Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Blu-ray til pc’en - både inde og ude

Blu-ray-drevene er endnu ikke så udbredte i computersammenhæng,
som mange oprindeligt forventede. Vi ser på, om tiden er inde til en
revurdering.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er efterhånden længe siden, at hypet om dvd’ens forventede afløser startede. Meget er sket siden da, HD-DVD tabte formatkrigen til Blu-ray og alt burde være skønt og enkelt. Det har dog vist sig, at Blu-ray har haft meget svært ved at slå igennem som dvd’ens afløser. Det gælder specielt, når Blu-ray nævnes i forbindelse med computerprodukter, men selv i forbindelse med forbrugerelektronikken har det været en svær fødsel. Dog er Blu-ray her begyndt af få øget udbredelse, ikke mindst fordi priserne på Blu-ray-afspillerne er kommet ned i et mere fornuftigt niveau. Den tendens kan også langsomt ses ved Blu-ray-drev og -brændere til computerbrug.

Spørgsmålet er, om Blu-ray står foran sit store gennembrud som lagringsmedie til computerbrug. Det afhænger af forskellige faktorer, der ikke alle er lige håndgribelige at forholde sig til her og nu. Prisen har været en barriere, og for det andet har Blu-ray ikke ligesom dvd-drevene i sin tid draget fordel af, at computerspil til pc'er på et tidspunkt rykkede fra cd'er til dvd'er.

Hvad der er en større trussel mod Blu-rayteknologien udbredelse er fremkomsten af store og efterhånden prisfornuftige flashdrev. Det er nu eksempelvis muligt at erhverve et usb-flashdrev med en kapacitet på 128GB. Endnu er disse for dyre, men priserne falder løbende drastisk på flashteknologi. Desuden er prisen på lagringskapacitet generelt faldet voldsomt, hvilket har gjort det attraktivt at anvende eksterne harddiske til backupformål og deslignende.

Spørgsmål er, om mange ikke primært vil anvende Blu-ray til filmfremvisning og i stedet investerer i en Blu-ray-afspiller til stuens monstrøse fladskærm. En trussel mod Blu-ray til computeren, og såmænd også mod forbrugersegmentets Blu-ray-afspillere, er det stadig større udbud af film, man kan streame fra Internettet.

Otte assorterede blå lys

Alt om DATA har søgt vidt og bredt og spurgt diverse producenter, om de ville deltage i en test af Blu-ray til desktopcomputere. Udbudet var ikke så voldsomt, at vi kunne koncentrere os om et bestemt segment, eksempelvis Blu-ray-brændere eller interne drev.

Resultatet er, at vi i denne test kan præsentere lidt af hvert. Vi har 8 Blu-ray drev med i videste forstand, forstået på den måde, at fem af drevne er Blu-ray-brændere, hvorimod de sidste tre er BD-rom-drev med dvd brænder. Ud af de otte enheder er de fem eksterne enheder, og de tre interne enheder. Drevene har desuden usb, SATA, eSATA samt FireWire som interfaces, så det må siges det er en blandet flok vi har med at gøre. De repræsenterer på godt og ondt det udbud, der findes på markedet for Blu-ray-drev til desktopcomputere for tiden.

Sådan testede vi

Det var testens intentioner at finde ud af, hvorledes de enkelte drev klarede sig inden for forskellige brugerscenarier. Da Blu-ray er tæt forbundet med film, blev der afspillet Blu-ray HD-materiale på drevene, og det blev noteret, hvorledes de enkelte drev klarede opgaven.

Desuden skulle drevenes karakteristika og ydelse i forbindelse med forskellige opgaver afklares. Det skete blandt andet ved anvendelse af Nero DiscSpeed 5 til afdækning af gennemsnitlig overførselshastighed, interface burstrate, søgetider samt cpu-forbrug.

For at have noget at stille målingerne op mod, måltes de gennemsnitlige overførselshastigheder og dataoverførselshastigheden ligeledes med DVDinfo Pro 6. Til testformålet måltes på en BD-ROM indeholdende 10,34GB. Denne blev også anvendt til at måle, hvor hurtigt man kunne overføre pågældende 10,34GB data til computerens harddisk.

