Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Blu-ray-drev på den lette måde

Er der ikke blu-ray-drev i din computer? Hvad så med at montere et selv? Alt om DATA har kigget nærmere på et blu-ray-drev fra Lite-On, der både har gode og dårlige sider.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ellers ikke noget, vi gør så tit mere, altså skifter eller monterer et nyt optisk drev i vores computer.

Men der er stadig ikke ret mange nye computere, der rent faktisk bliver leveret med et blu-ray-drev. Således heller ikke vores testcomputer, og da vi nu havde fået tilsendt det nye iHBS212 12× blu-ray-brænderdrev fra Lite-On, var det jo en oplagt mulighed.

Så vi gik glade i gang med at installere drevet. Her fik vi ret hurtigt et flashback til vores ungdom, hvor vi ofte skiftede optiske drev.

Dengang var det et sandt helvede at få installeret de rigtige drivere, at få drevet til at fungere og at få alle de rigtige kabler sat på, så du ikke alene kunne kopiere filer til og fra drevet, men at du også kunne få lyd fra drevet og ud i dine højttalere, hvis det nu skulle være en cd med lyd på, du havde gang i.

Glem alt om drivere

Men tiderne har virkelig ændret sig, og det til det bedre. Der følger ikke en gang drivere med til drevene længere. Rent fysisk så skal drevet forbindes til strøm og til et sata-stik, og det er så det. Start maskinen, og du er i princippet klar.

Der var absolut intet negativt at sige om installationen, den gik som en leg, og der var endda et ekstra strømstik med, hvis der ikke var stik nok i computeren, og da vi tændte computeren, blev drevet med det samme genkendt som et blu-ray-drev.

Med dette drev fulgte også et stykke software, eller rettere en suite af programmer så du kunne få den fulde glæde af dit nye blu-ray-drev. Ikke overraskende er det CyberLink, der leverede softwaren (den følger med usvigelig sikkerhed også med til de fleste nye computere), men her hed den så bare »Blu-ray suite«.

Første gang vi installerede den medfølgende softwaresuite, gik det galt. Dels kom programmet med det samme op med en fejlboks men fortsatte alligevel, dels konstaterede programmet, at nogle af CyberLinks programmer allerede var installerede, og vi bad den så bare om at springe dem over i installationen.

Det betød så, at vi efterfølgende nok havde fået installeret programmerne, men der var ingen af dem, der rent faktisk understøttede blu-ray-formatet.

På den igen. Vi genstartede computeren og startede installationen igen. Igen fik vi en fejlmeddelelse ved start, og igen fortsatte installationen ufortrødent bagefter.

Denne gang sagde vi dog ja til at afinstallere alle CyberLinks’ programmer, og derefter kunne vi konstatere, at der nu var kommet understøttelse af blu-ray i programmet.

Men det eneste, vi kunne, var at skrive blu-ray-dataskiver. Programmet gav ellers mange muligheder for skrive video til dvd og cd, men den mulighed var der altså ikke til blu-ray. Lidt underligt. Men sådan var det altså.

Langsommere end forventet

Drevet er et såkaldt 12× drev, altså skulle det skrive med 12 gange normal afspilningshastighed, også når det brænder til blu-ray-skriver. Det måtte vi naturligvis afprøve, så vi samlede data sammen til den helt store guldmedalje. Faktisk blev det til 35.110 filer, der alt i alt fyldte 22,94GB, og da skiven maksimalt kunne indeholde lidt over 23GB, så var det en passende test.

Brændingen blev sat i gang, og vi bad programmet om at lukke skiven, så den ikke kunne skrives på mere.

Selvom brænderen på papiret understøttede 12×, så nægtede programmet at sætte den til at skrive med mere end 4×, hvilket, vi synes, var underligt.

Men at det passede, viste tiden vi brugte på brændingen: 38 minutter
og 50 sekunder tog det at få data over på skiven. Alt for længe, hvis I spørger os.

Hvorfor programmet ikke understøttede 12×, eller hvorfor drevet ikke meddelte programmet, at den understøttede 12×, ved vi ikke. Vi ved blot, at vi ikke fik den forventede ydelse ud af dette stykke hardware, og så er det pludselig et alt for dyrt drev.