Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Blinkende lamper afløser Wi-Fi-routeren

Den traditionelle Wi-Fi-router bliver måske om få år afløst af en ”5G”-router baseret på blinkende lysdioder. Teknologien, der kaldes Li-Fi, skal i fremtiden give lynhurtig internetforbindelse i vores hjem.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Lysdioder stormer frem som en effektiv og miljøvenlig lyskilde. Nu har flere uafhængige forskningsgrupper påvist, at data også kan overføres af blinkende lysdioder, der ‘morser’ beskeder til hinanden.

Forskere fra University of Edinburgh i Skotland og Fraunhoferinstituttet i Tyskland er i samarbejde med industrien i fuld gang med seriøs forskning i denne nye form for trådløs kommunikationsteknologi, der spås snarligt industrielt gennembrud. Hensigten med den nye optiske transmissionsteknologi er at gøre trådløst internet hurtigere, frigøre radiobåndbredde til andre formål og udnytte de mange LED-pærer med lysdioder, der både findes i virksomheder og private hjem.

Computere, mobiltelefoner og LED-pærer skal med andre ord blinke til hinanden i bestemte mønstre om end med en så hurtig frekvens, at blinkene er usynlige for det menneskelige øje. Allerede nu er teknologien blevet kaldt 5G, og ifølge forskerne står den på spring for at overtage den eksisterende mobile og trådløse datatransmission baseret på radiobølger.

Loftslamper er din nye router

LED-pærer er efterhånden ved at vinde indpas i både hjem og industri som et strømbesparende alternativ til elglødepærer, halogenpærer og lysstofrør. Og med en relativt simpel konverter-enhed, der modulerer lyset på forskellige måder, kan elektroniske data fra routere, computere og anden it-teknik oversættes til blink, som kan opfattes af en lyssensor. Den er placeret i din computer som en løs dongle eller indbygget i din smartphone eller tablet. Det forudsætter heller ikke særlig kompliceret elektronik at konvertere lysglimtene tilbage til elektroniske impulser, som computere kan forstå. På den måde vil dine loftslamper kunne blive din fremtidige router til trådløs netværksforbindelse.

Når alle LED-pærer i loftsbelysningen udsender Li-Fi-information, er det ligegyldigt, hvor du befinder dig i lokalet, og Li-Fi-teknologien kan med fordel anvendes til at streame underholdning til flypassagerer og dermed spare kabler og plads.

Fordelene ved Li-Fi (Light Fidelity) frem for Wi-Fi er mange. Lysbølger kan fokuseres meget skarpt og har (i modsætning til de radiobånd, Wi-Fi udnytter) næsten ubegrænset kapacitet, idet det synlige lysspektrum er 10.000 gange større end det egentlige radiospektrum. Samtidig er den nye metode ifølge forskerne over 10 gange billigere og mere miljøvenlig end Wi-Fi, ligesom lysbølger let kan afskærmes med tynde materialer og i praksis næsten er umulige at hacke.

Teknologien vil også være effektiv i situationer, hvor der er meget støj og interferens fra andre netværk (såsom i samlehaller, på hospitaler, udstillinger, messer og ved events) og på steder, hvor det ikke er muligt eller ønskeligt at benytte sig af radiosignaler, der kan blive påvirket af magnetisk indstråling. Det er for eksempel operationsstuer eller følsomme laboratorieomgivelser. Samtidig er LED-pærer på vej ned i pris i takt med, at de vinder indpas stadig flere steder i hjem og industri. Ikke mindst i forbindelse med udbygning af IoT (Internet of Things) vil lysdioder være oplagt og på nem måde give forskellige enheder adgang til internettet.

Supplement til Wi-Fi

I første omgang kan man forestille sig teknolo-gien anvendt som en slags supplement til Wi-Fi for at opnå ekstra downloadkapacitet ved eksempelvis streaming af video. Streaming af underholdning i fly er også en oplagt mulighed. I dag bruger flyproducenterne Wi-Fi, men ved at udnytte den allerede eksisterende kabine-belysning til at sende film, video og musik til passagererne, kan flyet spare en kabelmængde på mange kilometer, og det sparer igen vægt og plads. Andre smarte anvendelser kunne være intelligente gadelamper, der via usynlige blink sender forskellige trafikinformationer til forbipasserende biler.