For de af drevene, der kunne brænde Blu-ray-medier, blev deres evne til dette afprøvet på et LG DB-RE genskrivelig 1-2 speedmedie på 25GB. I forbindelse hermed brændtes 1,7GB data over på BD-RE mediet ved hjælp af Roxio Creator XE Blu-ray. Som den opvakte læser vil bemærke har drevene opgivet forskellige læse og skrivehastigheder ved forskellige typer medier, det være sig cd, dvd samt BD medier. Det vil sige, at testen viser, hvorledes de deltagende drev klarer sig ved anvendelse af henholdsvis et BD-ROM-medie og et 1-2x BD-RE-medie.

Drevene kan med andre ord klare sig anderledes med specielle medier, det kan man udlede fra drevenes hastighedsangivelser for de enkelte medier. Det er ikke endegyldige værdier, men man kan roligt forvente, at et 6x drev inden for samme arbejdsområde er hurtigere end et 2x-drev. Alle former for medier blev ikke testet, blandt andet grundet tidsforbruget, men også fordi Blu-ray-medierne stadig er så dyre, at genskrivelige medier endnu giver mest mening for de fleste.

Drevenes forskellige hastigheder ved diverse medier og opgaver blev bedømt under kategorien features. Testcomputeren var med Intel Core 2 Duo Q9300 processor på 2,5GHz, 4GB DDR2 ram samt et GeForce GT230 grafikkort. Netop grafikkortet blev af et testprogram i testmaskinen vurderet til at være svageste led i kæden. Husk et godt Blu-ray-drev er ikke bede, end den resterende hardware tillader.

Dette Blu-ray-drev har lidt af en særstatus i denne test, ikke fordi det er et eksternt Blu-ray-drev, der ikke kan brænde Blu-ray-medier, men blot dvd'er samt cd'er. Det er heller ikke den medfølgende CyberLink Suite, der får produktet til at skille sig ud, for alle deltagere leveres med et eller flere CyberLink-produkter. Det er derimod det faktum, at der er tale om et slim-line-drev, som kendes fra bærbare computere, der er monteret i et kabinet, der er holdt så lille som muligt. Drevet er monteret lodret på en aftagelig fod, det og den beskedne gør det til testens mest mobile enhed.

Tilslutningen foregår via usb 2.0 interface via et usb Y-kabel, der skal sikre, at drevet får nok strøm. Med andre ord har den som testens eneste eksterne drev ingen ekstern strømforsyning. Enheden har et blåt LED belyst ”sigtekorn” på siden, alt i alt er det tydeligt, at det er designet, der slås på.

Udover at have en speciel formfaktor har drevet specifikationer som bd-r-læsehastighed på 4,8x, hvilket burde placere drevet i midten af feltet. Men SBC-04D1S-U klarer sig faktisk en anelse over forventning. Interface burstraten på 28,5MB/s er ikke noget specielt, men til gengæld var drevet den andenhurtigste til at overføre sde 10,34 GB data til computeren og det var knapt forbi en sejr. Målingerne angående overførselshastighedern gik da også godt med 2,90x i DriveSpeed og 2,26x i DVDinfoPro. Blu-ray-afspilning var heller ingen udfordring for drevet. Til gengæld begyndte drevet at lægge mere belag på processoren end de fleste af drevene i testen, især ved 4x og 8x hastigheder.

Buffalo BR-816SU2 er en ekstern Blu-ray-brænder. Den ligger generelt godt i svinget ydelsesmæssigt og har blandt andet nogle af testens bedste læsespecifikationer blandt andet med læsning af bd-r 8x, samt dvd+ samt dvd- SL på 16x. Hvad understøttede skrivehastigheder angår, ligger den også flot til. Det er måske også meget godt, for nogen umiddelbar skønhedåbenbaring er den ikke. Den er dog praktisk ved, at den kan placeres såvel i vandret som i lodret position. Det er desuden testens eneste Blu-ray-drev, der anvender eSATA som interface. Man kan ligeledes anvende usb 2.0, hvis man ønsker. Til testen anvendtes eSATA, da det i hvert fald teoretisk er usb 2.0 overlegen. Heldigvis medfølger der en udvidelsesslot med et eSATA-stik og tilhørende SATA-kabel, der skal gå til bundkortet. Så her får man noget for pengene.

Interfacet scorede også tæt på maksimal burstrate med 72,2MB/s, hvilket kun var maginalt mindre end den højest målte. Enheden viste en meget lineær karakteristik under målingen af overførselshastigheden, der var da heller ikke så meget som et ryk i afspilningen af Blu-ray-filmen. Understøtter bd-r-læsning og brænding ved 8x, samt SL dvd ditto ved 16x. Specifikationerne er altså i orden. Overførselshastigheden var uhyre lineær og lå på henholdsvis 2,00x pog 2,005x i de to testprogrammer. Cpu-udnyttelsen var marginalt den bedste i testen. Overførslen afde 10,34GB var dog en anelse langsom med 20,17 minutter og brændingen af de 1,7GB tog 7,38 minutter, hvilket betød, at de tre dårligste brændere lå nogenlunde på linje her.

