Home » Spil » Bliv en bedre pc-gamer
Bliv en bedre pc-gamer

Bliv en bedre pc-gamer

Share

Analyse af dit pc-spil kan gøre dig til en bedre gamer. Se her hvordan

 

At overvåge sig selv er blevet en dille. Næsten alle løbere bruger i dag enten et løbeur med indbygget gps eller deres telefon. Data uploades og analyseres – og bedre træning planlægges. På samme måde er flere professionelle (og seriøse amatører) spillere af computerspil begyndt at analysere deres spil for at blive bedre. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad der kan lade sig gøre.

Spil som logfiler

Måske tænker du ikke på computerspil, som noget der er muligt at analysere. Men det er i virkeligheden meget lettere at fange data fra computerspil end klassisk sport som fodbold. Mange computerspil, herunder den altid populære familie af Counter Strike spil, gemmer alle hændelser i en logfil. Det betyder, at du efter spillet kan se, hvad der skete. Modsat klassisk sport, sker computerspil i en elektronisk verden, hvor spillernes position, våben osv. kan registreres meget præcist. Logfiler med præcise registreringer indbyder til analyser.

Programmet mcloganalyzer opsummerer  Minecraft- serverens logfil i form af en HTML-side.

Programmet mcloganalyzer opsummerer Minecraft-serverens logfil i form af en HTML-side.

Doom er et førstepersons-skydespil fra 1993. Allerede i de glade DOS-dage havde spilproducenten id Software valgt at give mulighed for at hive statistik ud af spillet. Med den udokumenterede kommandolinje option -statcopy kan du aktivere leveringen af data.

Data fra spil med -statcopy aktiveret kan primært bruges til at lave demoer af Doom, dvs. det er muligt at få opbygget små “film”. Samtidig har data været brugt til at teste om nye versioner af Doom fungerer korrekt. Et eksempel på, hvordan de opsamlede data kan bruges, er programmet statcheck.

Minecraft

Minecraft er en af de mere populære spil blandt børn. Der er som sådan intet gameplay eller en opgave at løse i spillet. På mange måder er Minecraft et virtuelt Lego-univers, hvor brugerne bygger en verden op sammen. Der bliver brugt mange timer på at bygge huse, jernbaner, osv.

Spillet er teknisk bygget op som et klient/server-system. Spillerne har en klient installeret på deres computer, og de kobler sig på en fælles server. Forretningsmodellen for Minecraft har altid været lidt spøjs. Du kan downloade klienten gratis og spille kvit og frit i et en-bruger univers.

Skal du spille sammen med andre, skal du købe et login-navn. Samtidig er serveren gratis, men det kræver nogle it-kundskaber at sætte den op. Fordelen ved at drive egen Minecraft-server er, at det er muligt at begrænse hvilke brugere, som har adgang. Det giver tryghed at kunne være sikker på, at ingen ukendte personer kan komme og deltage, når ens børn og deres venner spiller sammen.

Du har adgang til alle funktionerne i CS:GO Demos Manager i første skærmbillede. Bemærk at Settings findes oppe til højre.

Du har adgang til alle funktionerne i CS:GO Demos Manager i første skærmbillede. Bemærk at Settings findes oppe til højre.

Læs alle beskederne

Minecraft-serveren skriver mange forskellige data i en logfil. Formatet af logfilen er ændret i version 1.7, så du skal være opmærksom på hvilken version, du har installeret, når du vælger analyseværktøj. Som en del af logfilen kan du læse alle beskederne, som spillerne har skrevet, mens de har være logget ind. Det er også muligt at se, hvornår en bestemt spiller loggede ind, og hvornår vedkommende loggede ud.

Et af de værktøjer, som kan analysere logfiler i det nye format, er mcloganalyzer. Det er et lille Python-program på lidt under 600 linjer. Programmet genererer en HTML-side, hvor data er opsummeret. Programmet – som mange andre Minecraft-analyseværktøjer – lever deres liv på Github (se infoboks “Git og Github” for mere information om Github). Installationen af mcloganalyzer er ganske enkel, hvis du er Mac- eller Linux-bruger. Har du en Windows-maskine, skal du først installere git og Python.

For at bruge CS:GO Demos Manager skal du knytte en Steam-konto til programmet.

For at bruge CS:GO Demos Manager skal du knytte en Steam-konto til programmet.

Tjek om børnene spiller for meget

Først skal du have en kopi af kildeteksten. Den henter du fra Github med kommandoen git clone https://github.com/m0r13/mclogalyzer. Derefter kan du installere selve programmet. Det gøres med kommandoerne (her adskilt med semikolon): cd mclogalyzer ; pip install jinja2 ; python setup.py install.

Med analyseværktøjet installeret, er du klar til at analysere din Minecraft-log. Hvis din server er installeret i folderen /srv/minecraft, kan du opsummere loggen med kommandoen mclogalyzer /srv/minecraft/logs vores-server.html.
I filen vores-server.html finder du selve opsummering – du skal blot åbne filen i en webbrowser. Du kan nu tjekke, om dine børn spiller lidt for meget Minecraft.

Efter du har downloadet  demo-filer, får du en liste over filerne.

Efter du har downloadet
demo-filer, får du en liste over filerne.

Counter Strike

Counter Strike er en meget populær familie af førstepersons-skydespil – en familie som så dagens lys helt tilbage i 1999. Counter Strike Global Offensive (CS:GO) er seneste skud på stammen og er meget populært. To hold på fem spillere kæmper imod hinanden med skydevåben og granater. Der er turneringer, og flere hold er professionelle, idet pengepræmierne er så store, at det er muligt at leve af at spille computerspillet.

