Home » Samfund » Big Data skal nu forudsige sygdomsepidemier
Big Data skal nu forudsige sygdomsepidemier

Big Data skal nu forudsige sygdomsepidemier

Share

Myriader af lokale data fra laboratorietest og offentlige sundhedsinstitutioner har i mange år været hjørnestenen i softwareprogrammer, der overvåger folkesundheden og forudsiger sygdomsudbrud. Men lokale data alene giver ikke overblik nok

Millionvis af indsamlede data fra laboratorietest og offentlige sundhedsinstitutioner har historisk set været den gyldne nøgle til overvågning og eventuel forudsigelse af smitsomme sygdomsudbrud og farlige epidemier. Men de programmer, der hidtil har været lanceret, har blot ikke vist sig synderligt effektive eller præcise.

Årsagen er, at indsamlingen af data og mængden af data simpelthen ikke hidtil har været tilstrækkelig. I hvert fald konkluderer et internationalt forskerhold fra både Danmark, Frankrig, Schweiz og USA ledet af National Institutes of Health, at tiden er kommet til, at den offentlige sundhed nu skal basere sig på både lokale data og Big Data.

Der er ganske enkelt brug for flere aktuelle og mere detaljerede informationskilder, og her må Big Data kompileret fra både elektroniske patientjournaler, sundhedsstatistikker, sociale medier og internettet generelt i spil, hvis det skal lykkes at forudsige og dermed også lettere bekæmpe epidemiske sygdomsudbrud.

En fiasko for Google

Men mens Big Data har vist sig at være en både praktisk og værdifuld informationskilde inden for mange områder, hvor der ud af de anselige datamængder pludselig kan rejse sig særlige mønstre eller udledes andre oplysninger, er overvågning af folkesundhed og forudsigelse af udbrud af epidemiske sygdomme som influenza, Ebola og lignende imidlertid lige så afhængig af traditionelle lokale overvågningssystemer, fastslår forskerholdet.

Se også:  Nu rykker tingenes internet ud på havet

Tidligere eksempler på overvågningsprogrammer som eksempelvis Google Flu Trends, som blev lanceret i 2008, har vist sig upålidelige og upræcise og har haft tendens til at sygdomsvarsle nærmest i flæng og oven i købet også overdrive i stor stil, hvad angår antal og alvorlighed. Google anvendte søgedata fra nettet til at forudsige influenzaudbrud.

Men programmet spåede rask væk, at der ville ske 50 % flere udbrud af influenza i årene 2011-13, end der rent faktisk indtraf. Omvendt undervurderede Google Flu Trends den alvorlige ”svineinfluenza” H1N1, der startede i Mexico i 2009 og hurtigt spredte sig over hele verden, og hvor sundhedsmyndighederne officielt registrerede tæt på 100.000 tilfælde, hvoraf mange var med dødelig udgang.

Disse fejlmeldinger og fejltagelser betød i sidste ende døden for programmet selv. Problemet var, at programmet i bund og grund estimerede antallet af influenzatilfælde ud fra antal og forekomst af bestemte internetsøgeord som hovedpine og kulderystelser. Det blev sammenholdt med oplysninger indsamlet af den amerikanske organisation CDC (Center for Disease Control), der baserer deres oplysninger på patientrapporter fra hele landet.

Se også:  Signaturprojekter skal gøre regionerne intelligente

Men Googles model tog ikke højde for folks søgeadfærd, der grangiveligt vil ændre sig i takt med en sygdoms spredning og forløb, hvor mere forsigtige og famlende søgeord typisk vil blive byttet ud med mere konkrete udtryk som epidemi, vaccination, behandling og lignende.

Så i stedet for at basere softwareforudsigelser på lokale internetsøgninger og sygdomsrapporter, advokerer det internationale forskerteam nu for at basere lignende fremtidige programmer på et hybridt system af Big Data fra både nettet og fra så mange andre informationskilder som muligt.

Videnskabsfolk i USA kører forsøg, hvor analyse af spildevand måske på et tidligt tidspunkt kan sladre om forøgede virusmængder.

For selvom der både er tekniske og etiske udfordringer forbundet med logfiler fra medicinske journaler, mobiltelefoner, sociale medier og internetsøgninger samt indlæg på sociale medier, er det ikke til at komme uden om, at disse kilder giver både bredere og hurtigere information om sygdomssituationer end de traditionelle lægebaserede rapporteringssystemer.

TAGS
big data
innovation
sygdom

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S