Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Big Mac med det hele

En af verdens vildeste personlige computere har et æblelogo på siden. Datatid har kigget på ”dyret”, som også kan afvikle Windows med rekordfart.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Apple laver ikke kun musikafspillere, telefoner og smarte bærbare. De har i årevis haft en serie stationære computere – Mac Pro – som især henvender sig til grafik, filmredigering og til dem der har brug for meget regnekraft. Nu er der kommet en ny version, og den kan udbygges helt op til 12 processorkerner og koster langt over 100.000 kroner.

Datatid har haft en til test, som ”kun” ligger i nabolaget 60.000 kroner, og den er faktisk dybt imponerende.

Den benytter den nyeste variant af Intels Xeon processor – ”West-mere” – som kan udbygges med op til 12 processorkerner. Men den kan også fås i mindre varianter. Og det er pointen – opbyg den efter den power, du har brug for og dér, hvor du har brug for den.

Imponerende – men med konkurrence

Den nye Mac Pro er imponerende i brug. Den er kvik i alle opgaver og er dertil meget tyst. Selv når den blev presset, var det sjældent, den øgede blæseren. Maskinen er intelligent opbygget med køletunneller, så der kun køles, hvor der er behov.

I brug mærker du ikke forskellen i almindelige programmer. Men når der laves filtre i Photoshop, renderes eller lignende processer, hvor du ofte må vente i adskillige sekunder, er forskellen ikke kun målbar i forhold til Datatids ellers kraftige pc, den kan både måles og mærkes voldsomt – især når man sidder med tunge filer en hel dag, som vi blandt andet gør, når vi producerer Datatid.

Apple er ikke uden konkurrence på markedet. Maskiner fra HP og lignende findes, og de er mindst lige så kvikke. Vi har tidligere prøvet en Mac Pro mod en tilsvarende og billigere HP-maskine. Her var konklusionen, at du betaler mere for Mac’en, hvis du alene ser på ydelsen.

Men kigger du også på design, støj (mangel på samme) samt den lækre byggekvalitet, begynder det at hænge bedre sammen. Husk også, at den billigste Mac Pro konfiguration – som alt andet lige er hurtig – fås for omkring 18.000 kroner.

Hurtig i flere år frem

Den testede model er en heftig sag, og mange af os – selv i professionel sammenhæng – kan klare os med mindre. Med den høje pris skal du også beregne, at maskiner som denne og pc-varianterne også er hurtige mange år ud i fremtiden. De har typisk en lang levetid, og har du behovet for maksimal regnekraft, er der ingen vej uden om de store maskiner.

1. Op til 12 processorkerner

Den nye Mac Pro kan stadig vælges med den ”gamle” Intel Xeon Quad-”Nehalem”-processor med en clockfrekvens op til 3,2 GHz. Men du kan også vælge den nyeste generation – såkaldt ”Westmere” – som fås i quard- og 6-core-varianter.

Du kan altså få en maskine med 4, 6, 8 eller som sagt 12 kerner (2x 6-core). Apple benytter en 64-bit-arkitektur med enkelt støbninger – dette lidt kryptiske betyder, at de modsat mange konkurrenter udnytter processorerne langt bedre. Af samme grund er hele opbygningen af maskinen fra disk til hukommelse over processor lavet, så de er strippet for flaskehalse.

2. Op til 32 GB hukommelse

Med 4 GB hukommelse er de fleste af os kørende. Med 8 GB klarer vi næsten alt. Den nye Mac Pro klarer op til 32 GB. Det er ikke mindst videofolket og dem med billedredigering, der har brug for det.

3. Bedre grafik

Mac benytter de samme grafikkort som en Windows-pc, men med en anden chip. Så du kan ikke bare købe et pc-grafikkort til din Mac – og dem til Mac’en er mere kostbare. Det er ærligt talt ikke særligt ”flinkt” af Apple. Men kører du Windows på din Mac Pro, kan du faktisk benytte et pc-grafikkort.

Så fungerer det, når du bruger Windows – standardgrafikkortet virker så, når du bruger Mac OS. Men den nye Mac Pro har fået et løft. Den leveres med ATI Radeon HD 5870 eller lignende varianter. Det giver alt andet en god hastighed – især med 3D- programmer.

4. SSD- og SATA-harddiske
Som de forrige genrationer kan du sætte op til fire harddiske i maskinen på en uhyre let måde. Den nyeste kan klare SSD-diske, du kan sætte op som RAID. Her kan du så streame HD-video i fire kanaler på samme tid! Det er nok de færreste, der har brug for det. Og da SSD-diske stadig er meget kostbare, er det fint, at man kan køre med for eksempel én SSD-disk, en SATA og for eksempel to SATA-diske som RAID.

DATATID MENER:

Til dig der har pengene og behovet og gerne vil have et æblelogo på din maskine.

Fakta:

Processor: 2x 6-core Intel Xeon
Westmere, 2,93 GHz
Grafikkort: ATI Radeon HD 5870 (1 GB GDDR5 hukommelse)
Hukommelse: 12 GB 1333 MHz
Drev: 512 GB SSD-disk, 2 TB SATA disk

Find dagsprisen på:
www.datatid.dk/pristjek