Her er et produkt, som Alt om DATA har haft mellem fingrene før, og så alligevel ikke. Sidste års test af Blu-ray-drev havde nemlig også deltagelse af en LaCie d2 Blu-ray-drev. Men selv om der stadig er tale om en ekstern Blu-ray-brænder, og den udseendemæssigt minder en del om sit gamle jeg, er indmaden blevet opdateret. Der er tale om testens dyreste drev, men til gengæld også med testens bedste brænderprogram i Roxio Creator XE Blu-ray. Ja det var faktisk også det eneste af de medfølgende brænderprogrammer, der var til at få til at virke, så allerede her får man lidt ekstra. Og så har LaCie med brænderprogrammet Toast tænkt på Mac-brugere, igen som den eneste.

LaCie d2 Blu-ray hører måske heller ikke til de mest fikse her i testen, til gengæld virker det matgrå kabinet meget solidt, og man opnår den der ubestemmelige følelse af kvalitet. Der mangler heller ikke tilslutningsmuligheder, der er en usb 2.0-port og ikke mindre end to FireWire 400-porte. Drevet har en af testens bedste specifikationer med 4-8x bd-r-brænding og læsning, dog max 6 ved usb tilslutning, som vi havde i testen. Potentielt er der altså plads til små forbedringer ved at skifte til FireWire-tilslutning. Dvd-r- og dvd-r-brænding og læsning ved 16x SL samt det samme 8x ved DL-medier er også i top.

LaCie d2 havde da også testens bedste målinger, hvad angik overførselshastighed med 5,87x i DriveSpeed og 5,42x i DVDinfoPro. Overførslelsoversigten viste, at drevet blev stærkere og stærkere under hele forløbet. Den manuelle overførsel af data, klarede drevet i 18,30, hvilket ikke er vildt imponerende. Brændingen var dog overstået efter 6,35 minutter, testens næstbedste resultat.

Denne Blu-ray-brænder kan noget, andre her i testen ikke kan, den kan nemlig læse HD-DVD-medier. Men kun, hvis der er tale om HD-DVD-ROM-medier, med andre ord færdigkøbte film i HD-DVD-format. Den eksterne enhed er meget elegant med sin blanding af sort og hvidt skinnende plast, og så er det ligeledes muligt at placere LG BE06 både vandret eller lodret på medfølgende fod. Uheldigvis viste drevet sig knap så galant i alle sammenhænge og den fik nogle gevaldige riser i lakken undervejs.

BE06 skal tilsluttes til computeren via den indbyggede usb 2.0-port, intet underligt her. Den har med CyberLink Hi-Def Suite ligeledes en af den mest omfattende CyberLink suiter her i testen inklusive et labelprogram. Drevet understøtter nemlig LightScribe. Det hele skulle være så godt, men undervejs klarede drevet sig skiftevis ganske godt og delvist direkte skidt. En bd-r-skrive og læsehastighed på 4x er godt nok, men imponerer ikke. Det samme kan siges om dvd’er, hvor dvd-r SL kan brændes og læses med 12x. Det er for så vidt ganske udmærket, i DriveSpeed klarede drevet 2,71x hastighed, det er ganske godt. Til gengæld blev testen i DVDinfoPro aldrig fuldført, da den enten styrtede ned eller gik ufatteligt langsomt.

I oversigten over testens forløb stod det klart, hvad årsagen var, overførslen havde helt vilde udsving. Det er sandsynligvis også derfor, at drevet, som det eneste, ikke kan anbefales til at se bd-rom på, det hakker simpelthen jævnligt. Drevet klarede ellers overførslen af de 10,34GB på 16,02 minutter. I brændingen af de 1,7GB data var brænderen langsomst, ikke med meget, men dog dårligst.

Denne interne Blu-ray-brænder fra Liteon leverer fornuftige specifikationer, dog uden at de på papiret imponerer synderligte. DH-4B1S10C er angivet til at kunne brænde bd-r ved 4x og ligeledes læse bd-rom ved 4x. DVD-brænding og -skrivning er for SL-drev angivet til 12x – pænt, men ikke rekord. Her er der flere deltagere i testen, der ser noget hurtigere ud.