På minussiden hører, at lystransmission jo kun er mulig, så længe lyset er tændt, men eksperimenter har vist, at det er muligt at dæmpe lyset ned til næsten usynlighed og alligevel bevare funktionen. Transmission med lysbølger forudsætter også visuel kontakt mellem sender og modtager, og lys kan ikke trænge gennem mure og vægge. Dataforbindelsen kan også forstyrres af en hånd eller andet, der kommer ind og skygger. Teknologien er desuden svær at gøre anvendelig udendørs, fordi dagslyset maskerer de fine lysblink. Desuden falder hastigheden voldsomt med afstanden.

Lyssensoren til Li-Fi-modtagelse kan stikkes direkte i computerens hovedtelefonstik.

Rekord i transmissionshastighed

Selv om Visible Light Communication (VLC), som konceptet kaldes, har været kendt siden 2008 og allerede i 2011 blev præsenteret for offentligheden under betegnelsen Li-Fi, er der stadig et stykke vej til lysroutere i vores hverdag. Men resultaterne er foreløbig lovende, og med tilstrækkelige ressourcer bag kan teknikken være parat inden for tre til fem år, vurderer flere danske eksperter.

Teknikken kan præstere en transmissionshastighed på omkring 1 Gbps med en enkelt lysdiode, men det er lykkedes Fujitsu i Japan at udvikle Li-Fi, der er tre gange hurtigere ved at kombinere røde, gule og blå lysdioder. Fujitsu forestiller sig, at teknologien også kan anvendes til at udsende korte, forudbestemte signaler på samme måde, som QR-koder gør det i dag, men uden behov for stregkodemærkater eller RDIF-tags.

I stedet sender LED-lamperne ganske korte oplysninger som eksempelvis adressen på websider, der kan hjælpe butikskunderne eller museumsgæster til at hente mere information. Fujitsu mener, at der ganske enkelt anbringes små spots på enkeltvarer eller udstillingsgenstande, der samtidig sender datasignaler til brugernes smartphones gennem modulerede LED-blink.

I Tyskland er forskerne ved Fraunhofer imidlertid kommet op på overførselshastigheder på omkring 10 Gbps ved hjælp af lysdioder. Det er mere end 250 gange hurtigere end selv det hurtigste bredbånd, der med de hurtigste nuværende Wi-Fi-teknologier højst kan komme op på omkring 7 Gbps. Forskerne har også konstateret, at en optisk synslinje heller ikke er absolut nødvendig, da lysbølger tilbagekastet fra rummets overflader kan opretholde transmissionslinjen med en hastighed på op til 70 Mbps. Det er også muligt at opnå fuld dækning, hvor du end befinder dig i et lokale, ved at synkronisere flere LED-pærer til at blinke i takt.

Laser er endnu hurtigere

Men en ny række forsøg på universitet i Edinburgh antyder, at hastighederne kan komme langt højere op ved brug af laserdioder, og forskerne går rask væk efter datahastigheder på op mod eller over 100 Gbps.

Lederen af den skotske forskningsgruppe, professor Harald Haas, har ligefrem etableret sin egen virksomhed ved navn PureLi-Fi, der udelukkende vil forske i Li-Fi-teknologi båret af laserdioder, som han regner med vil falde stærkt i pris, efterhånden som de bliver anvendt flere og flere steder.

Dels har laserlys nemlig et meget højt energiniveau, forklarer professoren, og dels kan laserlys moduleres (tændes og slukkes) op til 10 gange hurtigere end almindelige LED-pærer.

Forskerne arbejder også på at integrere Li-Fi-modtagelse i både den almindelige LED-belysning og i kameraet på både smartphones, tablets og computere, så det bliver muligt at sende data begge veje, som man kan i dag med Wi-Fi.

Det er egentlig ikke så kompliceret at modificere et smartphonekamera til også at kunne bearbejde Li-Fi-signaler. Igen er problemet mere den anden vej at konstruere en Li-Fi-sender, der på sikker måde kan blinke datasignaler til Li-Fi-modtageren i LED-pærerne forskellige steder i lokalet.

Der er næppe mange, som er vilde med at have kraftigt lysende lamper på computeren for slet ikke at tale om på bærbare enheder som smartphones og tablets.

Problemet kan dog minimeres ved at dæmpe lysstyrken eller ved at anvende infrarøde laserdioder, der udsender usynligt lys og også vil være det mest oplagte til bærbar anvendelse, da de bruger mindre strøm.

Foreløbig kræver det et separat modem at sende lysinformation den anden vej fra din computer til modtageren indbygget i LED-pærerne i loftet.