Home » Skærm » Bliv klar til 8K
Bliv klar til 8K

Bliv klar til 8K

Share
Synspunkter

Hvad så med en 32”-skærm? Med 4K taler vi om en synsafstand på 60 centimeter, hvis vi vil opnå Retina-synsindtryk. Det er en anelse længere, end de 53-56 centimeter, som denne artikels forfattere lægger mellem øjnene og skærmen. Med 8K på 32 tommer taler vi om lidt over 30 centimeter, hvis vi skal ramme en synsstyrke på 6/6. Man kan argumentere for, at det er overkill.

6K ville sandsynligvis være nok til en 32”-skærm. Men hovedsagen er, at man kan se forskellen på 4K og 8K på en 32”-skærm ved normale synsvinkler. Det ved vi, fordi vi har set det.

Alt dette forudsætter normalt syn. Nogle har bedre syn; andre har ringere syn. Men konklusionen er, at fordelen ved 8K i forhold til 4K i en pc-skærm er begrænset til relativt store skærme. En tommelfingerregel er, at fordelene ved et spring fra 4K til 8K hurtigt forsvinder med skærme på under 30 tommer. Omvendt stiger 8K’s berettigelse, når skærmdiagonalen kommer over 30 tommer.

Før vi begiver os ind på nogle af de andre tekniske aspekter ved 8K, må vi lige berøre spørgsmålet om 8K-indhold. Det er rigtigt, at der stort set ikke findes noget 8K-indhold. Det er også sandsynligt, at denne situation ikke vil ændre sig i den nærmeste fremtid.

Det er et problem for et 8K-tv, hvis primære formål er forbrugerindhold. Men det gælder ikke for pc’en. 8K-opløsningen giver et skarpere billede med bedre skriftbillede og flere detaljer. Når man én gang har oplevet en pc-skærm med meget høj dpi, virker en standardskærm decideret nedslående. Noget lignende gælder høje refresh-rates. Når man først har oplevet det, er der ingen vej tilbage. 8K giver også bedre plads på skrivebordet.

8K i dag, ikke i morgen

Hvordan er Dells 8K-skærm i grunden?

For næsten et år siden landede Dells 8K UP3218K hos
Alt om DATAs søstermagasin Datatid TechLife. Hvordan var den? Hvis man arbejder med rendering af skrifttyper, er svaret: seriøst appetitvækkende. Med 8K-opløsningen komprimeret til 32”-dimensioner er resultatet en Retina-agtig pixeltæthed på 275 dpi. Labert.

Se også:  Samsung klar med gigantisk 219" tv

En anden nydelse er det at se fotos i meget høj opløsning, rendering og video i al deres pragt. Denne skærm giver professionelle billedbehandlere en mulighed for at iagttage alle detaljer i multimegapixel-billeder, der sætter 4K-masserne i skygge. Redigering af 4K-video i et lille vindue, men ved fuld opløsning, er også et fikst trick.

UP3218K kræver dobbelt DisplayPort 1.4-forbindelser til arbejde ved 60 Hz. Det er plagsomt, og skærmen blev meget varm langs den øverste kant. Det lover ikke godt for den langsigtede driftssikkerhed. I øjeblikket kan man godt glemme alt om at spille spil ved den oprindelige opløsning, og skærmen understøtter heller ikke højere refreshrates ved lavere opløsninger.

Den er derfor i høj grad et produkt, der er i sin vorden. Og den er sandelig kostbar: knap 27.000 kroner. Men når det gælder billedets skarphed og præcision, er der intet, der ligner den, til desktop-pc’er.

Forbindelser

Teoterisk set kan de fleste moderne spil køre ved 8K. Man kunne derfor argumentere for, at pc’en allerede er 8K-parat. Den påstand kræver imidlertid nogen forklaring, og det fører os til den første af de tekniske forhindringer: skærminterface. Den i øjeblikket mest avancerede version af DisplayPort er 1.4.

Med 8K understøtter DisplayPort 1.4 kun fuld 8bpc-farve pr. kanal og 4:4:4 chroma-subsampling ved 30 Hz. Hvis man vil op på 60 Hz, skal man enten ty til to forbindelser, bruge displaystream-kompression eller gå ned til 4:2:0 subsampling. Til 120 Hz skal man bruge kompression og et dyk i subsampling.

Når det gælder HDMI, skal man bruge en 2.1-port for at køre ved 60 Hz. Der findes i øjeblikket ingen videokort med HDMI 2.1-support. Det er ikke noget stort problem i betragtning af, at DisplayPort i forvejen er det mest pc-fokuserede interface, men det er værd at være opmærksom på.

Det vigtigste problem er imidlertid, at vi er flere år fra at være i en situation, hvor man kan have 8K kombineret med farver i høj kvalitet og en refreshrate på 120 Hz eller højere. I den overskue-lige fremtid bliver man nødt til at gå på kompromis.
Hvis vi antager, at du er kommet over interfacehurdlen, bliver det næste problem vanskeligheden ved at køre 3D-applikation ved 8K.

Se også:  Sonys kæmpestore 8K-tv koster over seks tusind kroner pr tomme

Kort sagt giver 8K fire gange så stor belastning på grafikkortet som 4K. I betragtning af, at der kun er meget få (hvis nogen overhovedet) videokort, som kan spille alle spil glat ved 4K med alle lækkerierne skruet helt op, er tanken om at spille de mest krævende spil ved 8K mildt sagt ret optimistisk.

Sagen er, at 8K-gaming med meget stor sikkerhed en dag bliver mulig. I mellemtiden kan man køre interpoleret ved for eksempel 4K på en 8K-monitor, og det er næsten lige så flot som ren 4K (det har vi konstateret ved selvsyn). Derfor kan man få fordelene ved skrifttype-rendering, skrivebordsplads og generel skarphed og præcision, mens man venter på, at gpu-teknologien – og ikke mindst videoindholdet – indhenter 8K.

8K er det næste store nummer i tv. Pc’en kommer uden megen tvivl til at følge trop.

Naturligvis pynter 8K ikke ligefrem på produktionsomkostninger og de heraf følgende priser på skærme. Med teknologier som local dimming-baggrundslys, understøttelse af HDR, bredere farvespektrum, adaptive synching og alt det andet, er pc-skærme blevet meget komplekse.

Hvis man for eksempel vil have en pc-skærm med refresh på mindst 120 Hz, 4K og HDR, taler vi om en udskrivning på mange mange tusind kroner. En dag vil vi kunne føje 8K til den liste. Det står ikke klart, hvornår det vil ske, men vi kan roligt regne med, at det ikke bliver billigt.

Hvis man kan leve med 60 Hz refresh, er 8K-skærme nok til at komme i nærheden af inden alt for længe. Se, hvad 4K-tv’er gjorde ved markedet for pc-skærme. Man kan få 40”-skærme, der bygger på tv-skærme, til under 4000 kroner. Lige nu findes der 27”-4K-skærme med billig TN-teknologi.

Ja, 8K-skærme er lige nu edderdyre; Dells UP3218K (se boksen til højre) er en af de få tilgængelige modeller, og den koster stadig ca. 27.000 kroner over et år efter lanceringen. Men vent få år, så vinder 8K terræn, og pc-skærmene vil med stor sikkerhed blive overraskende rimelige i pris.

TAGS
8K
CES
microLED
skærmkvalitet

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S