Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bliv stjerne på din egen tv-station

Ja, det er sandt. Du kan blive stjerne på din egen tv-station – og blive konkurrent til Netflix og andre udbydere, der boltrer sig på nettet. Alt om DATA giver dig her opskriften på, hvordan du kommer til at sende live-tv til den store omverden. Faktisk er der ikke kun én måde at gøre det, men uanset hvad du gør, behøver det ikke være dyrt.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du har sikkert allerede prøvet kræfter med at optage video – om ikke andet har du lavet familieoptagelser med videokameraet. Du har måske endda redigeret dine optagelser sammen til indslag, der kan vises på offentlige tjenester som Vimeo, YouTube eller sågar på din egen hjemmeside. Men vidste du, at det også er både nemt og billigt at komme i gang med at lave live-streaming af levende billeder via internettet?

I denne artikel gennemgår vi flere muligheder for at komme i gang med den udfordrende, men også ekstremt spændende ”hobby” at sende live-tv. Der findes enkle og ekstremt billige måder at gøre dette på, men måske vokser ambitionerne med erfaringen, og så kan du kaste dig ud i mere komplekse løsninger, hvor din ”stations” personlige profil er tydeligere. Men lad os først kigge på, hvad det egentlig vil sige at sende noget live. For live er det jo kun, første gang du sender det.

I videoverdenen opererer man normalt med to begreber, når det handler om den tidsmæssige oplevelse. Det første er video on demand, der, som navnet antyder, er video, du ser, når du har lyst. Det andet er live-streaming, som kan sammenlignes med en skemalagt tv-udsendelse, der transmitteres via en af de traditionelle broadcastkanaler som DR eller TV 2.

I princippet kan man også kalde video on demand for streaming, idet videomaterialet streames – altså sendes bid for bid – fra en server til din skærm, hvad enten der er tale om computer, tablet ellert smartphone. Det store step op til live-streaming er altså, at det sker i realtid, mens tingene sker, hvilket i praksis vil sige, at der sendes live fra en begivenhed eller live fra et web-tv-studie.

Produktionsmæssigt er der ikke den store forskel på video on demand og live-streaming, men det siger sig selv, at når din videostrøm skal kunne ses, i samme øjeblik begivenhederne sker, er der visse udfordringer rent distributionsmæssigt.

Her er der flere tekniske muligheder at vælge imellem alt efter ønsket til kvalitet, hvilket typisk har betydning for, om man kan streame gratis eller, om servicen koster penge. Grundlæggende kan man dog sige, at medmindre du har adgang til et gratis trådløst netværk, skal du som minimum altid regne med en udgift til selve datatrafikken.

Kom i dialog med dine seere

Med rette kan du selvfølgelig spørge, hvad fordelen er ved at sende live frem for at sende til on demand-kigning, men efter denne skribents første spæde forsøg med live-tv på nettet må jeg konstatere, at det at sende live giver mere intensitet og nerve. Ikke kun, når man sender fra en begivenhed, men også, når der sendes hjemme fra web-tv-studiet (hvor interimistisk det end er). Oveni giver det mulighed for at give udsendelsen ekstra vitaminer ved at kommunikere direkte med seerne og svare på spørgsmål via telefon, chat eller mail.

Det at streame live henvender sig måske især til virksomheder og foreninger, hvor flere kan arbejde sammen om udsendelsen. Foreninger bruger teknologien i vidt omfang for eksempel til at sende online-bingo på internettet.

Et andet interessant eksempel er gadgetkanalen Living Smart TV, der i sin tid startede som et tv-program på broadcastkanalen DK4, men som siden sommeren 2012 udelukkende har sendt daglige udsendelser via internettet. Ofte er det sket live, og da Apple lancerede iPhone 5S i september sidste år, kiggede ikke mindre end 56.000 danskere med. Til sammen-ligning definerer DR 2 et program som en succes, hvis der bare har været 5000 seere.

Men flere andre har taget teknologien i brug, og en af de virksomheder, der virkelig har brugt ressourcer på konceptet, er Jyske Bank, der fra hovedsædet i Silkeborg producerer og sender indslag om den finansielle verden med grej i den helt tunge klasse.

Du bestemmer selv budskabet

Da Jyske Bank efter kun at have haft video on demand – altså arkivklip på deres hjemmeside – for nogle år siden lancerede ægte live-streaming, var nærværende skribent som journalist på besøg i hovedsædet for at dække begivenheden for et broadcastmagasin. Tilfældigvis skete der det, at lanceringen stort set faldt sammen med vedtagelsen af den første bankpakke, hvilket gav et ekstremt højt antal visninger af et interview med bankens ordførende direktør.

