Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Trådløse pladespillere: Bløde vinyldrømme i trådløse tider

Ikke blot har grammofonen de seneste år oplevet et forbavsende comeback – den har også omfavnet nutiden. Disse to pladespillere kan levere musikken via Bluetooth til en moderne streaming-højttaler.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Jublen blandt vinylentusiasterne er stor, for det gode gamle afspillemedie har i de senere år været i forbavsende fremgang. Væksten i salget af grammofonplader er godt nok næsten usynlig sammenlignet med den eksplosive interesse for at streame musik. Vinylpladen har dog overhalet cd’en, fortæller de seneste statistikker.

Fabrikker, der producerer plader og tilbehør genåbner eller får helt nyt liv. Danske Ortofon – pickup’ernes mestre – er et eksempel på det sidste. Det er ikke kun gamle hippier og jazz-swingere, der genopdager deres ungdoms kærlighed. Man ser helt unge mennesker flokkes i vinylpladebutikkerne. De køber sågar pladespillere med indbyggede højttalere som i 1950’erne.

Men også pladespillerne ændrer sig. De er begyndt at omfavne nutiden, og i et par år har du kunnet få pladespillere, der kan sende musiksignalet trådløst via Bluetooth. Det er da et kæmpe fremskridt, selv om (vil du se i denne test) det ikke altid er lige let at få det til at fungere. Bluetooth er og bliver en utro teknologi. Nogle gange virker den, andre gange ikke.

Men når den så ”spiller”, er den som sendt fra Harald Blåtands guder. For en trådløs pladespiller kan du stille næsten, som du lyster i din bolig. Den har ikke behov for at have forforstærker i nærheden eller stå i nærheden af en integreret forstærker eller højttalere.

Mange leverandører kan i dag tilbyde Bluetooth-pladespillere. Her kigger vi på to modeller – fra de legendariske grammofonmærker Audio-Technica og Project.

Derfor elsker vi vinyl

Hvorfor er vinylpladen blevet så populær igen? Måske er det hele ritualet omkring at lægge en plade på en pladespiller og sætte den i gang. Måske er det de flotte, store covers. Eller også skyldes det, at vinyllyden efter manges mening er mere ørevenlig end lyden fra streaming eller cd. Et godt bud: Det er alle tre fordele på én gang.

Bluetooth eller ej

Men lad os komme i gang med de to herlige pladespillere. Når der er Bluetooth involveret, skal du ikke kun betale lidt ekstra for plade-spilleren. Der skal der gøres noget ekstra under opsætningen. Det er formentlig ikke noget, du er vant til. For en pladespiller har ingen skærm, sådan som en smartphone eller en bærbar pc har.

Du skal slå parring til på de enheder, som du ønsker at parre trådløst, derefter aktivere parring på pladespilleren og vente i spænding på, at de to enheder opdager hinanden og bliver gode venner. Du kan kun vente og vente, for der er ingen indikation nogen steder af, at parringen er i gang eller vel overstået.

Du skifter nemt mellem de to gængse pladestørrelser på Audio-Technica AT-LP60XBT.

Hvis du så også vil parre med en anden enhed, for eksempel en hovedtelefon, skal du slå den enhed fra, som du allerede har parret pladespilleren med (hvis det lykkedes) – og herefter gentage processen. Det er faktisk en anelse stressende.

Husk endvidere, når du skifter afspilleenhed at slukke helt for den lydgiver, du ikke længere vil bruge. For ellers vil pladespilleren ikke skifte partner, men bliver hos den først udkårne. Der mangler simpelt hen en mobilapp til at lette denne proces.

Når det er sagt, så skal det også nævnes, at Audio-Technica AT-LP60XBT var en fornøjelse at parre. En tydelig pære gør opmærksom på, at Bluetooth-forbindelsen er etableret. Der er ingen opsætning af tonearmen. Den fungerer, som den skal, med det samme. Det er kun moderat svært at fastgøre gummidrivremmen rundt om pladetallerkenen.

Tonearmen på Pro-Ject Essential III BT afbalanceres entusiastbetonet med et lod på en fiskeline.

Pro-ject Essential III BT er en lidt større udfordring at få op at køre. Du skal manuelt afbalancere tonearmen. Der er en kontravægt på et stykke fiskeline, som skal tilpasses, og drivremmen skal strækkes noget for at falde på plads om tallerkenen. Bluetooth-forbindelsen gav også anledning til visse svedige øjeblikke. Men når først det hele er sat op, skal du aldrig bekymre om det længere.

8 vinylplader du kan købe først

01 The Beatles, Abbey Road

Coveret er ikonisk. Det er musikken også – lige fra A-sidens klassiske popsange til B-sidens afsluttende følelsesmæssige styrke.

02 Led Zeppelin, Physical Graffiti

På dette dobbeltalbum viser Led Zeppelin gruppens spændvidde – lige fra akustisk nydelser til blues-rock på testosteron.

03 The Who, Live at Leeds

Fantastisk live-album. Vinylversionen er bedre end cd’en på to måder: Den er mere autentisk, og det meste af Pete Townsends snak mellem sangene er fjernet.

04 James Brown, The Payback

Soulkongen James Brown tæsker dine bashøjttalere, og titelnummeret er bare suverænt.

