Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Billige bærbare [STORTEST]: Du får enormt meget computer for pengene

Dur en bærbar computer i prislaget 2000-4500 kroner til noget som helst? Det afslører vi i denne test af seks billige maskiner. Resultatet er overraskende positivt: Der er rigtig meget at komme efter i dette segment.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Udviklingen inden for bærbare computere er gået lynhurtigt. Du kan i dag få bomstærke bærbare i ultraslankt design med knivskarpe 4K-skærme og et væld af avancerede funktioner.

Men de koster kassen. Og har man virkelig brug for alle disse fine egenskaber, hvis man bare skal bruge en gedigen computer til dagligdagens basale opgaver – internet-surferi, lidt underholdning hist og her og almindeligt kontorarbejde på farten?

Chromebooks’ domæne

Hvor langt kan man egentlig gå ned i pris, før kompromiserne bliver for store? Vi tester seks af de billigste bærbare computere, vi kunne opdrive, med et loft på 4500 kroner for at finde svaret.

[irp posts="3133758"]

Når man søger computere i dette prisleje, bliver det hurtigt klart, at her har Chromebooks fundet sig godt til rette. Googles styresystem kører primært i skyen, og derfor behøver man ikke fylde computeren med et væld af kostbare komponenter. Der er god valuta for pengene i denne type computer. De repræsenterer derfor halvdelen af deltagerfeltet.

Testredaktøren om ...

Tilslutningerne i billige computere

”USB C-standarden er glædeligvis vidt udbredt i dette segment. Både som dataport og som strømtilslutning. Det betyder, at du kan bruge de samme adaptere på kryds og tværs af de forskellige maskiner.

Således er vi forbi det punkt, hvor hver maskine kræver sin egen særlige adapter. Det er desværre langt fra standard på dyrere maskiner, og på den måde er de billige maskiner faktisk godt fremme i skoene.”

Chromebooks

”Chromebooks er fortsat svagere på rå ydelse, men det mærkes ikke nødvendigvis. Meget foregår nemlig i skyen, og så er det ikke maskinens egne kræfter man trækker på. En god netværksforbindelse betyder derfor nogle gange mere end en stærk processor eller et dedikeret grafikkort.”

Computernes generelle kvalitet

”Kompromiserne er der, men de er langt fra så tydelige, som de tidligere har været i dette prissegment, og du vil ikke nødvendigvis mærke noget til dem. Det afhænger helt af din brug af computeren. De bedste i testen udgør, uden de store afsavn, en glimrende computer til hverdagsopgaver og basalt arbejde på farten.”

Selv for Windows-computerne må man dog sige, at specifikationerne i dette prissegment er kommet op i et rigtig fornuftigt leje, med Full HD-skærme, anstændige processorer, en pæn mængde ram og gode tilslutningsmuligheder. Til gengæld halter det ofte på lagerplads og batterikapacitet.

Sådan bedømmer testholdet

AOD giver alle testede produkter en karakter på mellem 1 og 6 stjerner på en række udvalgte punkter. Ved beregningen af ”Samlet vurdering” tillægges karakteren for ”Ydelse” samme vægt som alle andre karakterer tilsammen.

”Testvinder” er testens bedste produkt samlet set. ”Bedste Køb” er det produkt, som giver bedst valuta pr. investeret krone. Nogle produkter får desuden anerkendelsen ”Anbefaler” for særlig høj kvalitet.

Læs testene på de næste sider ...

Asus Chromebook C423N [TEST]: Gedigen Chromebook

Rammerne omkring skærmen er smalle – designet er pænt.

Her får du en Chromebook i rigtig fornuftigt format og med specs, der gør den til mere end bare en lille YouTube-maskine

Den har en pæn stor 14”-skærm, men rammerne omkring den er tynde, så maskinen føles faktisk ikke så voldsom stor. Opløsningen er Full HD (maskinen fås også endnu billigere med HD), og billedet er ganske fint. Betragtningsvinklerne er begrænsede og farvegengivelsen langt fra troværdig nok til fintfølende billedredigering, men til internetsurf og underholdning er der intet at klage over. Heller ikke på lyden, som er betydelig bedre, end vi havde forventet til den pris.

Ikke til lange romaner

Tastaturet er okay, men absolut ikke perfekt. Tasterne er små og kluntede, hvilket egentlig er mærkeligt, da der er god plads at brede sig på. Vandringen er dyb, og tasterne sejler lidt, så fornemmelsen, når du skriver, bliver en smule ujævn. Til almindelig navigation er det ikke så kritisk, men det er ikke en maskine til det tunge tekstarbejde. Touchpad’en er dog fin og responsiv.

