Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Billig, billigere, Bang & Olufsen

Billigt betyder ikke det samme i B&O-universet som i den virkelige verden. Men er Beolit pengene værd?.

Af Peter Engels Ryming, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Bang & Olufsen har alle dage været kendt for tre ting: unikt design, fantastisk lyd og voldsomt høje priser. Det sidste er et skidt ry i en tid, hvor de fleste af os er omhyggelige med vores pengesager, og derfor har Bang & Olufsen lanceret et nyt subbrand, B&O Play, der skal servere billigere B&O-produkter uden at devaluere de ”rigtige” Bang & Olufsen-produkter.

AirPlay-højttaleren Beolit 12 er det første af disse nye B&O Play-brandede produkter, der skal skaffe flere kunder i B&O-butikken. Sigtekornet peger direkte mod Apple-folket med en højttaler, der kan modtage musik trådløst fra iPhone, iPad og iPod touch via Apples AirPlay-teknologi. At B&O omfavner Apples iEnheder er ikke nogen overraskelse. Struer-virksomhedens første spæde skridt mod æbleland – iPod-docken BeoSound 8 – resulterede i den største salgssucces i firmaets 87-årige historie. Så hvorfor ikke gå linen ud og lave et produkt, der læner sig helt og aldeles op ad Apple-teknologi?

Køletaske fra Mad Men

Bang & Olufsen har sat den danske designer Cecilie Manz til at tegne linjerne, og hun har hentet inspiration fra B&O’s transportable Beolit-transistorradioer fra 1960’erne. Resultatet er en højttaler, der ligner en køleboks, som Don Draper fra tv-serien Mad Men kunne have taget med på skovtur. Og det er faktisk meningen, at Beolink skal kunne tages med på skovtur. Det signalerer læderremmen tydeligt. Al elektronik er fjernet fra de nederste 3 centimeter af højttaleren, så den kan stilles i dugvådt græs uden at lide overlast, og bag en luge på højttalerens bagside kan strømkablet gemmes væk, så højttaleren bruger strøm fra det indbyggede batteri i stedet. Det er godt tænkt – og det er hamrende lækkert udført.

Jeg er dog ikke udelt begejstret for designet. Jeg synes, det er ærgerligt, at B&O ikke har puttet alle eksterne stik ind bag lugen. I stedet sidder både jackstikket til ikke-Apple-enheder og USB-stikket åbent og flagrer på højttalerens ene side. Det skæmmer et ellers godt helhedsindtryk. Toppen af højttaleren er lavet med kanter og i skridsikker gummi, så iPhone kan lægges uden risiko for, at den glider ned. Det er sådan set smart, men gummibelægningen er af den type, der suger snavs til sig, så forvent at støve af mere end en gang om ugen, hvis du vil holde Beolit’en fin. Samlekvaliteten er heller ikke af vanlig B&O-standard. Der er kanter i overgangen mellem bundens plastic og højttalergitteret. Det er for ringe af et produkt til over 5.000 kroner.

Hardware og brug

Opsætning og tilslutning til netværket er af den semi-besværlige type, der involverer et netværkskabel og en IP-adresse i browseren. Jeg forstår simpelthen ikke, at Apple, der har så markant fokus på brugervenlighed, ikke formår at lave en nemmere måde at tilslutte sine AirPlay-produkter til netværket. Så kan de samtidig arbejde lidt med stabiliteten, for præcis ligesom de øvrige AirPlay-højttalere, jeg har testet, har Beolit en tendens til at forsvinde fra netværket. Det kan man dårligt klandre B&O, men det er alligevel værd at tage med i betragtningen, inden man giver butikken lov til at hæve fem tusser på dankortet. Alternativt kan iPhone tilsluttes via USB-indgangen eller jackstikket. Men så forsvinder friheden fuldstændig. Det samme gør sig gældende, hvis man ikke har en mobil/afspiller fra Apple – eksempelvis Android – der ligeledes skal tilsluttes via jackstikket.

Fremragende detaljer

Bag højttalergitteret gemmer Beolit 12 på to 2-tommers fuldtone-enheder og en 4-tommers basenhed. Forstærkeren er en 120 watt digital af slagsen. Og den kan virkelig sætte fut i sagerne – generelt, men i særdeleshed bassen, der ikke er hørt lige fra en højttaler i denne størrelse. Selvom der er masser af kraft, forsvinder nuancerne ikke. Meget imponerende. Til gengæld synes jeg, der mangler frihed i toppen af lydbilledet. Adele lyder en smule indelukket på nummeret ”Someone Like You”. Når det er sagt, så leverer Beolit en god, varm lyd i samme vægtklasse som B&W Zeppelin og Libratone Live, der er de direkte konkurrenter. Overordnet set foretrækker jeg også lyden fra Beolit 12 frem for Loewe AirSpeaker (se side 37).

Logoet koster ... stadigt

Det er muligt, at B&O’s marketingtrompeter trutter, at Beolit 12 er billig, men det er en sandhed med modifikationer. Beolit 12 er stadig markant dyrere end de direkte konkurrenter – B&W Zeppelin Air og Libratone Live – der er henholdsvis 1.000 og 500 kroner billigere.

Forskellen mellem konkurrenterne og Beolit 12 er, at Beolit 12 har indbygget batteri og dermed er transportabel. Men alligevel ikke helt. For AirPlay-funktionaliteten holder op med at fungere, når du er uden for dit trådløse netværks rækkevidde. Beolit 12 virker med andre ord fint, når du tager den med i haven, men husk et kabel, hvis du vil have højttaleren med i skoven eller med til strandfesten til sommer.

Selvom Beolit 12 hører ind under Struer-drengenes nye ”discount”-brand, så kommer du stadig til at betale for Bang & Olufsen-logoet. Vi lander på en treer.