05 Kate Bush, Vinyl Reissues

I smuk indpakning får du her remasterede udgaver af alle hendes klassiske albums og oveni nogle sjældenheder.

06 Gostface Killah, Twelve Reasons to Die

Ghostface og hans band fortæller om gangsterforræderi og -hævn fra graven. Solide beats, rap og soul i 70’er-stil.

07 Rolling Stones, Sticky Fingers

Stones’ måske bedste album, i hvert fald det bedste vinylcover – hvis du kan finde versionen med en ægte lynlås.

08 Kraftwerk, Computer World

Hvis du ikke kan få computer nok, skal du lytte til den kolde, tyske elektromusik. Den kan lyde varmt og smukt – især på vinyl.

Fede 70’er-funktioner

Audio-Technica AT-LP60XBT er ikke en pladespiller, der udstråler høj klasse. Den vejer næsten det samme som en avis, føles plastikagtig og ser ud som noget fra 70’erne. Det er egentlig ikke nogen kritik, for på mange måder er det en rigtig fin pladespiller, selvom den ikke ser sådan ud.

Den eneste tilslutning på bagsiden er en 3,5 mm analog udgang, hvor du kan skifte mellem linje- og phono-signal. Ligesom på 40 år gamle pladespillere kan du med tryk på en knap få tonearmen til at springe op med et klik, bevæge sig ind over pladen og placere pickuppen perfekt på pladen. Og når pladen er afspillet, klikker den selv tilbage. Det er da skønt!

På Pro-Ject Essential III BT skal du flytte drivremmen for at skifte omdrejningshastighed.

Med en skifteknap kan du vælge mellem to pladestørrelser 18 cm og 30 cm, og da de skal afspilles med hver sin hastighed, kan du også skifte mellem 45 og 33 1/3 omdrejninger i minuttet.

Helt så imødekommende er Pro-Ject Essential III BT ikke. Her må du manuelt flytte drivremmen, hvis du ønsker at skifte omdrejningshastighed. Pro-Jects feinschmecker-kunder lytter åbenbart ikke til popsingler. Bagpå er der ikke en, men hele to RCA-udgange, så du kan forbinde pladespilleren til en RIAA-forforstærker eller til phono-trinnet i en forstærker.

Men hvorfor betale ekstra for at få Bluetooth og derefter tilslutte pladespilleren med kabel? Men Pro-Ject-afspilleren er tilgivet, for den er så smuk at kigge på sammenlignet med testens Audio-Technica.

Ordknuser


  • Tonearm: En metalarm, der holder pickuppen i pladerillen.

  • Pladetallerken: Den cirkulære plade, hvorpå man placerer vinylpladen.

  • Pickup: Den kompakte enhed yderst på tonearmen, der aflæser pladerillens bølgetoppe og -dale.

  • Omdrejningshastighed: Den hastighed, hvormed pladetallerkenen roterer. Normalt enten 33 1/3 eller 45 omdr./min.

  • Pladestørrelse: Der er to almindelige vinylplade-størrelser: 18 cm (7” eller single) og 30 cm (12” eller LP).

Bedst i prisklassen

Begge pladespillere er lydmæssigt blandt de allerbedste i deres respektive prisklasser. Og her skal det bemærkes, at Audio-Technica AT-LP60XBT er mindre end halvt så dyr som Pro-Ject Essential III BT.

Audio-Technica AT-LP60XBT lyder langt bedre, end den ser ud til at gøre. Producenten har tydeligvis nedprioriteret design og overfladematerialer for bedre at kunne fokusere på god lydgengivelse. Alt gengives mere råt end fra den raffinerede Pro-Ject-pladespiller – men på en fornøjelig og livfuld måde.

Hvis du er til nuanceret gengivelse og lytter til klassisk musik, alfeagtige og overjordisk strømmende toner, så er det ikke den rette pladespiller for dig. Men til rock, elektronisk musik og pop er den forbavsende velspillende.

Det kan godt være, at du bruger noget tid på at opsætte testkonkurrenten fra Pro-Ject (brug manualen flittigt), men det er besværlighederne værd. For denne pladespiller vil sende en frydefuld sitren gennem din krop, når der først er kommet i gang. Så gør det heller ikke noget, at den ser ret godt ud.

Den automatiske tonearm på Audio-Technica AT-LP60XBT klarer stort set sig selv.

Sådan en udgivelse som Kate Bush’ Aerial, der blev genudgivet sidste år på ekstra tung, håndbehandlet vinyl i overdådig kvalitet, er som skabt til test af pladespilleres dynamiske evner.

Pro-Ject gengiver smukt Kate Bush’ usminkede, klaverakkompagnerede triller, men får også leveret en loyal gengivelse af passager med kraftige basindslag. Du får langt mere ved at ofre et par tusind kroner ekstra på Pro-Ject-pladespilleren. Her taler vi ægte hi-fi i alle stilarter og ikke kun slagkraftig rock’n’roll.

Selvfølgelig findes der endnu dyrere og endnu bedre pladespillere. Men hvis du seriøst er på vej ind i vinylverdenen – eller på en returrejse – så er Pro-Ject Essential III BT måske det perfekte kompromis mellem økonomi og kvalitet. Den får i hvert fald vores anbefaling.

Fakta og karakterer