Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Billigere flad-tv fra B&O

BeoPlay er Bang & Olufsens nye subbrand med produkter til mere humane priser end firmaets klassikere. T3 har prøvet at leve med 40”-versionen af V1-tv’et til 22.000 kr.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

BeoPlay er et spændende nyt initiativ fra Bang & Olufsen. Dette subbrand – som det hedder blandt marketingfolk – skal bringe det ikoniske danske design ud til et nyt publikum og for nogle produkter på nye måder. De foreløbig tre BeoPlay-audioprodukter – Beolit 12 samt BeoPlay A8 og A3 – kan således købes både i fysiske butikker og online.

BeoPlay V1
Selvom din lokale BeoDealer naturligvis kan argumentere for, at et BeoVision 10 leverer valuta for hver eneste krone, er denne T3’er næppe den eneste, som synes, at 31.495 kr. for den billigste 32-tommer eller 45.195 kr. for den tilsvarende 40-tommer er rigtig mange penge. Denne problematik adresserer firmaet nu med BeoPlay V1, som koster henholdsvis 17.999 og 21.999 kr. Og disse priser inkluderer både gulvstand og Beo4-fjernbetjening (1.795 kr. i løs vægt).

T3 har valgt at teste 40”-versionen, dels fordi vi vurderer den til at være det bedste køb, og dels fordi vi anser denne skærmstørrelse for at være optimal til et sekundært familie-tv, f.eks. til et samtalekøkken.

Pulvermalet stål
Med et sort eller hvidt kabinet af kraftig stålplade adskiller BeoPlay V1 sig markant fra de lækre BeoVision’er i børstet aluminium. Designer Anders Hermansen har udformet samlingerne af front- og bagpanelet som pianohængsler, så standere og beslag simpelthen kan stikkes vandret ind i rørene og kliklåses på plads.

LCD-skærmen er en 100 Hz-type med LED-kantlys og global dæmpning. Den blanke højglansskærm er ikke verdensmester i at afvise reflekser, men den høje lysstyrke og stærke kontrast er rigelig til tv-kigning i langt de fleste situationer.

Lyden kan også gøre familierummet til et hold kæft-køkken. I 40”-versionen er der to 6,5 cm mellemtone/diskanter i hver sit lukkede kabinet og en 10 cm bas i et 1,7-liters kabinet plus tre ICEpower ”digitale” forstærkere på 32 W hver til at drive højttalerne. Det er vild luksus i forhold til, hvad typiske fladskærme kommer med.

Atypiske tilslutninger
BeoPlay V1 har hele fem HDMI-terminaler, hvad der må være ny rekord på et tv. Der er også tre af B&O’s egne Power Link-bøsninger, som sammen med den indbyggede dekoder gør det muligt at udbygge tv’et til 5.1-kanals surround.
Den indbyggede mediebrowser kan fødes kablet eller trådløst, og der medfølger en særlig WiFi-antenne. Desuden er der en vanskeligt tilgængelig USB-port i maskinrummet på bagsiden.

PUC
Peripheral Unit Control er B&O’s svar på den udfordring, at firmaet hverken fremstiller kildekomponenter som discafspillere og -optagere eller diverse dekodere. Alligevel kan fremmede enheder styres med Beo4-fjernbetjeningen.

I princippet er det ganske enkelt. Når et nyt produkt bliver tilsluttet via HDMI, registreres det af tv’et. Så kan du vælge et navn og downloade den matchende PUC-kodetabel fra internettet. Derefter skal du tilslutte et PUC-kabel og placere en IR (infrarød)-blaster foran produktets fjernbetjeningssensor, og bingo, så kan du glemme alt om produktets originale remote.

Jeg har fået PUC til at fungere med en Sony BDP-S370 Blu-ray-afspiller. Det er en fed fornemmelse, men det kostede nogle timer at komme så langt. Min intuition er ikke ligefrem kompatibel med B&O’s betjeningsmetodik, så en trin for trin ”PUC for Dummies” havde været rar.

Lækre billeder og godkendt lyd
BeoPlay V1 kommer med forskellige ”billedtilstande”, bl.a. en filmindstilling, som er kalibreret til 6.500 K. Du bliver heller ikke skuffet, hvis du lader tv’ets automatik styre billedet. Uden at virke syntetisk brager billedet igennem på en behagelig måde, og du skal lede længe efter en LCD-skærm med en bedre gengivelse af bevægelser.

Pressemeddelelsen til V1 taler om et ”betagende lydlandskab”. I prisklassen har dette tv sandsynligvis markedets bedste lyd, men det kræver heller ikke alverden. I mine ører er der en god stereoeffekt, men kun ganske lidt reel bund, selvom basenheden begynder at sige noget ved 33 Hz. Dette slanke lydbillede giver en fin taleforståelighed til nyheder og talkshows, men har du allerede et musikanlæg i rummet, så brug det.