Der er eller tale om et drev, der anvender SATA, som alle de interne drev her i testen. Det sikrer på papiret blandt andet imponerende burstrates, hvad der kan være sket under målingen vide ikke for DriveSpeed rapporterede utroligt usle 626KB/s. Der må være opståen en midlertidig fejl, for drevet klarede sig faktisk ganske fornuftigt i de enkelte tests. Et enkelt punkt, hvor drevet også lå i den tunge ende, var ved processorbelastningen, vi taler om ganske beskedne størrelser, men alligevel. Målingerne i DriveSpeed og DVDinfoPro viste, at den gennemsnitlige overførselshastighed lå på henholdsvis 2,39x og 2,28x, dette er ganske pænt og svarer til godt 9MB/s i sidste tilfælde.

Resultatet for søgetiderne viste også i et par tilfælde besynderligt lave værdier. Overførslerne vistes i begge programmer til at være stadigt stigende og uden de store udsving, der var da heller ikke den fjerneste antydning af problemer med vores Blu-ray-afspilning. Ud over dette var drevet ganske fornuftige 17,10 minutter om at overføre de 10,34GB data til computeren. Og brændetiden lå på beskedne 5,18 minutter, og her snakker vi, som i de andre brændinger, om tiden indtil brændingen er verificeret. Det er klart testens bedste tid inden for denne øvelse.

Det andet af de eksterne Blu-ray-drev, der ikke indeholder Blu-ray-brænderfunktion. Men her stopper festen ikke, drevet kan kun læse medier og ikke brænde hverken Blu-ray, dvd eller cd medier. Det skal man lige huske, før man erhverver sig denne enhed. Hvis ikke drevet havde været et eksternt drev, havde det været en betydelig handicap. Dog betyder det stadig, at man skal have et andet optisk drev, hvis man stadig ønkser at kunne brænde eksempelvis dvd’er. Drevet tilsluttets til computeren via et usb 2.0-kabel. DX-401S gør sig ganske flot på et skrivebord. Den ligner lidt et forvokset internt drev med afrundede kanter, der har fået lov til at komme ud i det fri. Bygningskvaliteten virker også ganske fin, mekanikken virker meget solid ved i og udtagning af medier. Til drevet medfølger CyberLink PowerDVD BD Playback edition. Men lad det være sagt med det samme, det er ikke testens power horse, vi har at gøre med her.

Drevet viste med en gennemsnitlig overførselshastighed på 1,39MB/s det absolut dårligste resultat i DVDinfoPro, DriveSpeed fik hastigheden til 1,56MB/s ikke meget bedre. Det var også testens langsomste til at overføre 10,34GB data manuelt, og interfacets bursthastighed var testens næstdårligste.

Drevet praler da heller ikke af at have de bedste specifikationer i testen. Men den kørte dog med stabile overførselshastigheder, så at der ikke var umiddelbare problemer i Blu-ray-afspilningen efter indledningsvis tøven. Den var også blandt de værste til at forbruge cpu-ressourcer, dog uden at det var markant meget. Et lidt skrabet drev, der dog også derfor er testens billigste eksterne drev.

Her er tale om noget, der sjældent opleves i forbindelse med stortests. Drevet var nemlig med, sidste gang Alt om DATA testede Blu-ray-drev, det er stadig på markedet omend nu til under halv pris af sidste år. Der er tale om et internt Blu-ray SATA-drev uden mulighed for at brænde Blu-ray-medier, til gengæld er det, fordi det er et OEM-drev, nok noget af det billigste, man kan investere i, hvis formålet blot er at kunne afspille Blu-ray-film på computeren. Og blot fordi man har mere end et par nymåner bag sig, kan man stadig være konkurrencedygtig. I testene af overførselshastigheden fra drevet brillerede drevet med henholdsvis 3,10x i DriveSpeed og 2,91x i DVDinfoPro, hvilket modsvarer 12MB/s. Det er trejdehøjeste score i testen, interfacets burstrate lå også pænt med 33,2MB/s. I overførsel af de 10,94GB data fra drevet til computeren, var drevet ligefrem den hurtigste i feltet med tiden 13,18 minutter. Afspilning af Blu-ray-film var derfor heller intet problem for drevet.

