Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Da Vinci Mini W: Billig 3D-printer skal bruge en hjælpende hånd

Kan det virkelig lade sig gøre at få en 3D-printer til to et halvt tusind, der nærmest kan printe af sig selv og i nogenlunde anstændig kvalitet? Det er tæt på, men Da Vinci Mini W mangler motorkraft for at nå helt i mål .

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

3D-printere er kommet ned i et prisleje, hvor alle kan være med. Kinesiske XYZprinting har været blandt de forreste i denne udvikling, og med den lille Da Vinci Mini W tager de endnu et skridt ned ad prisstigen.

Nemt at komme igang

Vi har tidligere været begejstrede for de relativt brugervenlige og velprintende maskiner fra XYZ, så vi havde faktisk en betydelig tro på, at det kunne lykkes for lige netop denne producent at skabe en nem 3D-printer, der bare printede derudad uden noget bøvl.

Opsætningen var da også ret overkommelig. Du skal selv sætte printhovedet på og montere spolen med printmaterialet, men følger man brugsanvisningen, tager det ikke mere end et kvarters tid, før maskinen er oppe at køre, og man er klar til at printe.

Vores model krævede ingen kalibrering, men ellers er der autokalibrering samt mulighed for at finindstille printeren selv.

Sløv software

Der er intet display og kun en enkelt knap (udover powerknappen) på Da Vinci Mini W. Alt styres derfor fra computeren, som enten kan kobles til via USB eller trådløst via Wi-Fi.

Du bruger XYZs eget XYZware-program til at loade dine modeller og styre printeren. Programmet er ikke det mest stabile, og forbindelsen til printeren er langsom. Fra du klikker, til der kommer en reaktionen, kan det godt tage en del sekunder, afhængig af hvad det er for en funktion. Det er dog ret brugervenligt, så det tager ikke lang tid før, du har fundet ud af at loade din model og sætte maskinen til at printe.

Begrænset materialevalg

Da Vinci Mini W printer kun i materialet PLA, og du kan kun bruge ruller fra XYZ, da de har sat en chip i, så maskinen kun være køre med disse. Det er ærlig talt noget pjat, da der ikke er nogen fornuftig grund til, at du ikke skulle kunne printe med ruller af ethvert fabrikat, men XYZ prøver at forsvare det med, at det skal sikre et højt printniveau.

Printarealet er pænt stort i forhold til, hvor lille printeren er, så der rig mulighed for at printe forskellige modeller. Vi startede med vores sædvanlige start-design - en simpel byggeklods, som enhver printer bør kunne bygge.

Kræver en hjælpende hånd

Modellen blev overført til maskinen uden problemer, og den gik i gang med at printe, men det var ret hurtigt klart, at resultatet ville være mislykket. Der kom stort set ikke noget printmateriale ud af printhovedet, og det der kom ud, hang ikke fast på printpladen, men krøllede sammen.

Vi prøvede os frem med forskellige opsætninger og indstillinger, men først da vi med hånden pressede PLA-båndet ned i printhovedet under hele udskrivningen, lykkedes det os at få en sammenhængende - omend langt fra perfekt - byggeklods ud af den.

Det var som om, der bare ikke var motorkraft nok i printhovedet til at trække PLA-båndet igennem ved den styrke, der skal til, for at der kan laves brugbare prints. Vi går ud fra, at det er en fejl ved vores testmaskine, for andre har været begejstrede for maskinen og fået udmærkede prints.

Vores forventning er derfor, at XYZ Da Vinci Mini W stort set er i stand til at levere det, vi drømte om - fornuftige prints uden besvær. Havde det været tilfældet fik den fire stjerner og en ”Anbefaler”. Men vi kan desværre bare ikke sige det ud fra den testede model, som i princippet burde få en enkelt stjerne, da den faktisk ikke er anvendelig. Men vi ender på tre, da vi lader tvivlen komme den til gode.