Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Blå skærm – hvad gør jeg?

Giv ikke op! Datatid TechLife giver dig her løsningen.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

? Jeg troede, at BSoD (Blue Screen of Death) var et overstået kapitel, men nu får jeg igen den her blå skærm på min Windows-computer. Det sker næsten hver gang, jeg starter computeren, og det tager lang tid, før den er klar igen efter genstart. Jeg har ikke installeret nye enheder, så hvad i alverden skal jeg gøre for at slippe for denne irriterende fejlmeddelelse?

! Før Windows 10 var den såkaldte BSoD en lang teknisk smøre, som mange brugere sjældent nåede at læse. I dag er teksten kort og siger egentlig blot: ”Systemet fandt en fejl og leder efter løsninger. Derefter genstarter din maskine”.

Problemet er blot, at den automatiske fejlretning ikke altid virker, og at brugeren ikke får nogen nærmere beskrivelse af, hvad problemet består i, udover en kryptisk besked i bunden af skærmen. Her kan det være smart at sidde klar med pen og papir og fra en anden enhed gå på nettet for at få forklaringen på beskeden.

Uanset, hvad søgningen viser, opstår de fleste blå skærme, fordi styresystemet har fundet en fejl i hardwaren eller i de drivere, som bruges til den installerede software. Det behøver ikke altid at have noget med nyinstalleret hardware at gøre, men i stedet at driverne til et program skal opdateres eller genopdateres. Da du ikke har installeret nye enheder, er en gendannelse af systemet en mulighed.

Start i reparationstilstand

Du skriver ikke, hvilken version af Windows, du bruger, men gendannelse kan gøres på både Windows 7, 8.1. og 10. Bruger du Windows 7, skal du genstarte og holde F8-tasten nede under opstart. På skærmbilledet, som dukker op, vælger du ”Sidst kendte fungerede konfiguration (avanceret)”. Maskinen genstartes fra seneste systemgendannelsespunkt. Dermed fjernes alle seneste opdateringer, drivere etc., men ikke dine filer.

'Bruger du Windows 8.1. og Windows 10, skal du starte maskinen i reparationsmodus. Det gør du ved at klikke på Start-knappen (Startmenuens Windows-ikon). Klik på ikonet Tænd/sluk, vælg ”Genstart” og hold knappen Skift nede imens. Nu skulle du forhåbentlig få en blå skærm med et par valgmuligheder. Vælg Fejlfinding > Systemgendannelse.

Kan du slet ikke få adgang til fejlretningstilstanden, så hold tasterne F8 eller F8 + Shift nede under opstart. Nu bør værktøjerne til gendannelse dukke op på skærmen.

Bliver der ved at være problemer, bør du tjekke, at din pc er opdateret. Det gør du under System > Opdatering og sikkerhed. I Windows 10 bør du have version 1809, som i skrivende stund er den seneste funktions-opdatering, men husk at tjekke jævnligt.

Glipper alle forsøg på at gendanne eller opdatere til nyeste, sikre drivere, kan du oprette et installationsmedium. Mediet kan bruges til nulstilling af din pc, geninstallation af Windows 10 eller løsning af de problemer, som udløser den blå skærm.

Fra en fungerende pc går du ind på hjemmesiden www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10. Download medieværktøjet ved at klikke på knappen ”Download værktøjet nu”. Vælg ”Opret installationsmedier til en anden computer” samt sprog, version og arkitektur (32-bit eller 62-bit). Følg vejledningen og klik på ”Udfør”. Vælger du at bruge en USB-dongle, skal den være på mindst 8 GB. Sæt USB-donglen i den fejlramte pc, og vælg ”Reparer computeren”. Vælg ”Fejlfinding” i vinduet ”Vælg en indstilling”.

Du kan nu genoprette fra et genoprettelsespunkt ved at vælge Avancerede indstillinger > Systemgendannelse eller ”Nulstil denne pc” for at geninstallere Windows 10. Programmer, apps og drivere samt ændringer bliver nu slettet. Du kan dog, ligesom i reparationsmodus på pc’en vælge at beholde eller fjerne personlige filer.