Afspilningskarakteristikken for drevet var en stadig øget hastighed, der rykkede sig gradvist opad fra begyndelse til slutning. Det var ikke den bedste til at forvalte cpu-resourcerne, men lå absolut ganske godt her også. Da det er et OEM-drev medfølger der dog ingen software, men for en brøkdel af pengene, der er sparet ved at investere i dette drev, skulle det ikke være noget problem. Med en hastighed på 12x for såvel SL samt DL dvd-brænding ligger BDC-202BK fornuftigt uden at være helt i top, flere af deltagerne har på papiret bedre hastigheder ved aflæsning af bd-r-medier end dets 5x hastighed. I forbindelse med aflæsning af bd-rom var der i hvert fald ingen problemer.

Drevet her er et bevis på, hvor hurtigt det som regel går i computerverdenen. Sidste år havde Alt om DATA et Sony-Nec Optiarc-drev med til test. Sidenhen har Sony købt NEC ud af det fælles joint venture-projekt, derfor det nye virksomhedsnavn.

Dette interne drev, der anvender SATA interface, scorede maksimalt i burstrate med 72,89MB/s. Det er samtidigt testens andendyreste enhed, selv om det er et internt drev, som plejer at være billigere. BWU-300S ser dog ikke ud til at være så udbredt herhjemme endnu, så når internetforretninger får fat i den, må det forventes, at prisen falder en del.

Når det er sagt, er der tale om en Blu-ray-brænder med imponerende specifikationer. Der kan brændes bd-r ved 8x hastighed, hvilket er en delt førsteplads i testen, det vil komme til sin ret, hvis man anskaffer de rette bd-r-medier. Læsehastigheden for bd-medier skulle også være på 8x, hvilket igen er blandt de bedste, ligesom brænding og læsning af dvd-r-medier foregår ved 16x igen den hurtigste hastighed. Trods disse glimrende kvaliteter tog det drevet 19.03 minutter at overføre de 10,34GB. Brænding af 1,7GB data på et bd-re-medie tog 7,40 minutter, hvilket var ok, men ikke bedst. Måleresultaterne for overførselshastigheden viste 2,05x i DVDinfoPro, men mere forventede 5,86x for samme operation i DriveSpeed. I DVDinfoPro vistes et absolut lineært forløb, i DriveSpeed steg hastigheden kontinuerligt i testens forløb. BWU-300S var sammen med drevet fra Buffalo det drev, der lagde mindst beslag på computerens processor. Det var små forskelle, men de var trods alt tydelige, især ved hurtigere hastigheder.

Fremtiden for Blu-ray drevenes skæbne i computersammenhæng på sigt står ikke mejslet ud i klarsynets visdomssten. Måske daler priserne, og især mediernes priser, til et fornuftigt niveau. Måske kommer kapaciteter på 200GB, som er teoretisk mulige med Blu-ray, men måske ender Blu-ray på sigt med at være en overgangsteknologi. En computer uden optisk drev synes måske at virke mærkeligt, men husk hvad der skete med floppy-drevet. Allerede her stod de yngre læsere af, floppy- hvad? Ja, sådan kan det gå. Måske er vi klogere om et år.

Hvad angår testen her er det klart, at vinderen må hedde LaCie 2d, den er dyr, men dejlig med godt medfølgende sofware, solide ydelser og solid konstruktion. Bedste køb giver næsten sig selv, da Pioneer BDC-202KB er langt det billigste drev i testen, dog kan den ikke brænde Blu-ray-medier. Det kan Buffalo BR-816SU2 til gengæld, den er en af vores to anbefalinger, drevet har meget stærke specifikationer, og den slags lyver sjældent i et optisk drev. Asus SBC-04D1S-U kan ikke brænde Blu-ray-medier, dog klares dvd’er. Det er en fiks lille sag, der yderligere kan stå for mosten. Havde Liteon DH-4B1S10C ikke den ret høje pris for et internt drev at være, havde den også fået en anbefaler. Kan den findes til en bedre pris, er der tale om et meget godt konstrueret drev. Sony Optiarc BWU-300S er et spændende drev med nogle af de bedste specifikationer i testen, og også delvist retfærdiggjort i overførselshastighedsmålingerne. Dog er drevet for dyrt, om end det er drevet med det største potentiale af alle. LG BE06 Super Multi Blue er et til tider godt drev og har en passende pris, hvis ikke lige at Blu-ray-afspilningen svigtede. Liteon DX-401S er et prisbilligt eksternt drev, dog har den overhovedet ingen brænderfunktion, og så er den lidt for langsom efter vores smag.