Med to USB-C- (den ene til opladning) samt to USB A-porte, lyd ind/ud og indgang til microSD-kort er der heller ikke meget at klage over, når det gælder forbindelser.

Kvik maskine

Ydelsen er helt udmærket. Det er den hurtigste Chromebook her i testen. Til alle almindelige opgaver kommer du derfor næppe i underskud. Det er dog ikke en gamingmaskine. Til spil har den begrænsninger. Men batteritiden er god. Med sine velafmålte egenskaber er det en Chromebook, der vil kunne tilfredsstille mange.

Testredaktøren mener

Chromebooks er fortsat svagere på rå ydelse, men det mærkes ikke nødvendigvis. Meget foregår nemlig i skyen, og så er det ikke maskinens egne kræfter man trækker på. En god netværksforbindelse betyder derfor nogle gange mere end en stærk processor eller et dedikeret grafikkort.

Acer Aspire A515-52-51Z0 [TEST]: Mangler det sidste

Skærmen har udmærket kontrast og farvegengivelse.

En velvoksen Windows-maskine med stor 15,6” Full HD-skærm og et præsentabelt sølvdesign. Det er dog kun toppen, der rent faktisk er af aluminium, resten ligner bare.

Skærmen står ganske fint. Lysstyrken kunne da være noget bedre, men kontrast og farvegengivelse er udmærket, så man får, hvad man skal bruge, medmindre man har tænkt sig at arbejde udendørs i sollys.

Lyden er ikke direkte dårlig, men heller ikke noget at skrive hjem om. Den er en anelse skramlet og ikke helt på niveau med de øvrige i testen.

Betjeningen halter

Tastaturet havde vi svært ved at blive gode venner med. Du får et komplet et af slagsen, endda med numeriske taster, men skriveoplevelsen er lidt underlig, fordi tasterne er ret små, og der er stor afstand imellem. Touch-pad’en er dejlig stor, men responsen, når du klikker i bunden, er lidt sløv og upræcis.

Der er blevet plads til et fint udvalg af tilslutninger. En USB 3.0, to USB 2.0, HDMI, Ethernet, SD-kortlæser og kombineret lyd ind- og udgang. Det er svært at klage over, dog er det ikke helt så stærkt som hos Lenovo.

Hæderlig ydelse

Ydelsen kommer heller ikke på niveau med Lenovo-maskinen, i hvert fald ikke på grafikken. Core i5-processoren præsterer dog hæderligt, mens 8 GB ram og en hurtig 256 GB ssd-disk gør, at brugeroplevelsen bliver relativt smidig.

Batteriet sikrer strøm til det meste af en arbejdsdag. Du kommer således næppe til at mangle noget, når det gælder almindelige arbejdsopgaver, men til grafisk arbejde kommer man ikke så langt med denne maskine.

Asus R417Y [TEST]: Windows med begrænsninger

Tastaturet er denne pc’s
stærkeste kvalitet.

Her er vi nede i det absolut mest skrabede – i hvert fald på Windows-fronten. Maskinen gør som sådan ikke noget for at skjule sin billige natur.

Der er skamløst gjort brug af plast hele vejen igennem, og rammen omkring skærmen er ret stor. Det betyder ikke overraskende, at enhver fornemmelse af lækkerhed udebliver.

Heldigvis har man prioriteret tastaturet højt. Det er faktisk et rigtig fint et af slagsen, i fuld størrelse, dog uden numeriske taster i siden. Udvalget af tilslutninger er heller ikke skidt. Her er USB, både i version 2.1, 3.1 og i C-format, og dertil får du HDMI, Ethernet, SD-kortlæser og lyd ind/ud. Det er ret imponerende for så billig en maskine.

Skærmen er ikke overvældende. Den er bleg og udvasket i sit billede, og samtidig gør den lave opløsning og de begrænserede betragtningsvinkler heller ikke noget for at forbedre indtrykket. Men bruger man primært maskinen til tekstarbejde, internetsurf og andre dagligdagsopgaver, er det til at leve med.

Skrabet styresystem

Man kommer alligevel ikke til at foretage videoredigering og den slags på maskinen, for det er kræfterne slet ikke til. Der sidder en AMD-processor samt 4 GB ram i maskinen, og det er knap nok tilstrækkeligt til de basale Windows-funktioner.
Man må finde sig i lidt forsinkelser, når man navigerer og går på nettet.