Vel er vi ikke alle Jyske Bank, men web-tv og ikke mindst live-streaming er kommet for at blive – ganske enkelt fordi du, din virksomhed eller din forening har mulighed for at få præcis det rigtige budskab ud på det rigtige tidspunkt til den rigtige målgruppe.

At det så samtidig er særdeles overkommeligt, gør kun teknologien endnu mere interessant. Du kan vælge at komme i gang helt gratis med en smartphone eller tablet, eller du kan investere i en betalingsløsning, hvis dine ønsker er af mere professionelt tilsnit. Valget er dit, og i denne artikel ridser vi nogle af de mange muligheder op.

Professionel livetransmission

Når du er blevet viderekommen, kan du benytte professionelle softwareløsninger som Wirecast eller andre programmer, som kan ”grabbe” videosignalet inde i din computer, før det sendes ud på nettet. Et populært afspilningskort til det formål er DecLink Studio fra Blackmagic Design.

Det fås i flere forskellige konfigurationer. Hvilken, du vælger, afhænger af, om du skal installere på en stationær computer eller en bærbar computer samt, om dit kamera har HDMI- eller SDI-udgang.

De fleste kameraer har HDMI, mens SDI typisk findes på de dyrere kameraer, da SDI er en standard, som benyttes i den professionelle video- og broadcastverden. SDI står for Serial Digital Interface, og standarden fastlægges af The Society of Motion Picture and Television Engineers.
Begge standarder overfører imidlertid billed- og lydsignal i samme kabel, og alt efter temperament kan du konvertere mellem de to formater ved hjælp af tilbehør.

Billig og enkel live-streaming

Hvis man ikke er indstillet på at bruge de store penge – eller måske slet ingen – på at streame live, er den svenske tjeneste Bambuser en udmærket løsning. Her har man som privatperson mulighed for på en enkel måde at streame en live-begivenhed ganske gratis, mens man er nødt til at betale, hvis man benytter tjenesten erhvervsmæssigt.

Du kommer ganske enkelt i gang ved at downloade en app, der kan installeres på enten en smartphone eller en tablet med indbygget videokamera. Løsningen fås både til iOS og Android, men er her testet på iOS. Dernæst registrerer du din gratis konto, og så er du i princippet klar til at optage video og via appen streame billederne live.

Du kan sende din udsendelse til din egen konto på Bambusers hjemmeside, men det har andre ikke den store glæde af. Så er det bedre med iframe-kode at integrere ”tv-stationen” på din hjemmeside og her give andre adgang til både den aktuelle stream og arkivet af tidligere, streamede videoer.

Du kan også vælge at dele dine videoer via din Facebook-profil. Her kan du vælge din personlige profil, men også en eventuel virksomheds- eller gruppeside. Nævnes skal det også, at du kan streame direkte fra computerens webkamera.

Hvis man som virksomhed eller organisation arbejder erhvervsmæssigt eller kommercielt med sine videoer, så er Bambuser ikke længere gratis, og man er nødt til at opgradere til en af tre betalingsmodeller. Den billigste hedder Basic og koster 45 dollar om måneden, mens mellemløsningen hedder Standard og koster 329 dollar om måneden. Flagskibet Plus koster 599 dollar om måneden.

Så begynder det lige pludselig at blive halvdyrt, men mens Basic giver adgang til 250 timers streaming om måneden, og Standard giver adgang til 4500 timer, får man helt op til 15.000 timers månedlig streaming med Plus-løsningen. Forbruget er naturligvis afhængigt af seerskaren og udregnes som antallet af seere ganget med den tid, hvor der streames. Ingen af modellerne er dog begrænset i antallet af samtidige seere.

Sammenlignet med Basic-modellen giver Standard- og især Plus-modellen ud over flere sendetimer en række andre fordele, blandt andre integration med Google Analytics og visning af eget logo på streamingen i stedet for Bambusers logo. Der er mulighed for at tilpasse playeren, mulighed for at vise annoncer og ikke mindst op til 10 selvstændige indholdskanaler tilknyttet den samme konto.

Bambuser spænder virkelig vidt. I den nemme ende er man altså kørende med smartphone eller tablet i løbet af et øjeblik, mens man i den mere professionelle ende kan integrere med det professionelle program Wirecast og dermed distribuere professionelt producerede streams. Med smartphone-løsningen producerer og distribuerer man således i én og samme løsning, mens man med Wirecast producerer og mixer, mens distributionen sker via Bambuser.

Det er muligt at downloade en 15-dages prøveversion af betalings-modellerne med de fleste af funktionerne aktiveret.

Man kan integrere sit live-tv på en hjemmeside med eksempelvis en iframe, der er et integreret link til en publiceringstjeneste, for eksempel YouTube. Du kan endda lægge din tv-station på din Facebook-side. Kig dig lidt omkring, og se, hvordan andre har gjort. Her er tre eksempler.

