Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: De billige robotplæneklippere er klart bedre

Selvkørende plæneklippere til budgetpris er blevet markant bedre de senere år. Det dokumenterer denne test af tre modeller i prislejet 5000-7000 kroner.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det vækker stadig lidt opsigt, når en robotplæneklipper arbejder sig frem over grønsværen i en have. Men der er sket meget på de 20 år, som er gået, siden de første græsstrå blev klippet af en robot. Selv de mest budgetvenlige modeller er pålidelige, driftssikre og veludstyrede. Det viser denne test af tre repræsentanter fra den populære prisklasse 5000-7000 kroner. Og langt bedre end for blot få år siden.

Der er mange ligheder mellem de tre testede modeller. Som stort set alle robotplæneklippere består de af et chassis med to store faste, drivende baghjul og et eller to små, drejelige forhjul. Mellem hjulene under robotten sidder klippeanordningen, der kan være en roterende klinge (mest almindeligt) eller en slags drejeskive med små barberblade, der kan svinge om sig selv, såkaldte pivot-knive. De snitter græsset i bittesmå stykker, og de små bidder ”bioklip” skulle give fin grobund for nyt og sundt græs.

https://www.pricerunner.dk/cl/119/Plaeneklippere" target="_blank" rel="noopener">Se friske priser på robotplæneklippere her.

Robotplæneklippere som denne fra Worx kan sagtens klippe sig gennem saftigt græs, men de kører stadig rundt på må og få. Robotplæneklippere som denne fra Worx kan sagtens klippe sig gennem saftigt græs, men de kører stadig rundt på må og få.

Kabel rundt om plænen

Robotternes elmotorer får strøm fra et genopladeligt litium-ion-batteri på typisk 24-28 V. Batteriet oplades fra stikkontakten, når robotten står i sin særlige ladestation.
Særdeles praktisk er det, at mange modeller (også de tre testede) nu leveres med ekstra lang ledning til deres ladestationer. Så skal du ikke skal bakse med forlængerledninger.

Hjernen ombord er en lille programmerbar computer med tastatur. Den kan bl.a. indstilles til at holde styr på plænens størrelse, maskinens arbejdstider og ”fritider”. Betjening og programmering sker via et tastatur og et display på oversiden. En stor rød stopknap er de fleste robotklipperes ”nødbremse”. Og en særlig knap kommanderer robotten hjem til opladning.

Før robotten ruller af sted, skal der lægges et ”kantkabel” hele vejen rundt om græsplænen samt de områder i haven, hvor robotten ikke må komme (blomsterbede, grusarealer, vandbassiner mv.).

Kantkablet udsender impulssignaler, som robotten registrerer. Det er vigtigt at udlægge kablet fornuftigt, da maskinerne som regel kører lidt over dem (typisk 20-30 cm), inden de stopper og ændrer kurs. Derfor bør kablet ikke lægges tættere græskanten end 30-40 cm (der følger gerne en skabelon med i pakningen) og bues blødt om hjørnerne.

Endnu ikke så smarte

Kablet holdes stramt og på plads med kabelpløkker, der slås ned i græsset med 70-80 cm mellemrum. Hvis underlaget er lidt ujævnt gerne tættere. Det er en god idé at lægge kablet dobbelt mellem to pløkker hist og pist, så der er ekstra længde at tage af, hvis du vil lægge kablet lidt om (eller robotten klipper det over under arbejdet, hvilket sagtens kan ske, hvis det ikke er stramt nok).

Kantkablet afstikker ydergrænserne for robottens færden. Men dens adfærd i øvrigt hen over græsset er ret tilfældig, idet den stort set blot ruller rundt på må og få ud fra en filosofi om, at den på den måde før eller senere får klippet hele plænen. Løse forhindringer som børnelegetøj og lignende skubber robotten blot til side. Men møder den faste forhindringer som træer, stopper klippefunktionen, og klipperen bakker som en anden legetøjsbil, drejer rundt og fortsætter i en anden tilfældig retning.

Endnu er økonomiklipperne ikke så smarte, at de kan ”se” plænens kanter, grænser og forhindringer. Det burde ellers være en overkommelig opgave at designe dem lidt mere intelligente ligesom mange robotstøvsugere, der selv kan registrere og undvige trapper, ledninger og andre besværligheder.

Robotplæneklipperen er ikke populær blandt tyve. Den er sikret med en pin-kode. Regn tåler den sagtens, og alle tre testmodeller er monteret med en regnsensor, som automatisk får dem til at køre i ly i ladestationen under byger og uvejr.

”Ikke populær blandt tyve, for den er sikret med en pin-kode.”

Læs testene her:

Texas Smart G-Force SB900

Robomow MC400

Worx Landroid WG754 E