For eksempel er holdet Astralis dansk og hører til blandt de bedste i verdenen. Turneringerne transmitteres eller streames over nettet med mange seere. Samtidig har bookmakere gode dage, da mange spiller på resultaterne af kampene.

Når et computerspil som Counter Strike går fra at være en leg til at være indtægt, kræver det træning. Mange hold har da også en træner, som bruger tid på at gennemse tidligere kampe. Counter Strike giver mulighed for at gemme alle hændelser i en logfil. Denne logfil omtales typisk som en demo-fil. Det er ved at blive almindeligt at hold og deres træner bruger demo-filerne til at analysere en kamp i detaljer for at se, hvor de skal sætte ind med træning og finde svage sider hos deres modstandere.

I løbet af et spil gemmes mange detaljer om spillerne. Det er muligt at få indsigt i hvilke våbentyper, en modstander foretrækker – eller andre mønstre.

I løbet af et spil gemmes mange detaljer om spillerne. Det er muligt at få indsigt i hvilke våbentyper, en modstander foretrækker – eller andre mønstre.

Skriv dine egne analyseværktøjer

Valve, som udgiver Counter Strike, har frigivet flere software-biblioteker, som kan bruges til at læse demo-filerne. Du kan med andre ord skrive dine egne analyseværktøjer. Hvis du ikke har lyst til det, findes der heldigvis programmører som gør det selv – og som gerne vil dele deres værktøjer med andre. Et eksempel på sådan et værktøj er CS:GO Demos Manager. Demos Manager findes kun til Windows, men er et open source-projekt. Du kan frit downloade programmet fra hjemmesiden (http://csgo-demos-manager.com/). Til denne artikel har jeg brugt Microsoft Windows 10 og installationen forløb uden problemer.

For at bruge Demos Manager er du nødt til at knytte det til en Steam-konto. Counter Strike er distribueret gennem Valves Steam-systemet, og ved at have adgang til Steam-systemet, kan Demos Manager få adgang til data på de enkelte spillere. Under menupunktet Settings finder du Add Account. Det er muligt at knytte flere Steam-konti, så du lettere kan analysere dit hold samlet set.

Hent en demo

For at komme i gang med at analysere dine kampe, skal du hente demo-filer. Det gør du med funktionen Download MM Demos. Relevante demo-filer downloades til din computer. Eftersom demo-filer kan være store, kan det godt tage en rum tid. Du kan nu vælge den demo-fil, som du gerne vil analysere.

Demos Manager tilbyder mange forskellige analyser. Det vil føre for vidt at gennemgå dem alle i detaljer i denne artikel. Dog skal to nævnes. Den første er Details. Som navnet antyder, får du alle tænkelige informationer om kampen. Du kan se præcis, hvordan en af spillerne klarede sig. En anden funktion er Heatmaps. Her kan du se, hvor en spiller typisk dør eller dræber andre spillere.

Det giver en mulighed for at forstå, hvor dine svage og stærke sider er.

Skulle Demos Manager ikke have lige den analyse, som du ønsker, kan du eksportere data til et regneark (Microsoft Excel).

Afslutning

Analyser af computerspil er stadig ikke almindeligt. Det er på ingen måde udbredt blandt de unge spillere (læs: teenagerne), og selv blandt de professionelle hold er det stadig ikke udbredt.
I disse år hvor teknologier til at analysere store datamængder (Big Data) og muligheden for at finde mønstre i disse data (machine learning) udvides, er det stadig et felt i sin spæde begyndelse.

Med et program som Demos Manager er det meget let at komme i gang, men de avancerede analyser kræver stadig, at du selv sætter dig ned og koder.

CSGO DM heatmap.png: Med et heatmap kan du se mønstre i, hvordan du eller dine med- og modspillere spiller.

CSGO DM heatmap.png: Med et heatmap kan du se mønstre i, hvordan du eller dine med- og modspillere spiller.

 

Links
Find flere oplsyninger her:

Game Analytics – dansk firma for spiludviklere: http://www.gameanalytics.com/

Doom: https://en.wikipedia.org/wiki/

Doom_(series) og http://doomwiki.org/wiki/Statistics_driver

Statcheck – analyse af Doom: https://github.com/chocolate-doom/statcheck

Analyser af Minecraft-logfiler: https://github.com/m0r13/mclogalyzer

Holdet Astralis’ hjemmeside: http://astralis.gg/

Nyheder og streaming af computerspil: http://www.eslgaming.com/

CS:GO Demos Manager: http://csgo-demos-manager.com/

Trænerens rolle i CS:GO: http://read.navi-gaming.com/en/team_news/csgo_coach

aod12_pcganer06

 

 

Git og Github

Git er et revisionskontrolsystem, dvs. det holder styr på hvem, der foretager hvilke ændringer hvornår i en kodebase. Det er udviklet af Linus Torvalds – manden bag Linux – så han bedre kan styre udviklingen af Linux-kernen. I dag bruges det af mange programmører til både open source-projekter og interne applikationer. Generelt er git et kommandolinje værktøj, men der findes efterhånden mange grafiske værktøjer til git. Endvidere har de vigtigste udviklingsmiljøer som Visual Studio, Xcode og Android Studio indbygget understøttelse for git. Github er et firma, som har bygget en tjeneste op omkring git. Ideen er, at du har din kildetekst liggende hos Github, og Github giver dig en web-baseret samarbejdsplatform. Det er gratis at oprette sig som bruger. Har du et open source-projekt, er det gratis at bruge Github, mens det koster at oprette lukkede, private projekter. I dag er Github det foretrukne valg blandt open source-udviklere.

Hos Github kan du se ændringerne i kildeteksten, inden de godkendes og inkluderes i din applikation.

Hos Github kan du se ændringerne i kildeteksten, inden de godkendes og inkluderes i din applikation.


DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S