Fotosite: Forfatterens hjemme-side med fotonyheder sendt live fra fotomesse på dette link: www.digital.dk/web-tv.html.

Firmaside: Jyske Bank har lavet et professionelt fotostudie, der sender hver dag: http://jyskebank.tv.

Hobbyside: Det er nemt og billigt at lægge optagelser på YouTube og oprette sin egen kanal. Se for eksempel www.youtube.com/watch?v=J-wGkh64hv4 om beskæring.

Om man ønsker at opbygge sin web-tv-kanal via gratistjenester som YouTube og Vimeo, eller gøre det via betalingstjenester som Qbrick og Ooyala er en smagssag. I alle tilfælde er der mulighed for live-streaming, og det samme er der hos Webstream og Xstream, der er to af de kendte udbydere på det danske marked.

Fordelene ved at benytte eksempelvis YouTube og Vimeo er naturligvis, at de er gratis, men du skal være klar over, at du med disse i princippet fraskriver dig ophavsretten til dit eget materiale. Til gengæld giver YouTube og Vimeo bedre mulighed for, at andre, der ikke kender dig eller din tv-kanal, kan søge på og finde frem til dit indhold via de forskellige søgemaskiner.

Betalingsløsningen har du mulighed for at få skræddersyet helt til egne behov, og især hvis du ikke er så meget for at rode med teknik, kan det være en god idé at købe sig fra den udfordring, der hedder opsætning af streaming-kontoen.

Arbejdsgangen er nemlig typisk delt op i optagelse, eventuel mixning og derefter distribution. Bambuser-tjenesten i low end-udgaven fungerer som en slags alt i en-løsning fra samme udbyder. Men mere normalt er det, at man producerer samt mikser på én platform og afvikler, altså distribuerer, på en anden.

Et af de mest benyttede programmer til produktion og mixning i den seriøse ende er Wirecast fra det norske firma Telestream, og det fungerer som bindeleddet mellem kamera og distributionsserver.

Wirecast fanger billed- og lydsignalet fra kameraet og kan sende det ud i den store verden på flere måder. Man kan vælge, om det skal ske via en betalingsservice – for eksempel Xstream, som denne forfatter selv benytter, eller Bambuser – eller om det skal ske via en gratis tjeneste som YouTube.

Information om, hvordan man sætter op til for eksempel YouTube kan findes på internettet, mens du typisk skal have guidelines direkte fra de mere specialiserede leverandører som Webstream eller Xstream.

Modsat kendte programmer som Adobe Premiere Pro og Apple Final Cut, der er beregnet til redigering, er Wirecast beregnet til at grabbe og mixe livesignaler. Du kan desuden arbejde med greenscreen og digitale baggrunde, lægge tekster og skilte på dit billedoutput samt naturligvis mikse mellem flere input, både mellem flere enheder i en multikameraopstilling og mellem live-signal eller arkivindslag.

Du har både mulighed for at live-streame direkte til internettet, streame til optagelse på en harddisk for senere udsendelse eller gøre begge dele samtidig, hvor der altså lagres en kopi, mens du sender. De fleste gør nok sidstnævnte, da live-streams som oftest også ender som arkivmateriale på et website.

I Wirecast definerer du selv den ønskede kvalitet, og hvis du er i marken, kan live-streaming godt lade sig gøre via 4G-mobilbredbånd, selv om et ”rigtigt” trådløst netværk og allerhelst et kablet netværk er at foretrække af hensyn til sikkerheden i transmissionen. Forfatteren har selv prøvet at live-streame fra Fotomessen i Forum i efteråret og valgte her at få trukket et kabel til afviklingscomputeren.

Wirecast fås til både Windows og Mac i to betalingsversioner, en Studio- og en Pro-version, til henholdsvis 495 og 995 dollar. Den primære forskel er, at man i Pro-versionen kan håndtere flere kameraer og ip-baserede kameraer, og at man har bedre kontrol med lyden.

Desuden kan Wirecast hentes i en gratis version, idet YouTube har licenseret en version med basal funktionalitet. Men som bekendt er intet helt gratis, og ”prisen” er, at denne version kun kan benyttes til at distribuere sine live-streams via netop YouTube. Det kræver naturligvis, at man har en YouTube-kanal, der kan benyttes til live-streaming, og det er en funktionalitet, man lige skal bede YouTube om at aktivere.

Hvordan dit signal rent fysisk sendes ud på nettet kan afhænge af hardwareløsningen. Typisk anvendes den såkaldte H.264-kvalitet i 720p-opløsning med en bitrate på 30 fps (billeder pr. sekund), men hvad der videre sker, kan variere.

Således anvender eksempelvis forfatterens egen udbyder Xtream en Flash-strøm med en såkaldt fallback player, der viser i HTML 5 i stedet for Flash på iPhone og iPad.