Vi ville gerne have benchmark’et maskinen, men da man har valgt at anvende det særlige Windows 10 S som styresystem, var det ikke muligt. Her kan du nemlig kun hente apps fra Microsofts egen App Store. Ellers skal du betale for en opgradering til et almindeligt Windows-system.

Det er formentlig denne metode, der har gjort det muligt at klemme maskinen ned på den utrolig lave pris. Det er imponerende, at man kan få noget, der bare fungerer nogenlunde til de penge.

Men du må altså finde dig i nogle kompromiser, så hvis du søger mere end bare en helt basal maskine til tekstarbejde og internet, vil vi anbefale, at du betaler lidt ekstra eller vælger Asus’ Chromebook i stedet.

HP Chromebook x360 12b-ca0007no [TEST]: Fiks og fleksibel

En kompakt maskine, du nemt kan have med overalt.

Denne Chomebook har et lidt sjovt format. Den lille 12”-skærm er nærmest kvadratisk. Det kan have sine fordele.

Det gør maskinen smallere, så den er nem at have i tasken, og samtidig får skærmen ekstra højde, hvilket kan være fint, når du surfer på nettet. Her slipper du for at scrolle så meget på lange hjemmesider. Men formatet er ikke ideelt til eksempelvis film, som typisk er i bredformat.

Flot touchskærm

Skærmen har touchstyring og kan drejes hele vejen, så du kan bruge maskinen som tablet. Du kan også stille den i teltposition som et lille tv.

Billedkvaliteten er der ikke meget at udsætte på, i hvert fald ikke for prisklassen, og lyden fra de indbyggede B&O-højttalere er ret imponerende for så lille en maskine. At du får tastatur i fuld størrelse, er også flot, dog er kvaliteten skrabet. De helt rektangulære taster vakler noget, når du skriver.

Til gengæld betyder maskinens kvadratiske format, at der er mere plads under tastaturet, og derfor får du en stor touchpad af en kvalitet, der er betydeligt over de andre maskiner i testen.

Der er et hæderligt udvalg af tilslutninger; dog er maskinen et par porte i underskud sammenlignet med de andre i testen. Ydelsen er fin, og der er rigeligt batteri til en god lang togtur.

Alsidigt værktøj til tasken

Det er ikke en computer for alle, men det kompakte format, 360 graders-designet og touchskærmen, gør Chromebook x 360 til den mest fleksible blandt testdeltagerne og til et alsidigt værktøj for alle, der har brug for en fiks lille maskine til tasken.

Testredaktøren om computernes generelle kvalitet

”Kompromiserne er der, men de er langt fra så tydelige, som de tidligere har været i dette prissegment, og du vil ikke nødvendigvis mærke noget til dem. Det afhænger helt af din brug af computeren. De bedste i testen udgør, uden de store afsavn, en glimrende computer til hverdagsopgaver og basalt arbejde på farten.”

Acer Chromebook 14 CB3-431-C5HB [TEST]: Ikke helt godt nok

En lidt sløv maskine, men i pæn indpakning.

Her får du en Chromebook, der på overfladen er ret nydelig i sit metaldesign. Rammen omkring skærmen er dog stor, og det betyder, at maskinen er lige lovlig voluminøs. Tilmed er den relativt tung.

Skærmen har desuden svært ved at holde sig selv oprejst. Ryster du blot en smule med computeren, vipper skærmen bagover. Der er blevet plads til et fuldstørrelse tastatur, som egentlig er okay at skrive på, dog noget vagt i sin respons. Touchpad’en er imidlertid ret gedigen med præcis reaktion på dine input.

Det er en af de få maskiner, der ikke har USB-C-port. Der er dog to USB 3-porte, HDMI og lyd ind/ud, så de fleste brugere skal nok kunne klare sig. Kræfterne kommer fra en Intel Celeron-processor, suppleret af 4 GB ram, som præsterer betydeligt under de andre i testen. Der er mere ventetid og sløvere respons generelt. Download af apps tager også længere tid.

Lyden er heller ikke noget at skrive hjem om. Den er lidt skramlet og helt uden bund. Batteriet holder nogle timer, men du skal ikke forvente at klemme en hel arbejdsdag ud af maskinen.

Det er imidlertid, når vi kommer til skærmbilledet, at det går helt galt. Det er lang tid siden, vi har set en skærm, der var så tydeligt pixeleret. Den er samtidig udvasket i farverne og med så ringe betragtningsvinkler, at du skal sidde lige for, hvis ikke billedet skal forsvinde for dig.

