. Nu styres volumen ved at dreje fingeren rundt inde i cirklen, der er markeret med små streger. Det vænner man sig hurtigt til, og det fungerer udmærket. Vi bliver dog aldrig rigtig fans af denne form for kontrol.

Mængden af fysiske knapper er dejlig begrænset. I højre side er kombineret knap til power og Bluetooth. En simpel trykknap, modsat H9i, hvor det var en skydeknap. I venstre side er der knap til stemmeassistent og til ANC, hvor du kan skifte mellem neutral, ANC og Transparens. Det er dejlig simpelt, og du mestrer hurtigt brugen af dem. En glimrende feature er desuden evnen til at registrere, om du har hørebøfferne på. Tager du dem af sættes musikken på pause. Tager du dem på igen fortsætter den. Det lyder som en lille ting, men det er sådan noget, der kan betyde rigtig meget, hvis du sidder på kontoret og lytter til musik men jævnligt må tage hovedtelefonerne af, når en kollega kommer forbi og vil snakke.

Stemmer står knivskarpt

Netop arbejdsbrug er da også noget B&O har haft fokus på i udviklingen af Beoplay HX. Producenten har ikke været blind for, at hovedtelefoner er en uundværlig del af udstyret i det mobile arbejde, som er hverdagen for rigtig mange i disse tider. Derfor har man opgraderet på talegengivelsen. Der er seks mikrofoner indbygget. Med avanceret beamforming-teknologi sørger de for at fange din stemme optimalt under telefonsamtaler og videomøder. Samtidig har man optimeret lyden i hovedtelefonerne så stemmer står klart og tydeligt. Beoplay HX er således blandt de bedste vi har hørt til samtaler. Mulighed for at tilkoble både pc og smartphone på samme tid er der også, og det er i vores bog guld værd, da man så kan modtage opkald fra mobilen, mens man hører musik fra computeren.

Med Microsoft Swift Pair, Google Fast Pair og Made for Apple dukker headsettet automatisk op på din pc eller mobil, klar til parring, så snart du trykker på Bluetooth-knappen. Dejlig nemt.

Raffineret lydkvalitet

Headsettet er opdateret til den nyeste trådløse teknologi - Bluetooth 5.1, AptX Adaptive, AAC og SBC. Det giver optimale omstændigheder for at få kvalitetslyd via streaming. Alternativt kan du bruge det medfølgende minijack-kabel eller USB C-kablet (som også bruges til opladning), hvis du ønsker helt ukomprimeret signal fra din afspiller.

Og hørebøfferne fortjener bestemt et godt signal. Når lydkilden er i orden, er Beoplay HX i stand til at levere lyd af en klasse, der blæser de fleste konkurrenter bagover. Det er ikke en verden til forskel på forgængeren H9i. Lydprofilen er grundlæggende den samme, men lyden i HX har større overskud og kommer "mere ud af pappet". Der er flot tilstedeværelse, stram bund og høj definition i detaljerne. Det er et headset, der vil tilfredsstille alle, uanset om man er til tung hip-hop med rumlende bas eller fintfølende jazz med sirlige finesser i instrumenter og vokal.

Noise cancelling er også i den rigtig gode ende af skalaen. Den dæmper effektivt lavfrekvent støj fra trafik og tager også en del af højfrekvente lyde, som snak på kontoret m.m. Mængden af støjreduktion kan justeres, ligesom også mængden af Transparens, som åbner for omgivelsernes lyde, kan. Det sker i B&O-app'en. Der er desuden mulighed for at vælge Adaptiv ANC, men ærlig talt havde vi svært ved at høre hvilken forskel den gjorde. Ifølge B&O er det dog en feature, der er kan udvikles på, så vi kan muligvis forvente opdatering af denne på et tidspunkt.

I app'en kan også justeres lyd, ændres indstillinger og foretages opdateringer.

Langtidsholdbart headset

Batterilevetiden er imponerende. 35 timer med ANC og op til 40 timer uden. Beoplay HX klarer således selv de længste oversøiske flyveture. Og du kan faktisk regne med denne batteritid, for modsat H9i, er det muligt at indstille headsettet til automatisk at slukke efter 15 minutter uden aktivitet. Man risikere derfor ikke at stå med et dødt headset, når man er på vej ud af døren, fordi man glemte at slukke det, sidst man brugte det.

Opladetiden er ikke så hurtig, til gengæld kan man så forvente, at batteriet vil leve længere. Og Beoplay HX er da også et headset, der fortjener et langt liv. Det tidsløse design og kvalitetsmaterialerne gør, at det kan ældes med ynde. Det kommer endda med en gavmild garanti på 3 år, og der er en fin bæreæske med, så man kan passe på det.

Til en pris på 3.749 kroner, så skal det da også gerne leve nogle år. Det er mange penge, men når du tager byggedesign, materialer, features og lydkvalitet i betragtning, er det faktisk fair nok. Sonys populære WH-1000XM4 koster en tusse mindre og har flere smarte funktioner, men på design og lydkvalitet, er de ikke på niveau med Beoplay HX.

Pris: 3.749 kroner