Home » Software » Billedmanipulation: Computeren kan både afsløre og tilsløre
Billedmanipulation: Computeren kan både afsløre og tilsløre

Billedmanipulation: Computeren kan både afsløre og tilsløre

Share

En computer kan tydeliggøre ting i et billede, som du ikke kan se, og tilsløre ting, som du ikke vil se. Derfor inddrager både efterforskning, sundhedsforskning og filmproduktion rutinemæssigt alle de nyeste digitale muligheder for billedmanipulation

Søndag den 10. juli sidste år forsvandt den unge 17-årig Emilie Meng sporløst på vej hjem fra en fest i nærheden af sin hjemby Korsør. Juleaftensdag blev hun fundet dræbt i en sø nær Borup. Politiets måske vigtigste spor var en overvågningsvideo fra Korsør Station, der på lang afstand viser en mistænkelig bil forsvinde syd om stationen og bort ad Storebæltvej på tidspunktet for hendes forsvinden. Men da optagelsen desuden var filmet gennem flere lag glas, var sekvensen desværre af så ringe kvalitet, at politiet end ikke kunne skelne bilmærket.

Korsør politi havde hverken de rette eksperter med den rette viden eller havde mulighed for at udvikle eller tilpasse billedsoftware, der kunne håndtere opgaven. De digitale overvågningsbilleder skulle desuden først oversættes til et brugbart format, da videoovervågnings-
anlæg tit og ofte kører efter sit helt eget system med hensyn til blandt andet komprimering og dataformat.

Efterforskningen valgte at sende optagelsen til ekspertanalyse i udlandet for at kunne være sikker på at få bilmærket identificeret. Undersøgelsen og billedbehandlingen tog sin tid, men til sidst stod politiet med en optagelse, der rimelig tydeligt indikerede, at den pågældende personbil var en lys (dvs. hvid eller sølvgrå) hatchback formentlig af mærket Hyundai I30 model 2011-2016.

Dit ansigt afspejler din livslængde
billedeforbedring

Denne mands virkelige alder er 29 år, men hans ansigt er efterfølgende gjort ældre med software udviklet af Face Aging Group ved universitetet i Carolina.

Tidligere forskning har påvist, at nogle mennesker viser synlige aldringstegn tidligere end andre. Men nu kan et program udviklet af forskere fra University of North Carolina i samarbejde med National Security Agency, CIA og FBI udlede, hvor hurtigt du vil ældes og ultimativt, hvor længe du dermed sandsynligvis vil leve.

Resultatet tager hensyn til race, køn og hudsammensætning og er helt specifikt for den pågældende i modsætning til lignende værktøjer, der blot føjer tilfældige rynker og linjer til ansigtet efter bestemte retningslinjer. Programmet kan ud fra en computerscanning af et ansigtsfoto kortlægge personens aldringstegn og ved at sammenligne med personer på samme alder og med pågældendes generelle sundhedstilstand og livsførelse i øvrigt anslå, hvordan og hvor hurtigt personen vil ældes og dermed komme til at se ud som ældre.

Programmets intelligente algoritmer har studeret en database på titusinder af ansigter på forskellige alderstrin, hvoraf nogle siden er døde. Og dette har i høj grad været med til at lære programmet, hvor langt et liv en person kan forvente. Det er dog ikke fuldt godtgjort, om aldringstegn i ansigt og ansigtshud alene kan afsløre personens livslængde. Eksempelvis tager programmet ikke hensyn til personens vigør og aktivitetsniveau.

Eksempelvis lever mange amerikanske præsidenter længere end gennemsnittet, selv om de i løbet af embedet udviser dybe og hurtige aldringstegn. Det er heller ikke endegyldigt klarlagt, at personer med unge ansigter også lever tilsvarende længere. Teknologien har bl.a. vist sig interessant for forsikringsselskaber, der herved kan vurdere livslængden for deres kunder. Men resultaterne kan også være et incitament til at gøre sin livsstil sundere.

1 2 3 4Næste

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S