Det var, hvad man oplevede med de allerførste Chromebooks på markedet, men vi troede ærlig talt, at den tid var forbi.

Denne maskine, som ikke engang er den billigste i testen, viser, at det godt kan blive for skrabet. Betal blot lidt mere, for eksempelvis Asus Chromebook, og du vil få en markant bedre oplevelse.

Lenovo Thinkpad E595 [TEST]: Helstøbt arbejdsmaskine

Her får du en rigtig arbejdsmaskine. En klassisk ThinkPad i sort no-nonsens-design og med den karakteristiske røde trackpoint i midten af tastaturet.

Der er to store fysiske knapper umiddelbart nedenfor denne, så man kan vælge at henlægge sin betjening hundrede procent til disse værktøjer, men der er også en helt almindelig touchpad.

Du får en stor 15,6” Full HD-skærm med ips-panel og antirefleksbelægning, så man ikke generes af genskin. Det er ikke verdens mest lysstærke skærm, men den står fint, med stærke farver og god kontrast. Øverst er et HD-kamera til videosamtaler.

Veldisponeret maskine

Rammen omkring skærmen er relativt tynd, så selvom vi er oppe i et større format, føles maskinen ikke voldsom stor. Det hele er ret godt afmålt. Der er lige akkurat plads til et fuldstørrelse tastatur med numeriske taster. Det er behageligt at taste på, omend lidt svampet i sin respons.

Trods et relativt slankt design er der blevet plads til to USB 3.1 porte, en USB 2.0, en USB-C, HDMI, Ethernet, micoSD-kortlæser og kombineret ind/udgang til lyd. Det er temmelig imponerende.

Til mere end tekstarbejde

Designet er relativt robust, men maskinen er hverken særlig tyk eller tung, så den er nem at have med i tasken. Ydelsen er absolut hæderlig. Det er ikke noget multimediemonster, men den klarer uden problemer Office-opgaver.

Et dedikeret grafikkort gør, at den også fint kan klare lettere billed- og videoredigering. For de fleste vil det være mere end rigeligt. Batteriet er desuden stærkt nok til at sikre dig en fuld arbejdsdag på en opladning.

Meget for pengene

At denne maskine kun koster lidt over 4000 kroner, er ærlig talt ret utroligt. Vi mangler ikke rigtig noget. Jo, selvfølgelig kunne skærmkvalitet og ydelse være højere, og den har ikke de avancerede features, for eksempel ansigtsgenkendelse, som dyrere maskiner har.

Men til at klare dagens arbejde får du, hvad du skal bruge. Så selvom E595 er dobbelt så ”dyr” som visse andre deltagere i testen, løber den med sejren, da den simpelthen bare leverer mere for pengene end nogen anden.

Testredaktøren om tilslutningerne i billige computere

”USB C-standarden er glædeligvis vidt udbredt i dette segment. Både som dataport og som strømtilslutning. Det betyder, at du kan bruge de samme adaptere på kryds og tværs af de forskellige maskiner.

Således er vi forbi det punkt, hvor hver maskine kræver sin egen særlige adapter. Det er desværre langt fra standard på dyrere maskiner, og på den måde er de billige maskiner faktisk godt fremme i skoene.”

Hvis det skal være Mac

Apples computere finder man som udgangspunkt ikke i dette prisleje, men vil man absolut have Mac, er der enorme mængder af brugte modeller at finde på Den Blå Avis

Skal vi holde os under testens prisgrænse, så kan man, hvis man er heldig og forhandlings-evnerne er i orden, godt finde en MacBook af 2017-generationen til omkring 4500 kroner (Apple MacBook 2017, Core m3, Retina).

Super rejsekammerat

Det er ikke en computer, der blæser dig omkuld med uhæmmede kræfter. Ydelsen ligger pænt under de bedste Windows-maskiner i denne test.

Krævende grafikopgaver som videoredigering kan du betragte som en umulighed.

Men det er en umanerlig slank og veldesignet maskine. Den er ikke tykkere end det magasin, du sidder med i hånden, og glider ubesværet ned i tasken. Skærmen er desuden rigtig flot. Desværre er tasturet af butterfly-typen, som larmer noget og let går i stykker.

Som en let lille rejsekammerat til basale arbejdsopgaver og underholdning (ikke spil) kan den være en fremragende løsning.